Home Recente berichten Alles over de juiste spelcomputer voor Sinterklaas of Kerstmis

Alles over de juiste spelcomputer voor Sinterklaas of Kerstmis

by Robbert

Vroeger was de keuze voor een spelcomputer vrij eenvoudig. Je kocht een Sega als je fan van Sonic was of een Nintendo als Mario je meer aantrok. Je kocht simpelweg de console die bij de leukste mascotte thuishoorde. Zo simpel is dat tegenwoordig niet meer. Online gamen heeft tegenwoordig de grootste invloed op de keuze. Welke console hebben vrienden (anders kan ik niet met ze samen spelen). Wat voor televisie hebben we thuis? Met de komst van 4K ook een factor! Speel je vaak bij oma? Mobiliteit is tegenwoordig ook vrij belangrijk. Allemaal factoren die het kiezen van de juiste spelcomputer een stuk lastiger maken.

In dit artikel wil ik die keuze voor jullie wat vereenvoudigen door uit te leggen wat de spelsystemen kunnen en wat belangrijke dingen zijn om op te letten.

Eerst de leeftijd

Wij houden ons zo veel mogelijk aan de richtlijnen van PEGI (Pan European Game Information). PEGI helpt een beetje bij het beslissen welke game geschikt is en plakt de leeftijdsclassificaties en inhoudspictogrammen op spellen. Zo krijgt bijvoorbeeld Fortnite het advies 12-jaar vanwege het licht geweld. Dat betekend overigens niet dat de leeftijd van 12 veilig is en dat je je kind onbezorgd kan laten spelen. Het gaat om een online spelletje waarbij je ook online vrienden kan maken. Het blijft dus opletten met wie de kinderen spelen. Blijf altijd praten over het spelletje en met wie hij speelt.

Welke spelcomputer hebben je vrienden?

Het eerste dat de Sint of Kerstman aan de kinderen vraagt is op welke spelcomputer hun vrienden spelen. Dat maakt de keuze al een stuk gemakkelijker. Op dit moment kunnen de spelcomputers namelijk niet samen online spelen en we willen natuurlijk niet dat de kinderen de spelcomputer links laten liggen omdat ze er geen vrienden op hebben. Nu je weet welke spelcomputer je moet hebben kun je direct door naar het kopje van de juiste en leg ik de verschillen per systeem uit. Bij een PlayStation, Xbox of Switch ben je er namelijk nog niet. Dan komt de keuze tussen een krachtpatser of budgetpakker.

PlayStation 4

De PlayStation 4 is bij ons op school veruit het populairste. Bijna al Michaels vrienden hebben er een en ze spelen allemaal online. De PlayStation 4 is onder te verdelen in twee versies: de Pro en de Slim!

Klein en betaalbaar

De PlayStation Slim is een afgeslankte versie van de oorspronkelijke PlayStation 4 uit 2013. De spelcomputer heeft wat verbeteringen meegekregen en is een stukje kleiner dan zijn voorganger, maar is qua snelheid exact gelijk aan zijn voorganger.

De PlayStation Slim kan gewoon alle PlayStation 4 spellen afspelen en voldoet prima aan de standaard. Ook online werkt hetzelfde en je kunt gewoon met iedereen die een PlayStation 4 of PlayStation 4 pro heeft spelen. Het verschil tussen de Pro en Slim is puur rekenkracht en de prijs. De prijs van de PlayStation Slim varieert enorm. Zo rond de feestdagen ligt de adviesprijs rond de 299 euro, maar bij verschillende aanbieding heeft Intertoys en Mediamarkt de prijs al naar 188 euro laten zakken.

PlayStation 4 Slim

Krachtpatser voor de toekomst

Vijf jaar geleden waren we nog volledig in de ban van Full HD en leek een nieuwe standaard nog toekomstmuziek. Die ontwikkeling is een stuk sneller gegaan dan dat Sony verwacht had en veel huishoudens beschikken inmiddels over een 4K-televisie. Omdat de huidige PlayStation niet meer aan de wensen van de gamer voldeed (deze wou immers 4k-resolutiespellen spelen), moest Sony iets bedenken om de gemoederen zoet te houden. Een nieuwe spelcomputer zou teveel scheve gezichten geven, dus hebben ze de huidige PlayStation 4 een upgrade gegeven, zoals we dat van een pc ook wel kennen. Een sneller processor en een flink snellere videokaart. De upgrade zorgt ervoor dat de PlayStation 4 Pro ruim 50% sneller is en dus wel in staat is spelletjes in 4K-resolutie weer te geven. De spellen zien er mooier uit en laden iets sneller. Natuurlijk heb je geen PlayStation 4 Pro nodig om op een 4K-televisie te spelen. De Slim kan dit prima, maar zal dan op een lagere resolutie het beeld uitzenden. De meeste jonge gamers zal het een worst zijn.

