Het komt steeds vaker voor dat een ingeslikte knoopbatterij een gat in de slokdarm van een jong kind brandt, met blijvend letsel en soms zelfs de dood tot gevolg. Dat zegt de sectie mdl van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) vandaag op de website van Medisch Contact. Kinderartsen Margot Smit (HagaZiekenhuis/Juliana Kinderziekenhuis) en Angelika Kindermann (AMC/VUmc) trekken aan de bel.
Een batterij die in de slokdarm vastzit, kan necrose veroorzaken door de stroom die wordt afgegeven, de chemicaliën die eruit lekken en de druk op het slijmvlies. Hierdoor kan bijvoorbeeld een fistel ontstaan naar de trachea of de aorta. Binnen twee uur kunnen er al ernstige beschadigingen optreden. Het streven is dan ook om een batterij zo spoedig mogelijk te verwijderen, liefst binnen één uur.
Ouders en hulpverleners realiseren zich echter vaak niet dat er sprake is van een spoedsituatie, aldus de kinderartsen. Een kind dat een batterij heeft ingeslikt moet direct naar de SEH voor een röntgenfoto en als de batterij in de slokdarm zit, moet het met spoed naar een kinderarts-mdl voor verwijdering middels een scopie. Elke minuut telt dan.
Op initiatief van de sectie mdl van de NVK inventariseren momenteel alle Nederlandse kinderartsen-mdl hoe vaak er de laatste jaren complicaties optraden na het inslikken van een batterij. Het beeld is nog niet compleet, maar Smit en Kindermann stelden in hun eigen klinieken al vast dat de incidentie de afgelopen vier jaar sterk is toegenomen. Ze vermoeden dat kinderen steeds vaker spelen met spullen die niet als speelgoed zijn bedoeld, zoals afstandsbedieningen, rekenmachines, fototoestellen of fietslampjes. In tegenstelling tot het meeste speelgoed hebben deze geen kindveilige sluiting, waardoor de batterijtjes er makkelijk uitvallen.
Kinderen stoppen een glimmende knoopbatterij graag in hun mond, aldus de kinderartsen, en de gevolgen daarvan kunnen dramatisch zijn. In veel Nederlandse klinieken werden kinderen gezien met blijvende beschadiging aan slokdarm en luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen. Eén kind is overleden door een fistel naar de aorta.
De sectie mdl van de NVK heeft inmiddels VeiligheidNL bereid gevonden om de informatie voor jonge ouders aan te vullen met een waarschuwing voor batterijen. Verder wil de vereniging een beroep doen op de industrie om voortaan de batterijklepjes van alle apparatuur te beveiligen.
bron: vumc.nl
Nuttige informatie
http://www.hartvannederland.nl/algemeen/2014/nani-1-dood-na-inslikken-batterij/
1 Reactie
Apple laptops zijn state-of-the-art, ze zijn echt beter dan wiodwns laptops. Het zit hem in de “kleine” dingen, want aan de specs van bijvoorbeeld processor en grafische kaart zie je het niet.Als ik een rijtje mag noemen van features die ik fijn vind aan mijn MacBook die niet op de gemiddelde (goedkopere, maar qua specs gelijke) Dell of Mediamarkt laptop zitten, dan zou ik bijvoorbeeld noemen:- backlit en erg fijn keyboard- supermooi scherm- ruim 5 uur batterij duur (effectief met wifi aan)- SSD drive- stroomsnoer met magneet- licht, dun en kleine adapter- Mac OS X Zoals Jorrit ook aangeeft je wordt op een gegeven moment vanzelf nieuwsgierig als je een tijdje Apple producten als iPhones, iPods en iPads gebruikt. En zo niet dan niet natuurlijk 😉
Comments are closed.