Home Recente berichten Herfstige Stamppotten: Mijn ultieme Comfortfood

Herfstige Stamppotten: Mijn ultieme Comfortfood

door Tamara

De herfst is weer bijna aangebroken! De dagen worden korter, de bladeren kleuren straks weer prachtig rood en geel, en de temperatuur daalt. Dit is voor mij het perfecte moment om de keuken in te duiken en een van de lekkerste Nederlandse tradities nieuw leven in te blazen: stamppot. Stamppot is voor mij het ultieme comfortfood voor de herfst maar zeker ook in de winter, en met lekkere seizoensgroenten is er eindeloos te variëren. Hieronder deel ik een paar van mijn favoriete herfststamppotten, inclusief recepten, zodat je direct aan de slag kunt.

1. Boerenkoolstamppot met een Twist

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 gram boerenkool (vers of diepvries)
  • 1 rookworst
  • 150 gram spekjes
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel boter
  • 200 gram pompoen (in blokjes)
  • Handje walnoten (grof gehakt)

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een grote pan met water en een snufje zout in 20 minuten gaar.
  2. Kook de boerenkool in een aparte pan ongeveer 15 minuten mee, of voeg de boerenkool de laatste 10 minuten toe aan de aardappelen als je tijd wilt besparen.
  3. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan krokant. Rooster de pompoenblokjes in de oven op 200 graden met een scheutje olijfolie, zout en peper, totdat ze zacht zijn (ongeveer 20 minuten).
  4. Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze samen met de melk en boter tot een smeuïge puree. Voeg de spekjes, pompoen en walnoten toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Serveer met een lekkere rookworst en klaar!

2. Hutspot met Zoete Aardappel en Gember

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 gram zoete aardappelen
  • 500 gram wortelen
  • 2 uien
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel boter
  • Braadworst (optioneel)

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen, zoete aardappelen, wortelen en uien. Snijd alles in stukken en kook de aardappelen samen met de wortelen en uien in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Giet de groenten af en stamp alles fijn. Voeg de melk, boter en de geraspte gember toe. Roer goed door tot een smeuïge hutspot.
  3. Serveer met een stuk braadworst of een ander stukje vlees naar keuze.

Deze variant van hutspot krijgt door de zoete aardappel een zachte zoete smaak en de gember geeft het gerecht net dat beetje extra warmte, mocht je nog wat extra pit willen, dan is Chilli olie ook echt een aanrader.


3. Andijviestamppot met kaas, Mosterd en Spekjes

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 400 gram andijvie (gesneden)
  • 150 gram spekjes
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel roomboter
  • 100 gram belegen kaas

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een grote pan met water en een snufje zout in 20 minuten gaar.
  2. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan krokant. Als de aardappelen gaar zijn, giet ze af en stamp ze samen met de melk en boter tot een gladde puree.
  3. Roer de rauwe andijvie door de warme aardappelpuree, samen met de spekjes en een eetlepel grove mosterd. Zo blijft de andijvie lekker knapperig en fris.
  4. Proef en breng op smaak met zout en peper. Deze stamppot is heerlijk met een gehaktbal of een stuk rookworst.

4. Pompoenstamppot met Geitenkaas

Ingrediënten:

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram pompoen (in blokjes)
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 ml melk
  • 1 eetlepel boter
  • Handje rucola of geroosterde pompoenpitten

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Kook de pompoenblokjes apart in 10-15 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Giet de aardappelen af en stamp ze samen met de melk en boter tot een gladde puree. Voeg vervolgens de zachte pompoenblokjes toe en stamp alles nogmaals licht door, zodat er nog wat stukjes pompoen zichtbaar blijven.
  3. Roer de verkruimelde geitenkaas door de stamppot en garneer met een handje rucola of wat geroosterde pompoenpitten voor extra smaak en textuur.

Dit is een wat lichtere, maar bijzonder smaakvolle stamppot. De combinatie van zoete pompoen en romige geitenkaas maakt dit gerecht echt een herfstfavoriet.


Conclusie

Of je nu kiest voor de klassieke boerenkoolstamppot met een verrassende twist, of liever gaat voor een romige hutspot met zoete aardappel, stamppot is het perfecte gerecht om de herfst mee te vieren. Het is eenvoudig, voedzaam en biedt talloze mogelijkheden om te variëren met de seizoensgroenten. Probeer een van deze recepten en geniet van een bordje vol warmte op een koude herfstavond!

Gerelateerde artikelen

Leave a Comment

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten