Samen appels plukken uit de boomgaard

Het seizoen om zelf appels te gaan plukken is weer aangebroken. Op verschillende plekken kan men in boomgaarden of bij boeren thuis weer heerlijke sappige appeltjes zelf van de boom afhalen. Niks is minder leuk dan kinderen dit zelf te laten doen en vervolgens iets met de appeltjes te gaan maken.

 

Wij gaan deze week traditiegetrouw met de kinderen naar de Olmenhorst in Lisserbroek. Het is een prachtige boomgaard met een mooie ambiance. Je kunt er de lekkerste appeltjes en peren plukken en vervolgens onder het genot van een biologisch stukje pompoen taart en een glas munt thee toekijken hoe de kinderen pony rijden of in de speeltuin rond rennen.

Als alle appeltjes geplukt zijn is het natuurlijk hoogste tijd om thuis goed gebruik te maken van de appels. Hieronder 2 recepten die ik standaard maak met net geplukte appeltjes van de Olmenhorst!

Appelmoes

Onze kinderen zijn dol op appelmoes, er is dus voor hun niks lekkerder dan zelf gemaakte appelmoes bij het avond eten. Hiervoor gebruik ik het volgende recept.

 

 

Ingrediënten

1 kg Olmenhorst appeltjes 100 g suiker 1 flinke theelepel kaneel

Bereiding

Schil de appeltjes en doe ze in een pan. Doe de suiker en kaneel erbij en schep alles goed om. Zet het vuur hoog, wacht tot je gepruttel ziet en zet vervolgens het vuur laag. Leg de deksel schuin op de pan zodat het niet helemaal dicht is. Kijk na ongeveer 10 minuten even: zijn de stukjes appel helemaal zacht? Zo niet, dan nog even 10 a 15  minuten langer. Als de appeltjes zacht zijn kan je met een stamper de appeltjes tot moes stampen, mocht je appel compote willen dan hoef je nu niks meer te doen.

 

 

 

 

 

 

 

Appelflappen

Onze kinderen vinden appelflappen maken het leukste wat er is, hieronder het meest eenvoudige receptje.

Verwarm de oven vooraf voor op 200 graden
Ingrediënten 

10 plakjes bladerdeeg 1 tl kaneel 3 appels 2 el grove suiker 30 gram blanke rozijnen, geweld in heet water  2 el suiker 1 losgeklopt ei

Bereiding
Schil de 3 appels en haal het klokhuis eruit, snij de appels in kleine blokjes.
Vul een bakje met kokend water en doe hier de rozijnen 5 minuten in.
Doe vervolgens de appel, 2 eetlepels suiker en 1 theelepel kaneel in 1 kom, en schep het geheel even om. Haal de rozijnen uit het bakje en dep ze af met keukenpapier, deze mogen nu door het mengsel geschept worden.

Leg het bladerdeeg op het aanrechtblad met een beetje bloem eronder zodat ze niet blijven plakken. Vul elk plakje met 2 lepels mengsel en smeer het randje een beetje in met een kwastje met geklutst ei. Vouw de hoekjes naar elkaar toe, zodat er een driehoek ontstaat. Druk de randjes dicht met je vinger of met een vork. Doe dit met alle 10 plakjes.

Als laatste smeer je de appelflappen nog even af met het kwastje met eiermengsel, strooi over de appelflappen nog een beetje grove suiker en ze zijn klaar om de oven in te gaan. Na ongeveer 30 minuten zijn de appelflappen klaar om de oven uit gehaald te worden! Smullen maar!

Related posts

De Xbox: Het leukste cadeau voor kerst 2024

Knapperige Ovenfriet met Cajunkruiden

Vijf maanden later: wat de trauma kliniek me heeft gebracht