Nu recent Need For Speed Hot Pursuit Remastered is verschenen komt de serie vaak ter sprake als ik met mijn vrienden ben. Het is dan wachten op de vraag welke deel ik het beste vind. Need for Speed gaat namelijk al een tijdje mee en heeft over de afgelopen 26 jaar al bijna 30 delen uitgebracht. Het begon allemaal in 1994 op de 3DO. Het racespel Need For Speed was een flink succes en verscheen kort na de release op de 3DO ook op de PlayStation, PC en Sega Saturn. Voor die tijd was het een frisse race titel die vele gamers aansprak.
Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en in 1997 verscheen dan ook de lang verwachte NFS II. Bij dit deel waren meer racemodes toegevoegd: zoals toernooi, knock-out en Single Race. Het is wel werkelijk een van de beste race games dat er in die tijd beschikbaar was.
Mijn persoonlijke favoriet
Om antwoord te geven op de vraag wat mijn favoriet uit alle 30 delen is, kom ik uit bij: Need for Speed III: Hot Pursuit. Dit deel verscheen in 1998 en voegde politie-achtervolgingen toe aan de races. Ik was in die tijd al dol op race games en deze extra actie bracht een hele nieuwe race-ervaring. Ik zat dag en nacht achter mijn pc te racen met mijn toetsenbord. Naast het standaard spel was het ook mogelijk om de game te ‘modden’ en zo je eigen auto’s toe te voegen.
Hot Pursuit
Na Need for Speed III: Hot Pursuit verschenen nog vele delen, maar niet een was er zo goed als Hot Pursuit. Vele games vroegen om een nieuw deel en in 2002 verscheen Need For Speed: Hot Pursuit 2. In dit deel ontbraken opties die in voorgaande spellen wel aanwezig waren en gamers inmiddels wel aan gehecht waren. Zo was er geen gesplitst scherm voor races met twee personen, ontbrak een dashboard-camerastand en was het niet meer mogelijk om een replay op te slaan. Het spel werd door de fans met gemengde gevoelens ontvangen.
Gelukkig maakte EA dat in 2010 goed met Need for Speed: Hot Pursuit 3. In samenwerking met game studio Criterion Games (ook bekend van de Burn-out series), werd er goed gekeken naar de originele games uit de beginjaren van de serie. Dat bleek een groot succes. Need for Speed: Hot Pursuit 3 won meer dan 30 awards! Het spel speelt zich af in de Seacrest County, een fictieve regio die bestaande uit verschillende landschappen zoals woestijnen, bossen en bergketen. Zoals een goede Hot Pursuit titel betaamt staan de ontsnappingen en achtervolgingen centraal. Als speler kun je kiezen tussen de rol als racer of politieagent en zo elkaar om de oren scheuren.
Verschillende game modes
Het spel bestaat uit verschillende game modes. In de mode Race kun je kiezen tussen sprintraces en circuits. Tijdens een duel tegen elkaar wint de speler die het snelst de finish weet te bereiken. De speelstijl Hot Pursuit is het zaak om het einde halen, terwijl je achtervolgt wordt door de politie. De winnaar is degene die als eerste de finish overkomt. Gauntlet is vergelijkbaar, maar hierbij moet een enkele speler het einde halen binnen de genoemde tijd. In Time Trial kun je een tijdrace rijden.
Als politie zijn er ook een aantal racemodes. In interceptor moet je als politie de andere racers proberen te pakken. Dat kan knap lastig zijn, want als ze vluchtroutes vinden moet je zo snel mogelijk weer bij ze zien te komen. Je kunt ook Hot Pursuit spelen als politie, maar dan is het de bedoeling dat je alle spelers aanhoudt. Rapid Response is vergelijkbaar met een tijd race, maar met een politiewagen mag geen andere spelers of de vangrail raken. Doe je dit wel krijg je strafpunten.
En dan Hot Pursuit Remastered!
Toen Need For Speed Hot Pursuit Remastered was aangekondigd en ik zag hij ook nog eens op de Nintendo Switch werd uitgebracht maakte mijn hart een sprongetje van geluk. Zelf maakte ik een vreugdesprongetje toen ik van EA ook nog eens het spel voor DigiMama mocht uitproberen.
Need For Speed Hot Pursuit Remastered neemt je terug naar een eenvoudige tijd waarin de series nog geen heel verhaal met filmische elementen nodig had om populair te zijn. Gewoon een simpele kaart met locaties waar geracet kan worden. Dit is echter een remaster, niet een luttele port van het origineel. De tracks hebben nieuwe objecten zoals extra verkeersborden, nieuwe scheidingslijnen en meer achtergronddetails met bomen en wolken gekregen. De tracks zijn verder wel behouden gebleven en volgen dezelfde route als het origineel, maar de gebieden zien er wat levendiger uit.