Hou er wel rekening mee dat de PlayStation 4 Pro is een stuk dikker en groter dan de Slim.  Daarbij gebruikt hij ook een stuk meer stroom (310 Watt tegen over 165 Watt van de Slim).

In een aanbieding is de PlayStation 4 Pro al eens flink gedaald en zijn zelfs prijzen van ver onder de 300 euro voorbijgekomen. De adviesprijs is 399 euro voor de feestdagen.

PlayStation 4 Pro

Geen 4k-films op de PlayStation 4 Pro

Kies je zelf voor de PlayStation 4 Pro met de gedachte om 4K-films te kunnen bekijken, dan maak je een flinke vergissing. De PlayStation 4 Pro is niet in staat 4k-Blu-ray’s afspelen.

PlayStation Plus (Online)

Voor de meeste PlayStationspellen heb je een PlayStation Plus-abonnement nodig, om online tegen vrienden te kunnen spelen. Een dergelijk abonnement kost je € 59,99 per jaar. Dat lijkt veel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Zo krijg je elke maand minimaal twee volwaardige PlayStation 4-games, die je gedurende je lidmaatschap onbeperkt kunt spelen. Elke maand wordt je spelbibliotheek dus verder uitgebreid. Daarnaast krijgen leden ook extra korting op aanbiedingen die soms wel tot 90% van de oorspronkelijke prijs oplopen. Verder is het mogelijk om met een PlayStation Plus lidmaatschap opslagpunten van je spel online op te slaan. Gaat de PlayStation stuk, dan is je voortgang veiliggesteld.

Wat leeftijdsbeperkingen en toezicht betreft heeft Sony minder mogelijkheden dan Microsoft en Nintendo. De veiligste manier om uw kind toegang te geven tot de PlayStation is door eerst zelf een account aan te maken. Dit account is de gezinsbeheerder waarmee je weer een account voor je minderjarige kind kan aanmaken. Vervolgens kun je leeftijdsbeperkingen instellen. Het is niet mogelijk om bepaalde tijden in te stellen of te zien wat het kind heeft gedaan. Meer informatie over gezinsaccounts vind je op de website van Sony.

Wat wel prettig is aan een gezinsaccount is dat de hoofdbeheerder met een PlayStation Plus-abonnement ook de andere gebruikers van de PlayStation de mogelijkheid geeft online te spelen en de spellen die de beheerder heeft aangeschaft kunnen de andere accounts op de PlayStation ook spelen. Er zitten wel wat haken en ogen aan (zo kan het niet op meerdere PlayStations worden ingesteld). Maar het is wel lekker om te weten dat je niet voor elk account een apart abonnement nodig hebt.

Tip: Online gamen kost niet altijd geld

De winkelbediende zal al snel beweren dat je voor online gamen een online abonnement nodig hebt. Dat is niet altijd waar. Ga goed na welk spelletje de kinderen willen spelen. Spelmakers kunnen namelijk zelf kiezen of zij gebruik maken van het online platform van de fabrikant of zelf een online platform gaan gebruiken. Epic Games (de maker van Fortnite) heeft ervoor gekozen zelf een online platform te begruiken. Dat betekend dat je dus geen abonnement van 60 euro per jaar bij Sony nodig hebt om dit spel te spelen. Het is volledig gratis te downloaden en gratis online te spelen.

Xbox One

“Wij hebben een Xbox One S aan de kerstman gevraagd, omdat deze in de aanbieding was.” Dat vertelde een klasgenootje van Michael laatst toen ik vroeg welke spelcomputer zij thuis hadden. De Xbox is bij ons wat minder populair, maar is wel in opkomst. De Xbox One is in twee versies op te delen: de Xbox One S en de Xbox One X.

Xbox One S

De Xbox One S is het slankere broertje van de oorspronkelijke Xbox One uit 2013. De spelcomputer heeft flink wat verbeteringen meegekregen. Zo heeft deze kleinere versie geen gigantische adapter en ondersteund het apparaat, in tegenstelling tot de Playstation 4, ook 4K-Blu-ray’s! Qua kracht is hij exact hetzelfde als zijn dikkere broer. Alle spellen die voorheen beschikbaar waren voor de Xbox One zullen op deze versie en de Xbox One X werken. De Xbox One S heeft al een flinke prijsvariatie gezien. Zo stond hij laatst nog voor € 179 euro te koop op Microsofts eigen webshop inclusief twee recente spellen. Op dit moment kost het Fortnite-pakket met 1TB opslag 233 euro bij Bol.com en Mediamarkt.

Xbox One S

Xbox One X

De Xbox One X is de krachtigste spelcomputer ooit gemaakt. Net als de PlayStation 4, heeft de oorspronkelijke Xbox One net iets te weinig grafische rekenkracht om spellen vloeiend op een 4K-resoutie weer te geven. Om die reden heeft Microsoft net als Sony ervoor gekozen een verbeterede versie van de huidige spelcomputer te maken. De Xbox One X heeft naast een veel krachtigere processor en grafische chip ook sneller en meer geheugen gekregen. In vergelijking met de PlayStation 4 Pro heeft de Xbox One X een stuk meer rekenkracht. Het vergt echter wel een getraind oog om de verschillen te zien. Hoewel de PlayStation 4 Pro een stuk groter en dikker is dan de PlayStation 4 Slim is de Xbox One X zelfs een stukje kleiner dan de Xbox One S. Het stroomgebruik ligt met 165 Watt wel een stukje hoger dan de Xbox One S die slechts 68 Watt verbruikt, maar het is niks vergeleken met de PlayStation 4 Pro die dik 310 Watt verbruikt.

Xbox One X Console

Xbox Live (online)

Laten we meteen beginnen met het slechte nieuws: voor alle games heb je een Xbox Live-abonnement nodig om online te kunnen spelen, dus ook gratis spellen als Fortnite. Het abonnement van Microsoft kost, net als bij Sony, € 59,99 euro per jaar. Dit lijkt misschien aan de hoge kant, maar je krijgt er ook wat voor terug. Zo krijg je elke maand minstens twee gratis Xbox One Games toegevoegd aan je spelbibliotheek. Deze spellen kun je blijven spelen zolang je Xbox Live-abonnement loopt. Ook krijg je als abonnee extra korting op digitale spellen.

Het leuke aan Xbox Live is dat Microsoft de spelcomputer niet vastketent aan hun eigen merk. Zo kan je met Xbox Live ook spelen met PC-gebruikers en zelfs gebruikers die op het Online Platform van Nintendo spelen. Tijdens een potje Minecraft kun je dus gerust tegen iemand op de Nintendo Switch of zelfs tegen een Android (smartphone) opnemen. Daarbij kun je opslagpunten ook op de pc gebruiken. Speel je bijvoorbeeld Forza Horizon 4, dan kun je na een potje op de Xbox ongestoord verder op de PC.

Omdat de Xbox van Microsoft is, is het gekoppeld aan je Microsoft-account. Wie al een beetje bekend is met Microsoft-gezin, zal dan ook blij zijn dat alle features als: activiteitenoverzichten, schermtijden, Inhoudsbeperkingen en aankoop beperkingen direct gelden zodra je kinderen zich met hun Microsoft-account aanmelden bij de Xbox.  Een per week krijg je duidelijk in een overzicht te zien met welke spellen je kroost zich heeft vermaakt en zo nodig kun je ook spellen blokkeren of andere limieten instellen. Natuurlijk blijft online wel een plek waar mensen over de hele wereld met elkaar kunnen communiceren. Het blijft dus wel altijd opletten welke vrienden je kinderen hebben en wie zij communiceren.

Nintendo Switch

De nieuwste spelcomputer in het lijstje is de Nintendo Switch. De Switch wint snel terrein en is bij de kinderen die we spreken intens populair. Dit het waarschijnlijk het cadeau dat op nummer een staat bij de meeste kinderen.

Nintendo Switch

Veelzijdig

De Nintendo Switch is een veelzijdige spelcomputer. Zo is het apparaat te gebruiken op de televisie, maar kun je hem ook gemakkelijk uit de houder halen en gebruiken als handheld. Aan de achterkant van de Switch zit een klipje waarmee je hem op tafel kunt zetten, zodat je hem als een soort mini-televisie kunt gebruiken.

Net zo veelzijdig zijn de controllers van de Switch. Bij het apparaat krijg je twee controllers die ook als een te gebruiken zijn. Speel je alleen op de televisie of gebruik je de Switch als mini-tv op tafel, dan klik je de controllers (Joy-Con) in een houder en vormen ze samen een controller. Speel je met vrienden dan klik je ze los en geef je een controller aan je speelmaatje. Gebruik je de Switch als handheld, dan klik je aan beide kanten van het apparaat een controller en vormen ze samen weer een.

Cartridges en digitaal

De spelletjes van de Switch zijn zowel digitaal te vinden, als fysiek op een cartridge. Bij ons hebben digitale spellen tegenwoordig de voorkeur. Hoewel ik dol ben op het verzamelen van een flinke collectie spellen word ik ook steeds bewuster van het milieu. Voor een digitaal spel zijn minder grondstoffen nodig. Daarbij loop ik niet de kans dat een van de kinderen de cartridge verliest zoals regelmatig bij de 3DS gebeurde. Het nadeel is dat spellen niet meer in te ruilen zijn bij een gameshop en het dus een duurdere grap is.

De cartridges kun je gemakkelijk verlieszen, daarom kiezen wij voor digitale aankopen.

Online

Nintendo heeft altijd een beetje achtergelopen als het om online gamen gaat. Ook de Switch loopt in vergelijking met de Xbox en PlayStation nog steeds wat achter. Wel heeft de Switch al flinke sprongen gemaakt en is Nintendo druk bezig hun diensten te verbeteren. Voorheen waren de online diensten van Nintendo altijd gratis, maar om mee te kunnen met de concurrent heeft Nintendo toch ook een betaald platform opgezet. Het platform is in vergelijking met Sony en Microsoft wel een stuk goedkoper. Zo betaal je per account € 19,99 euro per jaar. Je kunt ook acht gezinsleden toevoegen aan familieabonnent van €34,99 per jaar. Het abonnement geeft je niet alleen online toegang, je kunt ook eindelijk je spellen online opslaan en je krijgt toegang tot Nintendo Entertainment System – Nintendo Switch Online (een flinke collectie oude NES spellen die je samen kunt spelen, zowel online als offline). We hebben op Digimama al uitgebreid aandacht besteed aan Nintendo Online.

Lees ons verhaal over Nintendo Switch Online

Toezicht

Nintendo biedt ook een app die je als ouder op je smartphone kunt installeren. Op de app kun je duidelijk zien hoeveel en welke spellen je kinderen op de Switch hebben gespeeld. Ook kun je speeltijdlimieten instellen en een leeftijd instellen zodat bepaalde spellen niet te spelen zijn. Meer over deze opties kun je in onze review over de Switch lezen.

Verschil in opslagruimte

De PlayStation en Xbox zijn te krijgen met een opslag van 500GB en 1TB (1000GB). Opslag wordt gebruikt om spellen op te installeren (net als op een pc of smartphone). Hoe meer opslag, hoe meer spellen je erop kunt zetten. Voor de jonge spelers zal een 500 GB-variant prima voldoen. Mocht je toch tekortschieten kun je altijd een externe harde schijf aansluiten of de interne schijf vervangen voor een grotere. Ook gewoon spellen verwijderen en later weer installeren. De omvang van een spel varieert vrij veel. Een spel als GTA 5 is al snel 90GB groot, maar Fortnite komt weer niet boven de 10GB uit.

Bij de Nintendo Switch is het een ander verhaal. Deze heeft altijd een intern geheugen van 32GB en schiet al snel tekort. De Switch is uit te breiden via Micro SD-geheugenkaarten. Dit zijn dezelfde geheugenkaartjes die vaak ook in je smartphone gaan. We raden aan om toch voor een 128GB geheugenkaart te geen, zeker als je ervoor kiest om veel digitale spelen te kopen.

