Bij DigiMama zijn we groot fan van Nanoleaf en hun innovatieve verlichting. Toen ik hun nieuwste creatie, de Nanoleaf Blocks, kreeg, kon ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Deze stijlvolle, 2 cm dikke lichtblokken zorgen direct voor een compleet nieuwe sfeer in huis. Maar maken ze die belofte waar? Ik deel mijn eerlijke ervaring – van installatie tot eindresultaat. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
Nanoleaf Blocks
Nanoleaf is vooral bekend van de platte lichtpanelen, maar inmiddels ook van de prachtige kerstverlichting en de slimme peertjes die je voor je reguliere lampen kunt vervangen. Het bedrijf blijft continu innoveren en heeft onlangs zelfs een cosmetisch lichtmasker aangekondigd. Binnen deze innovaties vallen ook de Nanoleaf Blocks. Dit zijn geen standaard platte lichtpanelen meer, maar ongeveer 2 cm dikke blokken die je op de muur plakt en schroeft. Ze geven je interieur een moderne uitstraling en creëren een uniek, dynamisch lichteffect.
De Blocks zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten: grote en kleine vierkante blokken, blokken met moderne vormen aan de bovenkant, en blokken met een metalen raster waar je bijvoorbeeld een headset aan kunt ophangen. Tussen de blokken kun je bovendien een plateau plaatsen om decoratieve items op te zetten.
Ik mocht aan de slag met de Starter Kit Combo XL. Deze set bevat vier grote en vier kleine blokken, een groot blok met een geperforeerde plaat om spullen aan op te hangen en een plateautje.
Het Ontwerp Uitdenken: Goed Begin is het Halve Werk
Na het uitpakken van de Blocks begon ik met het ontwerpen van de opstelling. Mijn tip: leg de Nanoleaf-onderdelen altijd eerst uit op de grond of tafel om te zien hoe je ze wilt plaatsen. Dit keer heb ik zelfs een meetlint gebruikt om de exacte locatie te bepalen en ervoor te zorgen dat alles goed zou passen. Ik wilde graag het plateau tussen twee blokken plaatsen, wat de makkelijkste optie leek.
Wil je het plateau echter onder een blok hangen? Dan wordt het ingewikkelder:
- Plak eerst het blok op de muur.
- Bevestig daarna een onderstuk (dat een deel van de constructie verbergt).
- Haal vervolgens het blok eraf, schuif het plateau in het onderstuk en schroef het vast.
Volg je deze stappen niet, dan past het blok niet meer op zijn plek. Goed lezen van de handleiding is dus essentieel. Toch liep ik, ondanks mijn voorbereiding, tegen wat problemen aan.
Montageproblemen: Slechte Kwaliteit Schroeven en Pluggen
Waar ik normaal gesproken uitstekende kwaliteit van Nanoleaf gewend ben, viel het montagemateriaal flink tegen. Voor mijn gipsmuurtje leken er wel goede gipspluggen en schroeven bij te zitten om te voorkomen dat het plateau loskomt. De dikke pluggen draaide ik makkelijk in de muur na het boren van de juiste gaten.
Maar het probleem begon bij het inschroeven van de montageschroeven. De schroeven waren lastig vast te draaien omdat er verf over de kop zat en het kruis deels dicht zat. Daarnaast wilden de schroeven amper in de plug draaien, waardoor de plug begon mee te draaien. Na veel moeite kreeg ik één schroef erin, maar de andere bleef halverwege steken en draaide uiteindelijk bijna dol. Toen ik hem probeerde los te draaien, ontstond er een groot gat in de muur en brak de schroefkop af. Achteraf gezien misschien een geluk bij een ongeluk, want anders had ik het plateau niet meer kunnen verwijderen.
Ik ben toen maar naar de bouwmarkt gegaan voor simpelere, maar stevigere gipspluggen. Gelukkig pasten deze in het achtergebleven gat, maar het was flink zweten. Mijn advies: gebruik voorlopig ander montagemateriaal voor het plateau totdat Nanoleaf dit probleem heeft opgelost.
Een Brekend Kliksysteem: Meer Pech
Helaas waren de problemen daarmee nog niet voorbij. Toen het plateau eindelijk vastzat, kreeg ik het Block niet meer op zijn plek. Wat bleek? Het kliksysteem was op drie punten gebroken. Aangezien dit systeem al aan de muur zat geplakt, vreesde ik het ergste. In gedachten zag ik mezelf alweer met een verfroller in de hand staan en ik had de moed bijna opgegeven.
Gelukkig bleef het belangrijkste klikpunt in het midden onbeschadigd. Ik besloot de gebroken delen op de hoeken weg te halen en probeerde het blok alsnog vast te klikken. Tot mijn opluchting werkte dit! De overige Blocks kon ik zonder problemen met het plaksysteem op de muur bevestigen en die hadden duidelijk het eenvoudige systeem dat Nanoleaf normaalgesproken al hanteert. Bij de laatste twee Blocks kwam ik er achter dat ik teveel van de verbindingsstukjes had gebruikt. Ik vond je ze al verdacht veel lijken op de montagestukjes van de normale Nanoleaf panelen en heb er snel twee van de panelen gepakt en wat blijkt deze passen! Nanoleaf behoudt dus wel een universeel systeem waar ik een groot voorstander van ben. Na een middagje klussen hingen eindelijk de Blocks aan de muur.
Van Frustratie naar Verwondering: Het Eindresultaat
Alle pech verdween als sneeuw voor de zon toen ik de stekker in het stopcontact stak, want de Nanoleaf Blocks zijn zó bizar mooi en de kleuren zó sprekend dat ik echt even stil was. Op het plateau heb ik de kalender van Mario & Luigi gezet met een leuke Mario Bloem en aan de geperforeerde plaat heb ik met de meegeleverde haken mijn SteelSeries Nova Pro Wireless opgehangen. Eindelijk een handige plek voor deze headset! Standaard hebben de panelen al wat kleuren, maar wil je eigen ontwerpen gebruiken dan moet je de Blocks aan de software koppelen.
Installatie en Software
Nanoleaf heeft een eigen app, maar de producten kunnen ook via Google Home worden toegevoegd. Thuis botst dit helaas nog weleens, vooral wanneer je je Nanoleaf-account ook koppelt aan Google Home. Het toevoegen van de Blocks via de Nanoleaf-app was dankzij de QR-code uit de handleiding zo gebeurd. Een kind kan hierbij de was doen. Je hebt overigens wel een account nodig en je dus te registeren bij Nanoleaf. Wil je dit niet, dan kun je de Nanoleaf volgens mij ook direct via Google Home registreren. Wij vinden het prettiger via de App van Nanoleaf.
Tamara, die inmiddels mijn kantoor was binnengelopen en vol bewondering de Blocks bekeek, zag in haar app ook de Blocks verschijnen. Zij is met hetzelfde account ingelogd en kon daardoor snel als eerste de kleuren kiezen. Natuurlijk kwamen daar haar favoriete pastelkleuren op de Blocks en ik moet eerlijk bekennen ze had er een prachtig ontwerp van gemaakt (zie ook DigiMama op Instagram voor de foto’s).
Ik startte ondertussen de Desktop App om te kijken wat ik vanaf mijn computer kon regelen. Voorheen werkte dit vlekkeloos en spiegelden de kleuren van mijn beeldscherm direct op de Nanoleaf-panelen. De ‘Mirror’-functie werkt nog steeds zoals het zou moeten. Binnen een mum van tijd had ik de kleuren op mijn beeldscherm ook op de Blocks die recht boven mijn scherm hangen. Dit geeft tijdens het gamen een onwijs tof effect.
Nieuw is de functie om Nanoleaf te koppelen aan games, waarbij de panelen reageren op de game die je speelt. Helaas kreeg ik deze functie, die de software Ironwolf gebruikt, met geen mogelijkheid aan de praat en kan daar dan ook geen oordeel over geven. Het lijkt mij in ieder geval wel heel gaaf als het werkt en gelukkig vallen softwareproblemen gemakkelijk op te lossen met een update, dus ik verwacht binnenkort ook daarvan te kunnen genieten.
Wat me ook opviel, was de introductie van een abonnement voor scènes onder de noemer Nanoleaf Premium. Waar je eerder gratis scènes kon downloaden via de community, vraagt Nanoleaf nu €9,99 per maand voor toegang tot bijvoorbeeld Orchestrator and Scenescapes. Dit voelt een beetje zuur, zeker gezien de premium prijs van de panelen. Ik vraag me serieus af of dit een verstandige keuze is. Gelukkig is mijn interesse vooral eigen ontwerpen gebruiken en de combinatie met games en heb je het niet persé nodig.
Via de app op onze smartphone konden we ook heel veel. In mijn app zijn de Blocks inmiddels ook weer terug waardoor ik mijn eigen kleuren kon instellen.
Conclusie: Kritisch maar Enthousiast
Ik ben dit keer behoorlijk kritisch, en dat mag ook wel als schroeven breken, pluggen niet goed werken en er stukjes afbreken na één keer losklikken. Toch ben ik razend enthousiast over de Nanoleaf Blocks, want eenmaal aan de muur zien ze er echt ongekend mooi uit.
Hoewel er goedkopere alternatieven zijn, kunnen die absoluut niet tippen aan de ongeëvenaarde lichtkwaliteit van Nanoleaf. Ik heb andere merken geprobeerd en het is simpelweg niet te vergelijken. Ondanks alle problemen die ik heb ervaren, steekt Nanoleaf nog steeds met kop en schouders boven de rest uit.
Ik heb er alle vertrouwen in dat het bedrijf deze feedback oppakt en verbeteringen doorvoert. Nanoleaf staat tenslotte bekend om het nauwe contact met zijn klanten. Of je nu je kantoor een upgrade wilt geven of de tienerkamer van je kinderen een gave uitstraling wilt bezorgen, de Nanoleaf Blocks zijn daar perfect voor en ik kan niet anders dan ze aanbevelen. Let wel even op tijdens het monteren en gebruik bij voorkeur eigen schroeven voor het plateau.