Strangers in the night

strangers-in-the-night

Slaap is heilig. Als je moeder bent geworden kom je erachter waar dat voor staat, moe-der. Moe, moe-er, moe-der. Wij hebben een gemakkelijk kindje dat na zes maanden gewoon doorsliep. Op afspraak weliswaar, maar ze deed het vanaf moment dat we haar vertelden toch een beetje op het tandvlees te ploeteren, als vanzelf. Nu is het meisje met fasen veel wakker. Pasgeleden had ze een intense verkoudheid waardoor ze slecht at, s’nachts wakker werd en weer terug was op een fles of twee per avond/nacht.

Toen ik nog alleen woonde was slaap een stuk minder heilig besef ik me. Uitslapen tot 11, 12 uur, in bed belanden als het al ver na drie uur was, het gebeurde regelmatig. Het licht zien worden is iets waar ik nooit tegen heb gekund dus dat was, zelfs in mijn vetste feestperiode, een uitzondering.

Op de Prinsestraat in hartje centrum, waar ik met heel veel plezier een aantal jaar heb doorgebracht, trok het uitgaanspubliek meestal stevig beschonken langs mijn raam. Op een nacht werd ik wakker van een schitterend operagezang. Een bariton schalde door de straat en naast hem hoorde ik opgewonden en uitgelaten Italiaans geklets. Een muziekgezelschap dat ik minuten later nog kon horen door de straten van de stad. Het verwarmde mijn hart nog lang.

Een maand of twee geleden, ver na Oud en Nieuw, ging eerst onze anderhalfjarige spruit af. Daarna besloot er iemand zo rond vier uur in de ochtend vuurwerk af te steken in de straat achter ons. Deze onverlaat heeft in een minuut of tien al zijn siervuurwerk de lucht ingeblazen.

Ik stel me zo voor dat daar ook de nodige alchol-consumptie aan vooraf is gegaan. In die straat achter ons woont namelijk ook een van de, in mijn ogen, beste acteurs van ons land. Hij heeft net in het begin van de decembermaand zijn ere-rol weer mogen vervullen en speelt in de film De marathon en in de serie Flodder nogal volkse rollen. In mijn slaperige en nijdige hoofd ontstond dan ook direct een Haagse scene, waarbij hij met wat eveneens zeer Haagse vrienden na wat kratjes bier en wat jenevertjes besluit om midden in de nacht het die middag aangeschafte vuurwerk eens effe te testuh.

In gedachten zie ik ze zwalkend en stommelend in de tuin scharrelen, niet te hagd jonguhs want dan wogd Rita wakkah. Terwijl ze de eerste vuurpijl staan te bewonderen besluit Henk er een kleine privé-voorstelling van te maken, en ook de rest de hemel in te janken.

Ik moet grinniken bij deze gedachte, al kan ik de mafkees, die op dit moment zoveel herrie produceert terwijl mijn verkouden musje net weer ligt te slapen, wel slopen. Automatisch zie ik zijn, zojuist midden in de nacht door mij verzonnen, vrienden met een flesje bier in de hand, misschien wel een kipkluifje in de andere, de show becommentariëren als de muppets.

Uiteindelijk lig ik omdat ik al zo moe ben, met een licht hysterische slappe lach in mijn bed. Ik hoop dat ons eigen pretkanon deze nacht verder stil blijft en dat Henk en zijn vrienden een tevreden delirium slapen en met een dikke grijns val ook ik weer in slaap. Ik tel mijn zegeningen dat dreumes nu weer doorslaapt en ben benieuwd hoe dat in de toekomst zal gaan met een evntueel broertje of zusje. Maar daar zijn we nog niet, en voor nu slapen we allemaal weer de slaap der onschuldigen ;).

Latest posts by Lettie (see all)

1 Reacties
Delen

Lettie

Ik heb Altijd al mama willen worden maar wel met een kleine, zo niet onmogelijke kanttekening: Geen man? Geen baby. Ik wilde graag een gezin met meer dan twee leden. Er moest dus eerst een papa komen. Op de valreep van de vruchtbaarheid kwam die man en vader voorbij. Hij luisde mij erin en ik was na 5 maanden relatie al zwanger. Op 20 juli, 5 dagen nadat ik 38 ben geworden, is onze dochter Nimhue geboren. Vanwege de onmogelijke uitspraak (Nimmewee) is haar roepnaam Nimh. Zij is, uiteraard, ons kleine wondertje. Eerder genoemde man en vader is mijn rots in woelige branding. Sinds mijn 36ste weet ik dat ik ADHD heb, na een lange en vaak moeilijke zoektocht naar wat er nou toch 'anders' aan mij was. Bloggen doe ik niet alleen over zwanger-en moederschap maar over het leven an sich. Naast dat ik schrijf voor mijn werk ben ik Event Manager en Wedding Planner. Mijn schrijfstijl is al sinds mijn eerste blogs onomwonden en kritisch en overgoten met een sausje van zwartgallig sarcasme. Ik ontzie niets en niemand, en zeker mijzelf niet.  De belangrijkste kernwaarde in mijn leven: Liefde. En humor. Zonder humor was ik er allang niet meer geweest en zou ik al helemaal geen tweede baby willen.

1 Reacties

  1. Carol
    10 maart 2018 om 11:51 am

    Natuurlijk weer een zalig stukje innerlijke schetsen met waarneembare emotionele beschrijving. ??

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten