Home Games & Gadgets F1 24 review

F1 24 review

Een rit vol highs en lows

by Robbert

Het vinden en behouden van de perfecte balans in een racegame die iedereen aanspreekt is een ware kunst. Neem nou Project CARS: de eerste twee delen waren een hit, maar de derde editie zag een massale afhaking van fans. Een vergelijkbaar lot trof Forza Motorsport, waar de anticipatie hoog was, maar de uitvoering helaas tekortschoot. Bij F1 22 en 23 splitste de community over de toevoeging van een verhaallijn; sommigen wilden niets liever dan onvervalst racen, wat begrijpelijk is voor een racesimulator. Anderen, zoals wij, juichten de afwisseling toe, waardoor het spel toegankelijker werd voor de casual gamer. F1 24 lijkt echter een duidelijke keuze te hebben gemaakt door zich te richten op de hardcore simracer. Een gemiste kans voor de Digimama’s, maar laten we niet te snel oordelen en ontdekken wat deze game in zijn mars heeft.

Vernieuwing op de baan met verbeterde simulatie en carrièremodus

EA heeft duidelijk niet stilgezeten en het is onterecht om te beweren dat F1 24 slechts een herhaling is van zijn voorganger. De auto’s bieden een merkbaar andere rijervaring, en het is duidelijk te voelen welk team je vertegenwoordigt. De Red Bull lijkt bijvoorbeeld iets meer te glijden met de achterkant door de bochten, terwijl de Ferrari juist meer grip lijkt te hebben. Deze subtiele verschillen dragen bij aan de authenticiteit van de simulatie. EA heeft niet alleen de rijervaring verbeterd, maar ook de carrièremodus heeft een upgrade gekregen.

Waar je voorheen beperkt was tot een zelfgemaakte avatar, kun je nu ook in de huid kruipen van je Formule 1-helden – een langverwachte feature door de community. Samen met een vriend de carrière doorlopen blijft mogelijk, en nu kun je zelfs de strijd met elkaar aangaan in een F2 of F1 kampioenschap. Vier circuits zijn bijgewerkt voor verbeterde nauwkeurigheid en de radiocommunicatie is verfijnd. Met verbeterde weergave van coureurs, auto’s en nieuwe tussenfilmpjes, verhoogt F1 24 het niveau van immersie significant. Rest de vraag: is dit genoeg om de fans te overtuigen?

Echte Fans Geblokkeerd, Piraten Racen Vrijuit

Het nieuwe anti-cheat en anti-piraterijsysteem van F1 24 zorgt bij mij voor nogal wat opschudding. Het is ontzettend paradoxaal dat degenen die de game illegaal downloaden zonder problemen kunnen racen, terwijl eerlijke kopers, die €69,99 voor de game moeten neertellen, geplaagd worden door verbindingsproblemen die het starten van het spel verhinderen. Ironisch genoeg lijkt het anti-piraterijsysteem legitieme spelers geregeld buitenspel te zetten. Dit probleem, dat al bekend was bij F1 23, lijkt bij F1 24 alleen maar erger te zijn geworden, vooral vanwege de noodzaak om in te loggen met een EA-account.

Het is zeer teleurstellend als je niet kunt spelen als je net je hele race setup hebt klaargezet.

Hoewel het probleem zich voornamelijk lijkt voor te doen bij Steam-gebruikers, is het onduidelijk of consolegamers hier ook last van hebben. Maar het is hoe dan ook een flinke tegenvaller. En over tegenvallers gesproken, het lijkt erop dat hetzelfde systeem ervoor zorgt dat F1 24 niet compatibel is met de Steam Deck. Dat is een bittere pil voor degenen die graag op de bank ontspannen met een paar rondjes racen – niet op professioneel niveau, maar als een aangename vorm van ontspanning, iets wat bij F1 23 zeer gewaardeerd werd.

Gemengde grafische prestaties

EA beweert dat de visuals van F1 24 zijn verbeterd, maar vergeleken met andere games die zich richten op de next-gen consoles, valt het realisme toch wat tegen. Getest op een high-end systeem met een NVIDIA RTX 3090 Ti, 32GB RAM en PCIe gen 4 SSD’s, miste ik de visuele pracht die sommige andere titels wel bieden. Misschien is dit een compromis om ook de last-gen consoles te bedienen, maar dan had EA op zijn minst de Steam Deck kunnen ondersteunen. Waar F1 24 grafisch echt schittert, is in de weergave van de coureurs. Ze zijn merkbaar verbeterd, met een realistischer en natuurlijker uiterlijk. Een bijzonder leuke toevoeging is het gebruik van de echte stemmen van de coureurs via de boordradio. Het is onduidelijk of dit authentieke opnames zijn of dat er gebruik is gemaakt van AI, maar hoe dan ook, het draagt bij aan een meeslepende en authentieke race-ervaring.

De details van de rijders zijn er duidelijk op vooruit gegaan.

Bugs soms lastig te overzien

Tijdens het spelen stuitte ik op diverse bugs. Voor de update was het onmogelijk om grafische instellingen aan te passen; het instellen van de resolutie op 2K of 4K en het activeren van HDR resulteerde in een reset van alle instellingen. Dit lijkt nu opgelost. Een andere visuele bug was de doorzichtigheid van bepaalde spelonderdelen. Zo waren tijdens een cutscene de schermen op de achtergrond zichtbaar door de coureurs heen, en tijdens het racen waren er soms vreemde visuele glitches op de baan. Deze problemen kwamen voor op verschillende systemen. Een grappige bug die ik tegenkwam was tijdens een kampioenschap in de regen; ik kon niet wisselen naar regenbanden. Een race in een stortbui op ultra soft banden (F2 carrière) is praktisch onmogelijk.

F1 24 in VR is een adembenemende ervaring

Ondanks de kritiekpunten, schittert F1 24 op het gebied van VR-ervaring. Het is een ware sensatie! De snelheid en intensiteit zijn nu zo levensecht dat je een bliksemsnel reactievermogen nodig hebt om adequaat te reageren op de dynamische race-omgeving. Concurrenten aarzelen geen moment om je in te halen, en in VR voelt dat ronduit spectaculair. Waar eerder het beeld soms haperde of misselijkheid veroorzaakte, is de ervaring nu naadloos. Een snelle blik opzij werpen voordat je een bocht induikt is essentieel; doe je dat niet, dan vind je jezelf buiten de baan of met Lando Norris in je sidepod.

Racen in VR met F1 24 is een zweetdrijvende ervaring met een torenhoge hartslag en klamme handen, de meest intense race-ervaring tot nu toe. De overgang van extreme spanning naar euforie, wanneer je bijna vol gas een bocht neemt, rakelings langs een muur scheert en net die paar tienden van een seconde wint, is adembenemend. Wanneer je zo opgaat in de game, voel je de opwinding tot in je buik en lijkt het alsof je benen zweven als je het circuit over scheurt. Het is lang geleden dat VR zo’n impact op me had en F1 24 heeft die ervaring echt naar een hoger niveau getild.

Helaas is deze ervaring voorbehouden aan PC-gebruikers, aangezien de F1 24 nog geen ondersteuning biedt voor PlayStation VR 2. Dat is een gemiste kans, want het zou velen kunnen overhalen om de overstap naar VR te maken. Als je een PC hebt die aan de specificaties voldoet, raad ik je ten zeerste aan om F1 24 in VR te proberen.

Conclusie

F1 24 is een game die de grenzen van race-simulatie opzoekt en de ervaring naar een hoger niveau tilt, vooral met de ongeëvenaarde VR-ervaring voor PC-gebruikers. EA heeft duidelijk geluisterd naar de feedback van fans en heeft de game op meerdere fronten verbeterd, van de rijervaring tot de carrièremodus. De toevoeging van de mogelijkheid om als je favoriete Formule 1-held te spelen, is een schot in de roos en zal ongetwijfeld veel spelers aanspreken.

Echter, de game is niet zonder zijn problemen. De technische issues, zoals het anti-cheatsysteem dat legitieme spelers buitensluit en de bugs die de spelervaring beïnvloeden, zijn punten van zorg die EA zal moeten aanpakken. De afwezigheid van ondersteuning voor PlayStation VR 2 en de Steam Deck zijn gemiste kansen die de toegankelijkheid van de game beperken.

Al met al biedt F1 24 een solide en meeslepende ervaring voor de hardcore simracer, maar laat het ruimte voor verbetering om een breder publiek te bereiken. Voor degenen die de diepte van de race-simulatie willen ervaren en over de juiste hardware beschikken, is F1 24 zeker het proberen waard. Voor de casual gamer of degenen die op zoek zijn naar een meer toegankelijke race-ervaring, kan het spel wellicht minder aantrekkelijk zijn. Desondanks blijft F1 24 een indrukwekkende prestatie op het gebied van race-simulatie en een game die de moeite waard is om te volgen naarmate deze verder evolueert.

Samenvatting van de F1 24 Review

Balans en Publiek

F1 24 richt zich vooral op hardcore simracers, waardoor het minder aantrekkelijk kan zijn voor casual gamers. Dit volgt de trend van eerdere racegames die moeite hadden om een breed publiek aan te spreken.

 

Verbeterde Simulatie en Carrièremodus

De rijervaring is verfijnd met duidelijke verschillen tussen de auto’s van verschillende teams. De carrièremodus heeft een upgrade gekregen, waarbij spelers nu ook als bekende Formule 1-coureurs kunnen spelen. De mogelijkheid om samen met een vriend de carrière te doorlopen en in F2- of F1-kampioenschappen te racen, is behouden en uitgebreid.

 

Technische Problemen

Het nieuwe anti-cheat- en anti-piraterijsysteem veroorzaakt verbindingsproblemen voor legitieme spelers, vooral op Steam. Dit probleem was al aanwezig in F1 23 en lijkt nu erger te zijn. Daarnaast is F1 24 niet compatibel met de Steam Deck, wat een gemiste kans is voor casual gamers.

Grafische Prestaties

Hoewel EA beweert dat de visuals zijn verbeterd, vallen ze tegen op high-end systemen. De weergave van coureurs is wel merkbaar verbeterd, en de toevoeging van echte stemmen via de boordradio draagt bij aan de immersie.

 

Bugs

De game heeft last van diverse bugs, zoals problemen met grafische instellingen en visuele glitches tijdens cutscenes en races. Sommige bugs zijn inmiddels opgelost, maar andere, zoals het niet kunnen wisselen naar regenbanden in een kampioenschap, blijven hinderlijk.

 

VR-ervaring

De VR-ervaring van F1 24 is indrukwekkend en biedt een intense, levensechte race-ervaring. Dit aspect is echter alleen beschikbaar voor PC-gebruikers, omdat er geen ondersteuning is voor PlayStation VR 2.

 

Conclusie

F1 24 biedt een diepgaande en meeslepende race-ervaring voor hardcore simracers, met verbeteringen in rijervaring en carrièremodus. Technische problemen en bugs zijn echter punten van zorg, en de afwezigheid van ondersteuning voor de Steam Deck en PlayStation VR 2 beperkt de toegankelijkheid. Voor degenen met de juiste hardware is F1 24 zeker het proberen waard, maar casual gamers kunnen beter wachten op verdere updates.

Robbert
Laatste berichten van Robbert (alles zien)

related articles

2 comments

Bart 9 juni 2024 - 18:05

Teleurstellend, wel goed geschreven ben blij dat ik niet besteld heb. Ben een gewone gamer en geen pro. Wacht deze keer op een aanbieding en kan nog van de gratis F1 23 genieten die zat blij de PlayStation Plus namelijk.

Reply
Timmuhtje 13 juni 2024 - 14:13

Begrijp niet dat mensen dit soort spellen blijven kopen. Zelfde als met FIFA.

Reply

Leave a Comment

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten