Home Recente berichten PlayStation 5 de koning van de game consoles

PlayStation 5 de koning van de game consoles

door Tamara

De PlayStation 5 is de vijfde generatie van Sony’s immens populaire spelcomputerserie. Met de komst van de nieuwe spelcomputer voel ik me wel wat oud worden, want het moment dat ik mijn eerste PlayStation uit de doos haalde staat eigenlijk ook nog vers in mijn geheugen. Ondanks dat het alweer 25 jaar geleden is! Inmiddels begint mijn haar net zo grijs te worden als de spelcomputer van toen. Gelukkig hebben de 25 jaar ook hele toffe games gebracht en staan er met de komst van PlayStation 5 nog vele mooie jaren op ons te wachten. Hier is, als ervaringsdeskundige, mijn eerste indruk van de PlayStation 5.

Grootste spelcomputer tot nu toe

Ik weet nog goed dat Sony heel veel grapjes maakte over de enorme omvang van de allereerste Xbox. Zij hadden een, in vergelijking met de Xbox, een veel kleinere PlayStation 2. Ook hadden ze een flinke voorsprong gezien de PS2 een stuk eerder op de markt was verschenen. Die rollen zijn inmiddels omgedraaid, want de PlayStation 5 is enorm!

De PS5 is in dezelfde maand verschenen als de Xbox Series X (waar ik eerder al een review over schreef). Daarvoor heeft Sony volgens veel geruchten wel bergen moeten verzetten. De spelcomputers zijn namelijk direct vanuit de fabriek per vliegtuig overgevlogen naar distributiecentrums wereldwijd. Normaal gaat dat per boot, maar die tijd was er nu niet. Je moet er iets voor over hebben om de concurrentie bij te benen. Ik ben blij dat Sony daar zoveel effort in heeft gestoken.

PlayStation 5 uitpakken

Een van de leukste momenten als je een nieuwe spelcomputer krijgt is het uitpakken. Ik ben zeker niet de enige die dat vindt, anders zouden alle uitpakvideo’s op YouTube niet zo enorm populair zijn. Het uitpakken van de Playstation 5 was een feest. De buitenkant van de doos een soort hoes (net zoals bij de PlayStation 3 en PlayStation 4). Als deze hoes eraf is blijft een witte doos met PlayStation logo over.

In de doos vind ik bovenop twee vakjes. Aan de ene kant een paar eenvoudige handleidingen en aan de andere kant de nieuwe haptisch feedback controller. Onder de handleidingen kun je het karton omhoog trekken en daar zit de HDMI- en stroomkabel verstopt. De HDMI-kabel is kort en ik denk niet eens langer dan 1 meter! Onder deze kabels ligt de standaard waar de PlayStation op moet staan. Aan de andere kant bij de controller is een vergelijkbaar vakje te vinden. Daarin vind ik de oplaadkabel voor de usb-c aansluiting van de controller. De usb-kabel is gelukkig een stuk langer dan de HDMI-kabel.

Onder de doos met accessoires vind ik de spelcomputer zelf. Die van mij zat half gewikkeld in het beschermende folie. Gelukkig was hij nog wel goed in positie gehouden door twee stukken karton aan weerskanten. Ik denk zelf dat er echt haast is geweest bij het inpakken. Het was duidelijk te zien dat dit handwerk is geweest. Dat kan de pret niet drukken, de PlayStation 5 is werkelijk een soort kunstvoorwerp. Ondanks de enorme omvang moet het een pronkstuk zijn om naast je televisie te zetten.

Op of in de kast?

De PlayStation 5 kan zowel in verticale stand als horizontale stand worden gebruikt. Door de omvang zal de horizontale stand mogelijk toch de nodige problemen meebrengen. Ik kan hem makkelijk kwijt in ons Besta meubel, maar ik heb de PlayStation 5 ook al een paar keer meegenomen naar vrienden. Daar kon ik hem eigenlijk alleen op de grond voor de televisie kwijt omdat hij niet in of op de kast paste. Wees er dus van bewust dat er mogelijk een herindeling van je huidige televisie setup nodig is.

