Social media en Puberteit

Onlangs zag ik onze dochter steeds minder eten meenemen in haar lunchbox, ze houdt eigenlijk heel erg van alles wat eetbaar is. Dit was voor mij daarom ook iets waar ik iets beter ben op gaan letten. Een dagje geen trek is natuurlijk heel normaal, maar ik wilde er wel voor zorgen dat dit geen patroon ging worden.  Echter na een week was haar lunchbox nog steeds minimaal gevuld, en was het toch wel tijd voor een gesprekje.

Puberteit veranderingen

Haar lichaam groeit snel: ze wordt langer en zwaarder, haar borsten beginnen te ontwikkelen en ze krijgt meer talg, wat soms leidt tot puistjes. Haar menstruatie kan onregelmatig zijn. Emotioneel schommelt ze tussen verschillende stemmingen, van prikkelbaarheid tot onzekerheid over haar zelfbeeld. Haar denken wordt complexer, en ze begint meer onafhankelijkheid te tonen in beslissingen. Al met al veranderd er dus veel in de puberteit, heel veel. Maar ze wordt zich ook bewuster van dingen om haar heen, en dan vooral social media.

Social media en puberteit

Terwijl haar lichaam verandert en ze zichzelf begint te vormen als tiener, wordt ze ook blootgesteld aan de wereld van online netwerken. Ze gebruikt platforms zoals Instagram, Facebook en Whatsapp om contact te houden met vrienden en familie en om nieuwe dingen te ontdekken. Social media biedt haar een manier om zichzelf uit te drukken en haar interesses te delen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo kan ze zichzelf vergelijken met anderen, wat haar onzeker kan maken over haar uiterlijk.

Steunen, uitleggen en grenzen stellen

En dat laatste is waar het misgaat: slank zijn begint zo’n grote rol te spelen in haar sociale omgeving. De een na de ander is ermee bezig. Waar de een zich laat opereren, gebruikt de ander medicijnen, en weer een ander woont in de sportschool. Gezond, maar vooral ook ongezond eten komen non-stop op de socials voorbij. Wat nou wel of niet goed is, is niet meer zo duidelijk te onderscheiden.

Als ik haar vraag wat ze lastig vindt, legt ze uit wat ze ziet, weet en hoort. Ik leg haar uit dat je bepaalde dingen en mensen ook tijdelijk kunt negeren door verhalen uit te schakelen of groepen te ontvlogen. Dat zegt niets over haar, maar hiermee geeft ze zelf haar grenzen aan. Daarnaast is het vooral belangrijk dat zij zich goed voelt in haar eigen lichaam. Ze vertelt dat ze zichzelf mooi vindt als ze in de spiegel kijkt en kan benoemen wat ze mooi vindt. God, wat ben ik trots op dit meisje! Ze wil alleen wat minder moe zijn, maar dat komt vooral door allergieën, en haar benen doen soms nog echt zeer. Ze heeft inmiddels twee keer per week fysio, met daarbij sporten. We gaan ook een loopband op haar kamer zetten.

Misschien wel het belangrijkste: dit weekend gaan we haar socials opschonen. Wat heb je eraan als ze je alleen maar onzeker maken? Nieuwe accounts, andere algoritmes zoeken, en proberen niet meer het beeld te krijgen dat uiterlijk iets zegt over wie je bent. Ik ken toch stiekem genoeg mensen die slank of voller zijn, en alsnog heel stom zijn qua innerlijk! 😉

Lunchbox vullen

En dan komen we terug op haar lunchbox, en dat was eigenlijk heel simpel. Ze voelt druk om anders te zijn, terwijl ze zo mooi is zoals ze is en dit zelf ook zo voelt. Daarnaast vindt ze brood heel vies en wil ze dat niet meer mee. Ze wil graag salades en andere dingen. We praten verder over hoe we haar lunchbox kunnen vullen en wat zij nodig heeft om zich gevoed en blij te voelen. Soms kan het zo simpel zijn, hè!

 

Related posts

Ben ik de enige?

Samen met Luna bij Taylor Swift’s Eras Tour

Trauma verwerken PTSS 5 behandeling