Ook de voertuigen zien er mooier en scherper uit zonder de rare kartels die we uit de vorige generatie gewend waren. Op PS4 Pro en Xbox One X haalt Hot Pursuit met gemak 60 fps op Full HD in de prestatiemodus en 30 fps op 4K in de kwaliteitsmodus. Wat mij betreft echt een hele toffe optie is die meer games mogen inbouwen! De pc-versie kan het uiteraard op 4K en 60FPS afhankelijk van de specificaties van je pc. De Nintendo Switch en standaard PS4 en Xbox One zijn beperkt tot 30 fps en Full HD.
Switch Editie
Ik heb de Switch-versie mogen testen. De grafische vooruitgang is natuurlijk iets minder groot dan de versies op de PlayStation 4 Pro en Xbox One Series X. Toch ben ik onder de indruk van wat de ontwikkelaar voor elkaar heeft gekregen. Ook op de Switch ziet en speelt het spel enorm lekker en is direct een van de beste race games die er nu op dit platform verkrijgbaar is. Asphalt 9, mijn favoriete race game op de Switch, kan ook prima samen met deze old school klassieker en de game zal het ook zeker beter doen dan Project CARS 3, waar zelfs ik niet heel erg over te spreken was.
Wat is er nieuw?
Qua inhoud is er verder niet veel toegevoegd aan Need For Speed Hot Pursuit Remastered. Wel heeft het hoofdmenu nu een handige garage waar je de auto’s kunt zien die je verzameld hebt. Mooi is wel dat alle downloadbare content uit het origineel standaard in de remastered editie zit. Nieuw is wel de fotomodus, waarin je bolides kunt bewonderen in alle pracht en praal. Het is zelfs mogelijk om de schade die je tijdens het racen hebt opgelopen te verbergen.
In het originele spel kon je kiezen uit een paar vooraf ingestelde kleuren voordat je een race startte, maar er is nu een aangepast kleurenpalet. Daarmee kun je elke kleur kunt selecteren die je wenst. Het is niet grote aanpassing, maar kleine toevoeging naar de huidige standaard en zo hoort het bij een remastered editie.
Online Racen is tof!
Het spel beschik over een enorm goede online multiplayer optie waarin maximaal 8 spelers (cross-play) het tegen elkaar kunnen opnemen. Je hebt de keuze uit verschillende online speelstanden. Zo uit kun je Hot Pursuit, Interceptor, Race, Most Wanted (waarbij de politie de Most-wanted met tegenhouden) en ARMS race (waarbij alles is toegestaan om te winnen) kiezen. Door een snelle match te kiezen geef je eigenlijk geen voorkeur en kun je in verschillende lobby’s terecht komen. Het is ook mogelijk om zelf een sessie aan te maken en spelers uit te nodigen. Ik heb verschillende potjes gespeeld, maar om echt online mee te komen dienen eerst de standaard offline races vrijgespeeld te worden. Daarmee speel je ook betere auto’s vrij zodat je online wat competitiever bent. Het spel is dus online niet zoals Asphalt 9, die de spelers automatisch indeelt op de klasse auto die ze rijden.
Met de online functie komt ook de muur terug. Dit is een autolog waarin je vrienden die je beste tijd hebben verslagen worden weergegeven. Vervolgens kun je het evenement selecteren om op jouw beurt hun tijd weer te verslaan. Vervolgens komt hij dan weer terecht op de muur van je game maat. Een overzicht van al je prestaties kun je ook zien onder Bestuurder-info. Hier staat hoe ver het spel is voltooid en zijn statistieken van je race-prestaties terug te zien.
Conclusie
Need for Speed Hot Pursuit Remastered voelt minstens zo goed aan als het origineel in 2010 alleen is het grafisch geoptimaliseerd naar de standaarden van nu. Zeker op de Switch is het een mooie toevoegen omdat daarop het enorm ontbreekt aan lekkere race games. Voor de PlayStation 4 en Xbox One zijn ze denk ik een beetje te laat en is de concurrentie met andere moderne racers te groot en is het spel vooral weggelegd voor de mensen die het uit nostalgisch oogpunt willen spelen. Ook komt de game precies uit rond de release van de PS5 en Xbox Series X en dat maakt het nog ingewikkelder. Hoe dan ook, Hot Pursuit is nog steeds een geweldige race game. De races gaan razendsnel, de auto’s zien eruit om van te watertanden en voor wie het origineel speelde is het een heerlijk way back naar die eenvoudige game periode.
- The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom - 14 oktober 2024
- Star Wars Outlaws – review - 22 september 2024
- KidiZoom Smartwatch MAX en de KidiZoom Fun - 9 juli 2024
Samenvatting
Adviesprijs € 39,99,-
Platform PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Uitgever EA
Leeftijd 7 jaar
Release datum: 13 november 2020
Aantal Spelers: 1 speler singleplayer (8 spelers online)
Talen: Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Japans, Nederlands, Russisch, Chinees
Downloadgrootte: 8 GB (Switch versie)
Gesponserde game: Ja, digitaal
Website https://www.EA.com