Als je uren geconcentreerd achter je beeldscherm gekropen zit, wil je natuurlijk geen last krijgen van headset die je uit je concentratie haalt. Zeker op het hoogste niveau telt elke microseconden en dan is een headset minstens zo belangrijk als de verversingssnelheid van je beeldscherm en de responstijd van je toetsenbord en muis. Logitech legt met de Logitech Pro X Wireless hun focus op de eSporters, zij moeten volledig gefocust zijn en mogen geen duizendste van een seconden missen.
De Logitech Pro X Wireless krijgt een volledig nieuw design die sterk afwijkt van de vorige G-serie headsets. In plaats van ledverlichting en een overdaad aan knoppen (die je in de praktijk toch nooit gebruikt), krijgt de Pro X headset een traditionele look die doet denken aan de headsets uit de jaren ’60.
De meeste knoppen en ledverlichting op de oorschelpen zijn vervangen voor strak rond gegraveerd aluminium met het Logitech logo in het midden. De oorschelpen zelf zijn wel van plastic, maar worden vastgehouden door een stevige een stalen band die onverwoestbaar aanvoelt. Vergeleken met de dunne plastic band van de vorige headsets voelt het alsof deze headset wel een stootje kan hebben.
Niet alle knoppen zijn verdwenen. Zo vinden we nog steeds een knop om de microfoon te dempen, een volumeknop en twee ingangen. De ene ingang is een usb-c-poort die dient voor het opladen de andere ingang is een 3,5mm jack ingang voor de microfoon.
Unpacking! Wat vinden we in de doos van de Pro X?
Wat direct opvalt bij het uitpakken van de Logitech Pro X Wireless is de kartonnen verpakking. De vorige draadloze Logitech Gaming headsets kwamen allemaal in vervelende verpakkingen met een overdaad aan plastic. Slecht voor het milieu en totaal overbodig. Dat ze het grootste deel van het plastic vervangen hebben voor karton verdient daarom zeker even een compliment.
Naast de headset zelf vinden we in deze kartonnen doos een mooi stoffen tasje met het Logitech logo waar de headset in opgeborgen kan worden. Naast het tasje zit er een usb-c naar usb-a oplaadkabel in, twee stoffen oorkussens die desgewenst de nepleren kussens kunnen vervangen, een beknopte handleiding en natuurlijk de microfoon waar we later nog een stuk dieper op ingaan. Logitech is duidelijk niet aan het bezuinigen zoals Apple die tegenwoordig zelfs geen oplader meer bij hun telefoons levert! We zijn enthousiast!
Staal en comfort passen prima samen!
Het is erg vervelend als je je gamesessie moet afbreken omdat de headset te zwaar op je schedel aanvoelt of te veel drukt op je kaken. De vorige Logitech Gaming headsets hadden hier een handje van. Het nieuwe design zit een heel stuk comfortabeler en ik heb nog geen ongemakken kunnen ervaren met de Logitech Pro X Wireless.
Dat de headset wat fijner aanvoelt komt waarschijnlijk door aan de wat bredere hoofband, hierdoor wordt het gewicht iets beter verdeeld. Ook de oorschelpen drukken wat minder hard om je oren, zodat je kaken niet constant een druk voelen.
Wees niet bang dat het geluid van buitenaf minder goed afgeschermd wordt, want dat kan deze headset zeer goed. Lawaai buiten de kantoordeuren werden netjes afgeschermd en stoorde tijdens het testen absoluut niet. De stoffen oorschelpen laten wel iets meer geluid door, maar bij het spelen van een spel ben je daar al snel niet meer op gefocust.
De hoofdband zelf kun je een flink stuk uitschuiven. Het staal voelt lekker stevig aan en ondanks dat het door plastic bij elkaar gehouden wordt voelt het alsof de headset wel een rage quit overleeft. De kabel die de oorschelpen verbindt is als spiraal speels gekruld en heeft voldoende bewegingsruimte.
Logitech Pro X Wireless Geluidskwaliteit
Over het algemeen leveren Logitech headsets hoogwaardige kwaliteit als het om het geluid gaat. Ook de Pro X Wireless heeft een fantastische sound. De bas is mooi diep en het de hoge tonen zijn kraakhelder en geven een goed atmosferisch gevoel. Zo kun duidelijk de wind horen waaien, voetstappen of kleine kraakjes onderscheiden en keihard rockmuziek aanzetten. Ik heb de headset langdurig getest met verschillende genre games als Forza Horizon 4, Fortnite, Sea of Thieves en Assassin’s Creed Odyssey en Grounded. Het geluid was op sommige punten zodanig goed dat het kippenvel veroorzaakte. Natuurlijk is de combinatie van een goed spel en gebruikte muziek ook van invloed, maar de kwaliteit van het geluid is daar ook een belangrijk factor in.
Ook tijdens het luisteren van muziek was de Logitech Pro X zeker niet teleurstellend. Het blijft natuurlijk wel een gaming headset met een iets sterkere bas en niet ontworpen voor muziekstukken van Bach of Chopin. Het muziekgeluid wordt wel een stuk beter als we surround uitschakelen en scoort zeker beter dan andere gaming headsets.
Wie graag zelf de controle over het geluid wil hebben is bij de Pro X Wireless ook goed af. Via Logitech’s vrij recente G HUB-software, krijg je toegang tot een uitgebreide equalizer waarmee je verschillende vooringestelde moods kunt kiezen of helemaal zelf elke toon kunt instellen.
De microfoon is veel beter geworden
Bij de Logitech Pro X Wireless krijg je een losse microfoon die je op een 3,5mm jack-aansluiting op de headset kunt aansluiten. De microfoon is bij Logitech altijd een pijnpunt geweest en was soms zo slecht dat een weggooiheadset van de Action nog beter klonk. Dat behoort met de Logitech Pro X Wireless tot het verleden. In 2018 nam Logitech Blue Microphones over en er is duidelijk een verschil hoorbaar in kwaliteit. Of Blue zich al gemengd heeft in de ontwikkeling van deze microfoon weet ik niet, maar aan de klachten van de vorige headsets is duidelijk gehoor gegeven.
Naast de verbetering in hardware, is ook de Blue Vo!ce software een welkome toevoeging. Met Blue Voice krijg je de volledige controle over je stemgeluid en kun je deze helemaal naar wens finetunen. Ook kun je je eigen instellingen delen of de gedeelde instellingen van je favoriete streamen downloaden en zelf gebruiken.
Werkt de Logitech Pro X Wireless op de PlayStation en Xbox?
Het enige puntje van kritiek is dat de headset niet beschikt over een 3,5mm analoge aansluiting. Dat maakt hem minder interessant voor console gamers. Ik heb de headset wel getest test op de PlayStation 4 (Pro), Xbox One X en de Nintendo Switch door de lightspeed usb-adapter op de spelcomputers aan te sluiten. De PlayStation 4 herkende de headset wel, maar het geluid te zacht om het goed te kunnen gebruiken terwijl het volume maximaal was ingesteld. De Xbox One X zag helemaal geen brood in de lightspeedadapter. Verrassend genoeg werkte de headset wel prima op de Nintendo Switch. Zowel in de usb van de dock als via een usb-c naar usb-a omvormer direct op de Switch. Natuurlijk is er geen garantie dat dit ook zo zal blijven, want er is officieel geen ondersteuning voor deze apparaten.
Een goed alternatief voor console gamers is natuurlijk de Logitech Pro X met draad. Die is gelijk een stukje goedkoper.
Conclusie
Ik ben ervan overtuigd dat je op dit moment geen betere draadloze gaming headset kan vinden in deze prijsklasse. De Logitech Pro X wireless overtreft alle verwachtingen.
Ik ben zeer onder de indruk van de bouwkwaliteit, geluidskwaliteit, draagcomfort en de software die subliem werkt bij het afstellen van je audio en ook gemakkelijk in gebruik is.
Ben je opzoek naar een goedkopere headset voor de kinderen? Bekijk dan eens onze review van de Plantronics RIG 300-serie. Deze headset heeft open oorschelpen waardoor het geluid van de buitenwereld niet wordt afgeschermd. Dit zorgt ervoor dat ze minder schreeuwen door de microfoon en je zelf ook nog tegen ze kan praten.
- The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - 14 oktober 2024
- Star Wars Outlaws – review - 22 september 2024
- KidiZoom Smartwatch MAX en de KidiZoom Fun - 9 juli 2024
Samenvatting
Adviesprijs € 199,99,-
Platform PC
Fabrikant Logitech
Gewicht 370 gram
Release datum: augustus 2020
Frequentiekarakteristiek: 20Hz-20KHz
Impedantie: 32 ohm
Geluidsdruk: 191.7dB SPL @ 1mW & 1cm
Afmetingen: 138 x 94 x 195 mm
Batterijlevensduur: 20 uur
Draadloos bereik: tot 15 meter
Gesponsert item: Ja
Website https://www.logitech.nl/