Lengte is wel belangrijk!

Wie zegt dat lengte niet belangrijk is heeft het mooi mis! Een probleem dat telkens de kop op stak was de korte hdmi-kabel. Tot overmaat van ramp gebruikt de PS5 een speciale hdmi 2.1-kabel. Deze is gemaakt voor snelle 4K beelden. De eerste dat ik de PlayStation 5 verhuisde dacht ik slim te zijn door de High Speed HDMI-kabel van de Xbox mee te nemen. Je zou denken dat deze het kunstje gewoon kan, maar die vlieger ging mooi niet op! De PlayStation weigerde beelden in 4K weer te geven. Na het verplaatsen van de PlayStation, zodat de korte kabel erop paste, kregen we wel 4K-beeld. Ben je van plan een PlayStation 5 te kopen, haal dan ook even een langere geschikte hdmi-kabel. Dat gaat een hoop gepuzzel schelen. 😉

Er is maar een eerste keer!

De eerste keer dat ik de PlayStation 5 inschakelde zat ik in het kantoor. Eerst kreeg ik geen beeld, maar ik had niet de originele hdmi-kabel gebruikt. Na het wisselen van de kabels werd ik verwelkomd met de vraag om de juiste taal kiezen. Vervolgens mocht ik de weergave van het scherm instellen. Na het instellen van de energieopties ga ik akkoord met de licentieovereenkomst. Bam! Gelijk de eerste grote update. Ja lieve lezers de PlayStation 5 mag dan nog zo snel zijn, van vervelende updates ben je niet af. Na een kleine 15 minuten kan ik gelukkig weer verder.

Na het aanzetten van de controller krijg ik de volgende melding: “Er is een nieuwe versie van de apparaatsoftware voor de draadloze controller beschikbaar.” Klik: “Nu updaten”. Hiervoor moet ik de controller aansluiten op de usb-kabel. Na een kleine 5 minuten was controller klaar en kon ik weer verder.

Aanmelden

De volgende vraag: aanmelden met mijn PlayStation ID. Dit kan via de PlayStation-app op je smartphone of direct op de PlayStation 5. Na het aanmelden volgen een hoop privacy-vragen. Ben jij een Team player? Sociaal open? Vriendschap gericht of meer Solo gericht. Ik vind mezelf toch meer vriendschap gericht. De rest van de vragen laat ik voor wat ze zijn. Tot ik bij de vraag over Dataverzameling kom. Help Sony? Ach kan mij het schelen, ik help graag. Kies je in dit geval ja vraagt Sony bijvoorbeeld na een crash van een spel of het gegevens mag opsturen. Deze gegevens kun je deels zelf inzien. Zo maken ze ook een filmpje van 30 seconden voor de crash en sturen dit mee. Of hierbij ook de gesprekken met je online vrienden bij zitten weet ik niet, maar het is in ieder geval wel iets om je bewust van te zijn.

Na een dik half uur rommelen was ik er nog niet. Nu de vraag welke media-apps ik wil gebruiken. Disney Plus, Prime Video, Twitch, Apple TV, YouTube of Netflix. Ik gebruik ze allemaal dus ik download het hele zwikkie maar.

Oude gegevens kopiëren

De PlayStation 4? Oh ja, die had ik ook nog! Het mooie is dat de PlayStation 5 de oude games kan afspelen en je dus al je savegames mee kunt nemen. Als de PS4 op hetzelfde netwerk is aangesloten kun je deze inschakelen. Vervolgens Wordt gevraagd om 1 seconden de activeringstoets op de PlayStation 4 in te drukken. Na enkele seconden zie ik alle accounts die op de PlayStation 4 staan, ook die van de kinderen. De volgende stap is de games selecteren die ik mee wil nemen naar de PS5. Deze keuze is wel wat beperkt door de beperkte opslagruimte van de PS5. Kies ook niet te veel, want het moet allemaal gekopieerd worden en dat duurt LANG! Na een dik uur wachten waren de gegevens overgezet en startte mijn PlayStation 5 dan eindelijk echt op. Een nieuw opstartgeluid en nieuwe grafische gebruikersinterface stonden op me te wachten.

De Grafische Gebruikersinterface van de PS5

Tegenwoordig is een spelcomputer geen grijs kastje meer dat slechts games afspeelt vanaf een schijfje. Het apparaat representeert een hele levensstijl. Via games hou je contact met vrienden en volg je hun voortgang. Voor de ontspanning kijk je film en volg je je favoriete influencer via de YouTube-app. Sommige gebruiken de machine zelf om te streamen of om zelf video’s mee te bewerken. De gebruikersinterface is daarom steeds belangrijker geworden en Sony heeft duidelijk begrepen dat de huidige interface niet meer van deze tijd was.

Het nieuwe startscherm lijkt wel veel op die van de PlayStation 4. Zodra je de console aanzet klik je op de PlayStation-knop op de controller en kun je je kiezen wie er gaat spelen. Wat ik ook heel tof vind is dat vrienden in kunnen loggen met een tijdelijk account, zo worden de trofeeën die je samen verdient ook aan beide account toegevoegd. Ik weet niet of dit al mogelijk was op de PS4, maar hier viel het ons echt op. Wat ook opvalt is dat alle veel strakker oogt. De interface volledig in 4K en loop super vloeiend.

Beginscherm

Het PS5 beginscherm heeft een flinke verandering doorgemaakt. Zo valt direct op dat mijn net geïnstalleerde media-apps op een soort tweede tabblad zijn weggezet. Helemaal linksboven staat netjes Games en Media. Erg prettig, want op de PS4 was het nog wel eens zoeken naar een app in deze categorie.

PlayStation Store met veel problemen

De PlayStation Store is nu onderdeel geworden van het systeem en niet meer als een losse app aanwezig. Daarmee is het een stuk sneller geworden. Of het overzichtelijker is dan de oude Store weet ik nog niet, het voelt iets beperkter nu ik links geen menu meer heb. Zo kun je niet gemakkelijk de aanbiedingen vinden of thema’s selecteren zoals de PS-plus games van deze maand.

Ook zitten er een hoop foutjes in de Store. Zo kocht ik Fortnite V-bucks om Kratos te kopen en werden deze niet toegevoegd aan mijn Fortnite-account. Na lang puzzelen kwamen we erachter dat deze op de ‘PS4-versie’ waren toegevoegd. Ik moest op de PS5 dus eerst de PS4-versie van Fortnite installeren en opstarten om mijn V-bucks te claimen.

Een veel vervelender probleem was dat bij ons geen upgrades werden toegestaan. Zo konden we hetzelfde spel drie keer registreren en werden deze ook doodleuk drie keer als een PS4-game toegevoegd aan ons account. Upgraden naar de PS5-versie was niet mogelijk. We hebben twee weken geprobeerd dit op te lossen via de supportdesk van PlayStation. Telkens kregen we een lijstje met dezelfde stappen om door te nemen zonder resultaat.

Telefonisch zijn we ook niet verder gekomen dan: ‘ik weet het niet, iemand van een andere afdeling moet dit bekijken’. Een paar dagen later kreeg ik van die afdeling vervolgens precies hetzelfde lijstje met dezelfde stappen.

Het Controlecentrum

Het Controlecentrum is compleet nieuw op de PS5. Het is een soort over-lay waarin je terechtkomt als je de PlayStationknop indrukt tijdens het spelen van een spelletje.

Als eerste krijg je een paar grote pictogrammen in het midden van het beeld. Deze worden PS5 kaarten genoemd. Afhankelijk van waar je het Controlecentrum opent krijg je hier passende informatie te zien. Open ik het Controlecentrum op het hoofdmenu, dan krijg ik het laatste officiële nieuws te zien en recente videoclips. Die ik het tijdens het spelen van een spelletje dan krijg ik ook informatie over mijn progressie te zien. Zo kan ik gemakkelijk zien of er een trofee te verdienen is en kan ik eventueel instructies krijgen over hoe ik deze kan verkrijgen.

Wat ik nog prettiger vind is dat er ook informatie te vinden is over hoelang een bepaald level duurt. Als ik met de kinderen afspreek dat over vijf minuten de spelcomputer uit moet, dan zie ik hier dat bijvoorbeeld het Yetiminee-level in Sackboy ongeveer 5 minuten lang is en het knuddedierenlevel 10 minuten (die gaan we nu dus niet doen).

Onder in het Controlecentrum staat nog een rij kleine pictogrammen met verschillende opties:

Beginscherm: Hiermee ga je terug naar het beginscherm

Schakelaar: Hiermee kun je snel wisselen tussen games

Meldingen: Hier zie je alle meldingen zoals updates die zijn uitgevoerd of uitnodigingen

Game Base: Hier zie je vrienden die online zijn en kun je recente party’s bekijken.

Muziek: Hier kun je direct muzieknummers of albums kiezen.

Download/uploads: hier zie je actieve downloads of uploads.

Geluid: Hier kun je de audio-instellingen snel wijzigen.

Mic: Pas de microfoon-instellingen aan.

Accessoires: Hier kun je de accessoires, zoals de controller of usb-microfoon beheren.

Profiel: Hier kun je naar verschillende onderdelen van je PSN profiel gaan.

Stroom: Dit is even wennen, maar hier kun je de PS5 uitschakelen.

Samen spelen

Party’s zijn op de PlayStation 5 op de schop gegaan. Communicatie met vrienden gaat een wat centralere rol spelen op de PS5. Helaas hebben geen van onze vrienden nog een PlayStation 5, dus hebben we nog geen gebruik kunnen maken van de interactieve gesprekken die je kunt voeren of de nieuwe mogelijkheid om het scherm te delen. Op de PlayStation 5 kun je terwijl je zelf aan het spelen bent, een klein vlakje reserveren voor de game van je game maatje. Zo kun je samen gamen en zien wat de ander uitspookt.

Party-integratie zou ook op de PS5-kaarten in het Controlecentrum zichtbaar moeten zijn. Wanneer je een uitnodiging ontvangt van vrienden, kun je via een kaart gemakkelijk de speelsessie betreden. Je schakelt vervolgens snel van de ene game naar de andere zonder dat je nog door een aantal menu’s moet surfen.

De nieuwe DualSense controller

Sony heeft al sinds de originele PlayStation zich aardig vastgehouden aan hetzelfde ontwerp controller. De PlayStation 5 stapt eindelijk een beetje weg van dat ontwerp en ze komen met een futuristisch ogende controller vol nieuwe techniek.

Het eerste dat opvalt is dat de controller vrij groot en zwaar is vergelijken met de vorige controller en die van de Xbox Series X. Als ik een tijdje gespeeld heb op de PlayStation 5 en dan weer overstap op de Xbox, dan voelt die controller als een klein dingetje.

Dat de controller iets groter is geworden is eigenlijk helemaal geen slecht ding. Hij ligt daarmee wel een stuk comfortabeler in de hand. Ook heb ik geen moment last gehad van het gewicht, juist omdat ik hem beter vast kan houden voelt het allemaal wat minder krampachtig. Op de PS4 kon ik nog wel eens verkrampte handen krijgen, op de PS5 heb ik dat nog niet gehad.

Haptic feedback

Niet alleen het uiterlijk van de controller is flink onder handen genomen, ook van binnen is het nodige veranderd. Immersion Corporation, het bedrijf dat ook achter de HD Rumble van de Joy-cons zit, heeft de PlayStation 5 controller van binnen mogen tweaken. Zo is de trilfunctie een stuk geavanceerder geworden. Deze zogenoemde haptic feedback-functie is weer een stap geavanceerder dan de HD Rumble in de Switch Joy-con en kan complete trilpatronen doorgeven. Dit voel je bijvoorbeeld als er een vliegtuig overvliegt of als je een bijl uit een monster in Demon’s Souls trekt. De trilling loopt dan van onder naar boven, waardoor je een geheel nieuwe sensatie krijgt (al is een bijl uit een monster trekken dan niet helemaal de juiste bewoording).  

Adaptive Triggers

Nog een nieuwe techniek die we aan Immersion Corporation te danken hebben is de adaptive trigger. Beide triggers aan de achterzijde van de controller kunnen nu weerstand geven. Dit is vooral prettig tijdens racegames en shooters. Zo merk ik tijdens het spelen van DiRT dat het indrukken wat stroever gaat. Bij het spelen van shooters voel je niet alleen de trilling, maar springt de trigger ook op en neer. Ik heb geen idee hoe dat bij een echt pistool gaat, maar het is vergelijkbaar met de nerf speelgoedpistooltjes die ik wel een gebruikt heb. Ik ben er echt over te spreken en als ik terug ga naar de oude controller of die van de Xbox Series X mis ik echt dat beetje extra feeling.

3D-geluid is een hele nieuwe belevenis

De manier waarop de PlayStation 5 omgaat met audio is eigenlijk net zo indrukwekkend als de grafische sprong die hij maakt. Dit is te danken aan Tempest, de nieuwe 3D-audio-engine van de PS5. Dankzij Tempest klinken geluiden een stuk levendiger en krijgen we object gebaseerd ruimtelijk 3D-geluid in games. In plaats van het kiezen voor een bestaande 3D-audiotechnologie, zoals Dolby Atmos bij Xbox, heeft Sony er ook voor gekozen om een eigen 3D-audioformaat te ontwikkelen. Kortom, de PS5 verandert je game-ervaring niet alleen dankzij de nieuwe controller en graphics, maar ook via 3D-audio.

Bij de PlayStation 5 hoort eigenlijk ook de draadloze Pulse 3D headset die speciaal ontworpen is om deze techniek te ondersteunen. Volgens Sony zou ook een headset van een andere fabrikant ook gebruik moeten kunnen maken van de techniek, maar ik merk in de praktijk wel een verschil.

Het geluid is echt fantastisch op de PS5. Zo kan ik in DiRT ruimtelijk geluid inschakelen. Muziek wordt dan niet ‘plat’ afgespeeld, maar op verschillende plekken langs het circuit. Je hoort de muziek dan langs je flitsen als je er voorbij rijdt. Het geeft een hele nieuwe kick tijdens het racen. Ook in spellen als Demon’s Souls geeft het geluid een bizarre toevoeging aan het spelen. Ik hoor zoveel details en als je je ogen sluit hoor je gewoon waar het vandaan komt. Schuilen er een paar monsters om een hoekje kun je ze als je even stil bent ook echt horen. Het is super tof dat je automatisch meer zintuigen dan alleen je ogen gaat gebruiken en opnieuw maakt Sony hierin echt een verschil.

Voordat iedereen naar de winkel rent om zijn of haar high-end Sennheiser, SteelSeries, Logitech of Beyerdynamic te vervangen moet ik wel duidelijk zeggen dat het geluid van een high-end headset zuiverder blijft. De kwaliteit van de Pulse 3D headset is voor een headset van 99 euro wel zeer bovenmaats, dat staat buiten kijf. Maar het komt vooral omdat hij volledig is geoptimaliseerd voor de techniek van de PlayStation 5.

Opslag is een groot probleem

De PlayStation 5 beschik over 825GB opslag, maar in de praktijk hou net aan 667GB over voor de spellen en media. Dit is heel eerlijk gezegd te weinig. In de praktijk heb je ruimte voor zo’n vijf spellen. Dat is voor de meeste nu nog geen probleem zo net na de launch, maar het gaat ongetwijfeld voor irritaties zorgen. Tot overmaat van ramp verbiedt Sony het om een kopie van een game op te slaan op een externe schijf. Zo kun je dus niet even een PS5-spel (het kan wel met PS4-games) wegschrijven om later terug te zetten. Je bent dus aangewezen op je downloadsnelheid. Wie een goed werkende glasvezelverbinding heeft zal dat niet erg vinden, maar met onze knipperlichtverbinding met Ziggo is dat een heel ander verhaal. Downloadsnelheid zakt geregeld onder de 1Mbit en downloaden van een spel kan zo dagen duren.

Het geheugen van de PlayStation 5 is op dit moment ook niet uit te breiden. Hoewel de PlayStation 5 wel over een interne aansluiting beschikt waarop een moderne NVMe SSD aangesloten kan worden, hebben ze deze poort uitgeschakeld. Wie toch een SSD aansluit komt erachter dat de PlayStation 5 dan niet kan opstarten. Dit is echt een heel vervelende handicap van de PS5. Zeker voor de mensen die voor een Digitale versie gekozen hebben.  

PS4 games op de PS5

Wie graag zijn oude PS4-games wil meenemen naar de PS5 kan rustig ademhalen. De PlayStation 5 kan met het grootste deel van de PS4 games overweg. In sommige gevallen worden de spellen zelfs beter met een hogere resolutie en snellere frame rates. Ook zijn er oude games die een gratis upgrade kunnen krijgt. Zo kon ik No Man’s Sky en Borderlands 3 gratis upgraden naar een PlayStation 5-versie en staat The Witcher 3 nog in de planning bij de ontwikkelaars.

In de praktijk merk ik weinig verschil met de PlayStation 4 Pro. Daar gebruikte ik natuurlijk al de WD_Black P50 externe SSD op en daarmee profiteerde ik al van snelle laadtijden. Wel zie ik dat de spellen die echt een upgrade krijgen er stukken beter uitzien.

Een echte Next-Gen console

De PlayStation 5 voelt als een echte next-gen console. Dit komt vooral omdat op elk vlak een geheel nieuwe ervaring wordt geboden. Het begint bij een geweldige gebruikersinterface, die volledig is aangepast naar de wensen van een moderne gamer. Daarna komen de nieuwe graphics, volledig 4K zijn en ray-tracing. Het blijft daar niet bij, want ook de controller biedt een geheel nieuwe sensatie.

De naam Dual Sense komt daarmee ook echt tot zijn recht. Als laatst is ook aan geluid gedacht en kunnen we dankzij 3D-audiotechnologie ook horen waar iets gebeurt. Alles bij elkaar biedt Sony een complete next-gen ervaring. Natuurlijk zijn er ook wat puntjes van kritiek. Zo ben ik absoluut niet tevreden over de manier waarop de klantenservice te werk gaat. Dan zijn er de korte kabeltjes die eigenlijk niet te gebruiken zijn. Maar het grootste minpunt is toch wel de opslagruimte. Ik ben bang dat dit de PS5 uiteindelijk echt parten gaat spelen. Gelukkig zijn het puntjes waar Sony aan kan werken. Zo kunnen we hopelijk snel de opslag uitbreiden met een interne NVMe-SSD.  

https://youtu.be/t12x7k_oecc

5

Samenvatting

Adviesprijs v.a. € 399,99,-
Platform PlayStation 5
Fabrikant Sony 
Gewicht 4.78 kilo
Release datum: 19 november 2020
Internet opslag: 825 TB SSD (667 GB over voor gebruiker)
Interface: 3x usb type-a (waarvan 2x 10 Gbps aan de achterzijde), 1x usb type-C, Ethernet, NVMe Gen4 slot, HDMI 2.1, wifi 6 (802.11ax)
Geheugen: 16 GB GDDR6 
Afmetingen: 390 mm x 104 mm x 260 mm  
CPU: custom AMD Zen 2 Octa-core 3.5 GHz
GPU: 10.3 TFLOPS custom AMD RDNA 2
Maximale resolutie: 8K
Maximale Framerate: 120fps
Bevat gesponsorde items: Ja 
Website https://www.playstation.nl/

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten