Het is nog niet zo lang geleden dat ik jullie vertelde hoe Michael zijn account in een mum van tijd kwijt was. Het begon allemaal met zijn e-mail — die werd als eerste gehackt. Niet veel later volgden zijn Epic-account en andere accounts, en alles ging zó snel dat we nauwelijks de tijd hadden om er iets tegen te doen. Binnen een paar uur had hij geen toegang meer tot zijn games, zijn aankopen én zijn online vrienden. Helaas is Michael hierin niet de enige. Online accounts worden tegenwoordig aan de lopende band gehackt. Kinderen en jongeren zijn daarbij vaak een kwetsbare doelgroep. Ze zijn ontzettend handig online, maar zich lang niet altijd bewust van de risico’s. Een klik op een verkeerde link of het hergebruiken van een wachtwoord is soms al genoeg. En hackers? Die worden steeds slimmer, helemaal nu met de komst van AI.
Sociaal Digitaal leven
Voor veel kinderen is hun online wereld minstens zo belangrijk geworden als de echte wereld. Hun account is niet zomaar een profiel; het is een plek waar ze zich uitdrukken, herinneringen met vrienden maken, trots zijn op hun voortgang en sociale contacten ook verder onderhouden. Als dat opeens wegvalt, kan dat enorm veel impact hebben. Voor Michael was dit te merken aan zijn boosheid, paniek en verdriet. Waar het daarbij ook impact op had, is bijvoorbeeld het tijdelijk verlies van aangekochte items of in-game valuta.
Elkaar helpen
Om anderen – maar ook onszelf – te helpen en te zorgen dat de geschiedenis zich niet blijft herhalen, zijn we erin gedoken: hoe kun je je account, in dit geval je Epic Games-account, het beste beveiligen? En wat kun je doen als het toch misgaat? Samen met Epic Games zijn we deze vragen gaan uitzoeken. Ze waren zo vriendelijk om een aantal van onze vragen te beantwoorden én waardevolle tips te geven. Maar laten we eerst eens kijken wat je zelf kunt doen om je kind (en jezelf) digitaal weerbaarder te maken.
Een sterk wachtwoord is stap één
Het klinkt misschien simpel, maar een goed wachtwoord is je eerste verdedigingslinie. Veel mensen gebruiken nog steeds dezelfde wachtwoorden op meerdere plekken, of kiezen iets wat makkelijk te onthouden is – en daarmee ook makkelijk te raden.
Wat kun je beter doen?
- Gebruik minimaal 12 tekens (meer = beter!)
- Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
- Vermijd namen, geboortedata of simpele woorden
- Gebruik voor elk account een ander wachtwoord
- Bedenk eventueel een creatieve zin en vervang letters door tekens, zoals:
“Ikhouvanfortnite!” → “1kH0uv@Nf0rtn!t3!”
Lukt het niet om ze allemaal te onthouden? Schrijf het dan op in een boekje, en bewaar deze op een veilige plek.
Zet ouderlijk toezicht aan
Als ouder wil je graag een beetje zicht houden op wat je kind doet in de online wereld – en dat kan gelukkig ook bij Epic Games. Via ouderlijk toezicht (Parental Controls) kun je instellen wat je kind wel en niet mag doen binnen zijn of haar account. Denk aan het beperken van communicatie met anderen, aankopen goedkeuren, of zien hoelang er gespeeld wordt.
Het instellen is gelukkig vrij eenvoudig:
- Ga naar de Epic Games website en log in op het account van je kind.
- Klik rechtsboven op de gebruikersnaam en kies Account.
- In het linker menu kies je Ouderlijk toezicht.
- Je stelt hier een pincode in – bewaar deze goed!
- Vervolgens kun je per onderdeel aangeven wat je wilt toestaan of beperken.
Je kunt o.a. instellen:
- Wie mag er met je kind chatten?
- Moet er toestemming komen voor aankopen?
- Welke games mogen wel of niet gespeeld worden?
- Mag het account via andere platformen gekoppeld worden?
Deze functie is er niet om alles te controleren, maar juist om je kind te begeleiden in veilig online gedrag. Zo bespreken we zelf altijd met de kinderen wat we instellen, en waarom we daarvoor kiezen.
Wat zegt Epic Games zelf?
We hebben contact gezocht met Epic Games om te vragen hoe je je account het beste beveiligt en wat je kunt doen als je tóch wordt buitengesloten. Ze beantwoordden onze vragen als volgt:
Welke stappen kunnen spelers en ouders nemen om hun Epic-account te beveiligen?
We hebben verschillende tools om spelers en ouders te helpen hun Epic Games-account te beveiligen. Spelers kunnen tweestapsverificatie (2FA) gebruiken, waardoor het lastiger wordt voor iemand om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot een account, omdat er een extra code nodig is om in te loggen. Daarnaast raden we spelers aan een uniek wachtwoord te gebruiken voor hun Epic Games-account en herinneren we hen er regelmatig aan om hun accountinformatie nooit met anderen te delen. Epic Games gebruikt ook automatische systemen om accounts te monitoren op tekenen van ongeautoriseerde toegang. Dit kan gebeuren als gevolg van phishing of het hergebruiken van wachtwoorden op meerdere websites. Wanneer we bevestigen dat een account is gehackt, beveiligen we het account, brengen we de eigenaar op de hoogte en eisen we dat het wachtwoord wordt gereset voordat ze weer toegang krijgen.
Hoe kunnen spelers hun Epic-account herstellen?
Spelers kunnen hun account moeten herstellen als ze bijvoorbeeld hun wachtwoord zijn vergeten of geen toegang meer hebben tot het e-mailadres dat aan hun Epic-account is gekoppeld. We hebben recent een geautomatiseerd accountherstelsysteem geïntroduceerd. Op deze pagina vind je een stapsgewijze uitleg om het herstelproces te starten. Als onderdeel van dit proces moet je informatie verstrekken zoals je schermnaam, volledige naam en gekoppelde accounts. Het kan een paar dagen duren om deze gegevens te controleren en te verifiëren dat het echt jouw account is. Dit nieuwe geautomatiseerde systeem is sinds enkele maanden actief, en we blijven het verbeteren op basis van feedback. In één geval hebben we een fout gemaakt bij het verwerken van een verzoek, wat leidde tot een vertraging in het herstel van het account. Wanneer we zulke fouten ontdekken, trainen we onze medewerkers direct opnieuw om herhaling te voorkomen.
Hoe voorkomt Epic dat accounts op het internet worden verkocht?
Het kopen en verkopen van accounts is in strijd met onze Algemene Voorwaarden. We ondernemen actie wanneer we ontdekken dat iemand accounts verkoopt, en de consequentie daarvan is een levenslange ban van alle producten van Epic.
Tot slot
Uiteindelijk is het ons gelukt in samenwerking met Epic Games om Michael zijn account terug te krijgen, maar het was niet zonder frustratie. Het hele proces heeft ons wel bewust gemaakt van hoe kwetsbaar online accounts eigenlijk zijn – en hoe belangrijk het is om hier met je kind over te praten. Laat je kind vooral zien waarom je deze stappen neemt, niet om hem of haar iets te ontnemen, maar vooral helpen omdat een beetje voorbereiding een hoop schade kan voorkomen.
Heb jij je Epic Games-account (of die van je kind) al goed beveiligd? Als je twijfelt, kijk dan samen even naar je wachtwoorden en zet vandaag nog 2FA aan. Beter voorkomen dan… nou ja, je weet wel 😉