Met virtual reality was ik er als de kippen bij. Nog voordat op televisie Matthijs van Nieuwkerk de headset in handen kreeg had ik het apparaat al thuis liggen. Het waren erg leuke tijden waarbij je samen met de ontwikkelaars van de VR-applicaties samen werkte aan toffe VR-ervaringen. We hebben als onze vrienden de virtuele wereld ingestuurd en het was altijd lachen, gieren, brullen als ze het uitschreeuwden in de achtbaan. Inmiddels zijn we vele generaties VR-headsets verder en nu is de Oculus Quest 2 op mijn bureau beland. Een gehele nieuwe generatie die ook zonder pc een uitstekende VR-ervaring biedt. Ik heb alles klaarliggen om de headset uitgebreid voor jullie te testen.
Voor de prijs hoef je het niet te laten
Een veelgehoorde klacht over de VR headsets is de prijs. Het is een hardnekkige klacht die blijft hangen. Wie als eerste de VR-wereld in wou duiken moest inderdaad diep in de buidel tasten. De headset zelf koste zo’n 1300 euro en de computer ook al snel zo’n 2500 euro. Voor veel mensen een veel te grote investering voor iets dat toen eigenlijk nog een gimmick was.
Tegenwoordig hoeft de prijs geen issue meer te zijn. De computer is niet meer nodig en de Oculus Quest 2 kost je nu 349 euro. Daarvoor krijg je een headset die bijna dezelfde ervaring biedt als de computer die nodig was voor de eerste generatie. De techniek staat voor niks.
In de doos
Om de kosten laag te houden krijg je bij de Quest 2 niet veel accessoires. In de doos zitten twee controllers, de headset zelf en een adapter met kort kabeltje.
Wie opzoek is naar meer comfort kan die onderdelen los aanschaffen. Het is duidelijk dat daar de winst op wordt gemaakt, want een simpele usb-kabel kost je 99 euro! Ook de luxe hoofdband heeft een vrij pittige prijs van 49 tot 149 euro.
De doos waarin de Quest 2 verkocht wordt is ontworpen als een soort koffertje. Hierin kun je de headset telkens weer netjes opbergen. Wie voor een luxe hoofdband gaat is aangewezen op de Quest 2 draagkoffer die nog eens 49 euro kost.
Het is allemaal niet goedkoop, daarom hebben we ook contact gehad met verschillende derde partijen die accessoires maken en deze voor jullie getest. Later daar meer over.
De Oculus Quest 2 instellen
In de jaren heeft VR qua gebruiksvriendelijkheid enorme sprongen gemaakt. De Quest 2 is zo gemakkelijk te bedienen dat iedereen het kan gebruiken. Op je telefoon installeer je de Oculus-app. Met deze app kan de headset worden ingesteld.
Om de Oculus Quest te gebruiken ben je verplicht om een Facebook-account te hebben. Helaas voor veel mensen een goede reden om de Quest 2 te laten liggen. Jammer dat Facebook hiervoor gekozen heeft. Gelukkig gedraag ik me op internet en loop ik niet het risico om mijn account kwijt te raken. Mensen die zich in een grijs gebied bevinden, dat kan al als je een Sint & Piet-aanhanger bent, lopen het risico hun Facebook-account te verliezen en daarmee ook alle aankopen.
Na het inloggen met je Facebook-account en het kiezen van je vrienden kan de headset worden gekoppeld. Als de Quest 2 is ingeschakeld wordt deze automatisch door de app herkend en kunnen ze via een bevestigingscode worden gekoppeld.
Dan is het tijd om de lenzen in te stellen. Helaas kan de Quest 2 maar op drie standen worden ingesteld: 58 mm, 63 mm en 68 mm. Er zijn verschillende apps te vinden die dit voor je kunnen meten, maar om het echt zeker te weten kun je het beste even langs de opticien.
Vervolgens kun je de headset opzetten en de hoofdband instellen. Via twee schuifjes op de achterkant kun je de headset strakker zetten. Daarna is het tijd om het speelgebied in te stellen. Dit gaat een heel stuk gemakkelijker dan bij de vorige headsets. Dankzij de camera’s kun je de speelruimte zien en met de controller geef je gemakkelijk aan in welk gebied je wil spelen. Je tekent als het ware in VR je speelruimte.
Na het instellen krijg je een korte demo over het gebruik van je VR headset in de vorm van een klein spelletje. Daarna beland je in het hoofdmenu een soort kamer die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten. Via virtuele schermen kun je games opstarten of kopen. Het spreekt allemaal voor zich en voelt al snel heel natuurlijk aan.
Technische informatie
In de vorige Quest zaten twee OLED-schermen, de Quest 2 heeft een enkel LCD-scherm. Hoewel in veel reviews gezegd wordt dat je er in de praktijk weinig van merkt, zie ik wel duidelijk verschil in kwaliteit. Zo is de zwart in de Quest 2 meer grijs en vind ik kleuren in de Quest 2 iets vlakker dan die in de headsets met OLED-schermen.
Er is ook een enorm pluspunt aan het LCD-scherm dat in de Quest 2 is geplaatst. De pixeldichtheid is geweldig en zelfs beter is dan de duurdere PC VR-headsets. Met een resolutie van 1832×1920 pixels per oog zijn de pixels daarom ook zo goed als verdwenen. Ook kan het lcd-scherm in de Quest 2 op maximaal 90 Hz draaien. Dat is gelijk aan de headsets die op de pc aangesloten worden en zorgt er bij mij voor dat ik een stuk minder snel misselijk wordt. Bij de spellen die op 72 Hz draaien merk ik dat direct en moet ik na een half uurtje spelen ook echt even pauze nemen.
Het geluid is matig
Het geluid komt uit twee kleine speakers die in de hoofdband zitten verwerkt. Ze dekken je oren dus niet af, maar richten het geluid op je oorschelp. Hierdoor kun je alles wat er in je omgeving gebeurt gewoon horen. Hoewel het geluid dat via deze weg geproduceerd wordt wel duidelijk te horen is tijdens het spelen, is de kwaliteit zeer ondermaats. Gelukkig zit er ook een 3,5 mm jackaansluiting aan de zijkant van de headset. Het probleem hiermee is dat je tijdens het spelen vaak verwikkeld raakt in de draad van je koptelefoon. De headset kan ook via bluetooth gekoppeld worden aan een headset, maar hier zit een vervelende fout in. Zodra de bluetoothfunctie ingeschakeld wordt gaan games stotteren en loopt de headset vast.
Omdat we de eerste keer niet wisten dat dit door het activeren van bluetoothfunctie kwam, hebben we zelfs een headset onder de garantie moeten terugsturen. De helpdesk van Oculus dacht namelijk zelf ook dat de headset defect was. Dit heeft ook voor veel vertraging gezorgd, omdat de oude headset eerst terug moest, voordat we een nieuwe kregen. Daarbij was het advies om drie weken te wachten met sturen door de problemen bij PostNL. Het heeft voor een flinke vertraging van deze review gezorgd. Hopelijk blijven dit kinderziektes anderen bespaard.
Super power!
In de Oculus Quest 2 zit een berg techniek verstopt. De Qualcomm Snapdragon XR2 CPU is speciaal voor VR ontwikkeld. Deze CPU in combinatie met 6 GB RAM zorgt ervoor dat spellen die een jaar of zes geleden alleen op een extreem snelle game pc gespeeld konden worden, nu ook werken op de headset zonder pc. Spellen als Job Simulator, The Climb en Arizona Sunshine lopen vloeiend zonder enige problemen. Spellen starten direct op in de Quest 2 zonder lange laadtijden. Je springt van de ene in de andere virtuele wereld. Ook de controllers reageren direct op je input er is geen lag of vertraging tijdens het bewegen. Enthousiaste Beat Saber spelers zullen in de Quest 2 dus net zo enthousiast blijven.
Aansluiten op de PC!
Wie een hele mooie game pc heeft staan kan er ook voor kiezen om de Oculus Quest 2 hierop aan te sluiten. Daarmee tover je de headset om naar een pc VR-headset. Je pc heeft wel een vrij goede videokaart en een usb 3.1-aansluiting nodig. Op de headset zit een usb-c-poort die je niet alleen voor het opladen kunt gebruiken, maar ook voor het verbinden met de pc. Oculus biedt een eigen kabel hiervoor aan (zie verderop in het stukje Accessoires), maar je kunt ook een kabel van een derde partij gebruiken.
Voordat je de Oculus Quest 2 op de pc kunt gebruiken die je de Oculus software op de pc te installeren. De applicatie op de pc heeft veel gelijkenissen met die van op je smartphone. Met de software worden ook direct alle benodigde stuurprogramma’s geïnstalleerd. Na het installeren kan de headset worden aangesloten. In de headset wordt telkens bij het aansluiten gevraagd of de pc gegevens mag uitwisselen en vervolgens wordt gevraagd of je een Oculus Link-connectie wil maken. Het is allemaal geen ingewikkelde materie om te gebruiken. Na het bevestigen van de connectie wordt in plaats van de Oculus Quest 2 gebruiksomgeving de gebruikersomgeving van de pc geladen. Deze lijkt vrijwel identiek aan die van de Quest 2, maar heeft wel wat extra features. Zo zijn er een hoop meer games te vinden en kun je bijvoorbeeld ook je desktop gebruiken in VR.
Na het installeren van de Oculussoftware en het instellen van de app kun je ook andere softwareplatformen gebruiken zoals Steam! Op Steam zijn vele VR-games te vinden en ze zijn vaak een stuk goedkoper dan die in de Oculus Winkel. Op Steam vind je ook veel spellen die op Oculus niet te staan. Voor mij zijn hier de racegames vooral belangrijk zoals Project CARS 2 en Assetto Corsa. Voor andere zal Half Life Alyx de belangrijke titel zijn die ze via Steam willen aanschaffen. Wie Steam opstart wordt van de Oculus VR omgeving verplaatst naar de Steam VR gebruikersomgeving. Ook hier kom je in een omgeving terecht waar je games kun kopen, opstarten of je desktopomgeving kunt zien. Het werkt grotendeels perfect.
Helemaal hetzelfde is het echter niet. In mijn ervaring zijn de pc VR-headsets toch net iets sneller in respons en loopt het beeld toch iets vloeiender. Ik heb verschillende trucs geprobeerd, zoals de prioriteit van bepaalde processen hoger instellen. Toch blijf ik het gevoel houden dat de speciaal voor pc bedoelde headsets sneller zijn. Het verschil is echter wel nihil.
Accessoires
De Oculus Quest 2 komt met weinig accessoires. Via de Oculuswebsite zijn er wel een hoop originele accessoires te vinden. Deze zijn wel vaak aan de prijzige kant. Daarom bespreken we ook de goedkopere alternatieven.
Oculus Link-headsetkabel
De officiële Oculus Link kabel is een high-speed glasvezelkabel die op een high end gaming-pc aangesloten kan worden. Dankzij het lichte en flexibele ontwerp van glasvezel is er geen vertraging merkbaar tijdens het spelen. Natuurlijk is er wel een verschil tussen een headset die direct het beeld toegestuurd krijgt via een hdmi-verbinding.
Het beeld bij de Quest 2 moet eerst gecomprimeerd worden, vervolgens wordt het over de usb-kabel verzonden en moet de headset het beeld weer decomprimeren. Dit is proces is niet merkbaar bij de meeste games. Ik zie persoonlijk vooral bij racesimulators een merkbaar verschil met mijn PC VR-headsets. De PC VR-headsets kunnen de games in de hoogste kwaliteit afspelen zonder enig hikje. De Oculus Quest 2 stottert geregeld en heeft er duidelijk moeite mee om de snelle beelden goed te verwerken. Het maakt daarbij niet uit of je Assetto Corsa: competizione, Project CARS 2, Automobilista, Raceroom of rFactor 2 gebruikt. Ben je dus een enthousiaste racer en zoek je een VR headset dan is mijn advies om toch voor een pc VR-headset te gaan. Bij shooters als Half Life Alex heb ik geen verschil opgemerkt.
De officiële Oculus Linkkabel kost je 99 euro. Hiermee ben je verzekerd van een compatibel kabel. Er worden ook een hoop kabels van derde partijen aangeboden. We hebben er een aantal geprobeerd. Sommige presteren goed andere presteren helemaal niet. Als we de geteste Wester Digital P50 SSD gebruiken om de snelheid te testen zien we ook dat veel kabels de beloofde snelheid niet halen. De Oculus Linkkabel haalt gemakkelijk 2200 MB/s, terwijl sommige usb-kabels van derde partijen niet boven de 30 MB/s komen. Gelukkig heb je het recht op retour als de kabel niet het beloofde resultaat biedt.
Quest 2 Elite-band
Wie de elastische hoofdband niet prettig vindt kan kiezen voor de Elite Strap. De standaard Elite strap kost 49 euro. Er is ook een Elite-band met een ingebouwde accu. Deze kost 139 euro. De Elite-band biedt iets meer comfort omdat zijkanten steviger zijn. Aan de achterkant kan de headset worden aangedraaid om hem tegen je gezicht te duwen. Grotendeels lijkt het op de techniek van de Oculus Rift CV1 en de Quest 1 met een heel groot verschil. De vorige headsets waren ook een beetje elastisch. Je kon gemakkelijk de headset naar voren trekken en af doen. De Elite Strap is volledig van plastic. Wie dus even de headset afzet zonder hem eerst los te draaien breekt zonder waarschuwing de zijkanten af. Oculus is bekend met het probleem en vervangt de straps zonder extra kosten, maar op echte oplossing is tot dusver niet aangeboden.
Er zijn ook verschillende derde partijen die verstelbare head straps aanbieden. De prijzen van deze headstraps zitten allemaal rond de 20 euro. Daarbij zitten ook opvallende alternatieven waarbij je de headset gemakkelijk kunt kantelen als je even een kijkje in de echte wereld wil nemen. Op dit moment is een headset van een derde partij wat mij betreft een betere keuze.
Andere gezichtsinterface
Voor 39 euro biedt Oculus de Quest 2-fitpack. Dit is speciaal voor mensen ontworpen waarbij de standaard gezichtsinterface niet prettig tegen het gezicht drukt. De set bevat twee alternatieve gezichtsinterfaces en licht blockers voor spelers die een lage neusbruggen en bredere of smallere jukbeenderen hebben. Alle stukken zijn verwisselbaar en gemaakt van dezelfde stoffen schuim als de standaardpasvorm. Het schuim op de interface is helaas niet van de beste kwaliteit en zal op ten duur gaan slijten. Oculus biedt helaas niet de originele gezichtsinterface. Wie zuinig op zijn spullen is kan daarom het beste een cover aanschaffen. Een partij die zich gespecialiseerd heeft in het maken van deze bescherming is www.VRCover.com.
VR Cover
Van VR Cover kregen we een Facial Interface & Foam Replacement Set, Lens Cover en een Silicone Cover opgestuurd.
Bij de ‘Facial Interface & Foam Replacement’ krijg je een gezichtsinterface, twee leren schuimvervangers, een neusbeschermer van siliconen en een lenscover. De schuimvervangers zijn er in twee diktes. De standaard versie zit je dichter op de lenzen waardoor je een breder gezichtsveld hebt in VR. Voor comfort is er ook een dikkere variant. Ik heb zelf voor de dikkere variant gekozen, omdat zo dicht op de lenzen ze ook sneller beslaan.
De schuimvervangers kunnen gemakkelijk verwisseld worden omdat ze op de gezichtsinterface vast zitten met klittenband. Het werkt zo goed dat je jezelf afvraagt waarom Oculus daar zelf niet voor gekozen heeft. Omdat VR Cover samenwerkt met Oculus is de pasvorm van de gezichtsinterface perfect. Ik merk bij het monteren van de gezichtsinterface geen verschil met de originele gezichtsinterface van Oculus. De kwaliteit van deze is misschien zelfs iets beter.
Ik ben niet helemaal weg van de siliconen neusbeschermer. Ze zijn koud en zitten bij mij erg in de weg. Om die reden laat ik ze dan ook liever achterwege. In dit geval vind ik de lichtblockers van Oculus prettiger werken. Deze worden in plaats van bij de neusinkeping op de lenzen zelf vastgemaakt.
Wie het schuimrubber van de originele gezichtsinterface wil beschermen kan ook terecht bij VR Cover. Ze bieden zowel stoffen als silicone covers aan in verschillende kleuren. De silicone cover is vooral qua hygiëne erg prettig. Je haalt er gemakkelijk een doekje over en hij is weer schoon. Wie veel gaat sporten in de headset kan ook voor silicone kiezen, maar de stoffen variant is tijdens het gebruik weer iets prettiger. De bezwete cover kun je er gemakkelijk afhalen en in de was doen.
De cover over de gezichtsinterface doen is een fluitje van een cent. Alles past als gegoten en voor je het weet zit de cover op zijn plek. Het nadeel aan de silicone cover vond ik weer de siliconen neusbeschermer. Deze is in tegenstelling tot de Facial Interface & Foam Replacement niet te verwijderen. Ik hoor hier geen andere mensen over klagen en mogelijk komt het door mijn vrij grote neus.
De games die we hebben getest
We hebben de headset inmiddels uitgebreid kunnen testen met verschillende titels. Ook hebben we het niet alleen bij de games zonder pc gehouden, maar hebben we ook een paar hele tof pc vr games geprobeerd. De volgende games waren onze favoriete spellen.
Arizona Sunshine
Met Arizona Sunshine maakte ik voor het eerst kennis toen ik de HTC Vive VR headset kreeg. Arizona Sunshine is een first-person shooter die speciaal gemaakt is voor virtual reality. Het is ook een van de eerste spellen waarbij ik het gevoel had dat ik geen demo of gimmick aan het spelen was. Nu het spel ook werkt zonder dat een zware game pc nodig is, moest ik gewoon nog een keer proberen de zombiestrijd aan gaan.
Grafisch ziet Arizona Sunshine er indrukwekkend uit. Ik had ook helemaal niet het gevoel dat ik op een apparaat zonder computer aan het spelen was. Het verhaal waarbij je al knallend een uitweg moet vinden in de wereld die volledig uit zombies bestaat kun je ook samen spelen. Dat maakt de ervaring helemaal uniek. Na het uitspelen van het verhaal kun je nog lang plezier beleven met de horde horde-modus. Hierbij komen steeds grote groepen zombies op je af. Als we straks weer bij elkaar op visite kunnen is het onwijs leuk om vrienden en familie de virtuele wereld in te gooien en dit te laten proberen.
Beat Saber
Naast de vele uren die ik in de racesimulators heb gezet, ben ik ook vele uren actief geweest in VR. Voornamelijk zwaaiend met twee virtuele light sabers in mijn handen. Dit zwaaien kan een flinke work-out zijn, zeker als je gedreven bezig bent.
Beat Saber is een ritmisch muziekspel waarbij je met een blauwe en rode light saber telkens rode en blauwe blokken doormidden hakken. In een omgeving vol neonverlichting kijk je recht voor je uit waar op het ritme van de muziek de blokken op je afkomen. Zwaai je precies op het juiste moment je light saber door de blokken verdien je punten. Het klinkt simpel en dat is het ook. Dat maakt het zo enorm leuk om te doen. Beat Saber is echt minstens zo geniaal als Tetris is en ook minstens zo belangrijk. Voor veel mensen is dit het spel om regelmatig de headset op te zetten. Zeker nu we allemaal thuis zitten met gesloten sportscholen en een slot op de deur kan dit toch de beweging zijn die je nodig hebt.
Medal of Honor: Above and Beyond
Lang geleden sprak ik persoonlijk met een van de ontwikkelaars van de nieuwe Medal of Honor. Net als ik zijn zij geen fan van schietspellen als Call of Duty of Fortnite waarbij het alleen om het schieten gaat en niet om een verhaal. Hij wist mij te vertellen dat zij bezig waren met een Medal of Honorspel dat je in het verhaal stopt. Een aantal jaar later is het spel af. Om Medal of Honor te spelen heb je wel een pc nodig en de link-kabel om de Oculus Quest 2 mee aan de pc te koppelen.
Medal of Honor: Above and Beyond is een van die spellen die de aanschaf van een linkkabel het zeker waard maakt. Dankzij de combinatie van VR maak je de tweede wereldoorlog mee alsof je er zelf aanwezig bent. De diepe campagne brengt je in aanraking met historische events of dat nou op land, op de zee of in de lucht is. Ik wil voor Medal of Honor nog een losse review schrijven als ik het af heb. Maar ik ben enorm onder de indruk van alles wat ik nu al heb meegemaakt.
- Star Wars Outlaws – review - 22 september 2024
- KidiZoom Smartwatch MAX en de KidiZoom Fun - 9 juli 2024
- Super Monkey Ball Banana Rumble- Review - 27 juni 2024