Wij raden een 128GB geheugenkaart aan voor de Nintendo Switch

Nintendo 3DS en Nintendo 2DS

Hoewel deze spelcomputer aan zijn einde is gekomen, is het nog steeds een geschikt cadeau voor de wat jongere kinderen. Michael kreeg deze drie jaar terug van Sint en heeft er tot de dag van vandaag ook nog steeds veel plezier mee. Er zijn op het moment nog vier verschillende versies. Een slechts een stuk of 5 spellen zijn kunnen alle spellen voor de New 3DS ook gewoon op de 2DS gebruikt worden. Ik zal de spelcomputers even kort omschrijven.

2DS

Deze handheld is het stevigste van allemaal en ziet eruit als een vierkant kastje met twee schermen waarvan het onderste scherm iets kleiner is, maar beschikt over een touchscreen. Het apparaat is erg robuust en kan tegen een aardig stootje. Dit was ook Michaels eerste eigen spelcomputer. De prijs ligt gemiddeld rond de 80 euro en is de meest betaalbare in de reeks.

Nintendo 2DS

New 2DS XL

Deze handheld lijkt meer op een 3DS, omdat je de spelcomputer openklapt als een boekje. Boven zit een groot scherm en onderop een iets kleiner scherm. De console beschikt niet over het 3D-scherm dat de 3DS wel heeft. De New 2DS lijkt ook iets minder fragiel dan een 3DS en dus ook meer gericht op de wat jongere gebruiker. Vergeleken met de 2DS kan de New 2DS ook je Amiibo (de Nintendo-personages) uitlezen. Op het moment van schrijven ligt de adviesprijs van de New 2DS XL zo rond de € 150 euro.

New Nintendo 2DS XL

New 3DS

Deze handheld klap je open als een soort boekje. De 3DS beschikt over een 3D-scherm die je zonder 3D-bril kunt bekijken. De nieuwste spellen als Fortnite kun je er niet mee spelen, maar binnenkort verschijnt er wel een variant van Minecraft op spelconsole. Net als de 2DS beschikt het onderste scherm over een touchscreen. Wie nog een New 3DS kan vinden zal rond de 160 euro betalen, maar deze spelcomputer lijkt inmiddels uit de winkelschappen te zijn verdrenen.

New Nintendo 3DS

New 3DS XL

Dit is de grootste 3DS die je kunt krijgen. Met een vrij groot en helder 3D-scherm van 4,88 inch is deze een stukje prettiger spelen dan een New 3DS. Verder is de console qua snelheid hetzelfde als de New 3DS. Wie er nog een kan vinden zal rond de 180 euro kwijt zijn, helaas lijken de winkels inmiddels afscheid genomen te hebben van de spelcomputer.

New Nintendo 3DS XL

Conclusie

De PlayStation en Xbox lijken in veel opzichte op elkaar. Een keuze tussen die twee hangt vooral af van de vrienden waarmee je kind graag speelt. De Switch is erg handig als je kinderen ook vaak bij oma vertoeven en graag hun spelletjes meenemen. Ook verschijnen veel spelen die eerder op de PlayStation en Xbox kwamen ook op de Switch. Samen met leuke gezelschapsspellen is de Switch een echte familiecomputer en dat is de reden dat bij ons deze het meeste aan staat. Met spellen als Mario Party (waarbij iedereen samen een bordspel speelt) is het lachen gieren brullen. De 2DS en 3DS zijn vooral handig voor wat kleinere kinderen die toch graag een spelletje willen spelen of handig voor de achterbank in de auto.

Heb je nog vragen, stel ze gerust. Ik beantwoord graag al je vragen. ?

 

 

Robbert
Laatste berichten van Robbert (alles zien)

related articles

3 comments

Layne 9 november 2018 - 06:15

Heel duidelijk verhaal hoor, maar welk kind krijgt er in vredes naam een spelcomputer kado?!

Layne 9 november 2018 - 06:16

Moet ik mijn zoontje straks weer uitleggen waarom hij geen spelcomputer van Sinterklaas heeft gehad.

taren 10 november 2018 - 21:53

Wij gaan voor een playstation onder de kerstboom, maar als gezamelijk cadeau voor iedereen en verder geen grote dingen. De prijs vind ik wel meevallen, veel mensen gaan ook met kerst op vakantie! Dat kost zelfs duizenden euro’s, moet ik mijn kinderen dan ook gaan uitleggen waarom wij niet op vakantie gaan?

Comments are closed.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten