Wie in de jaren ´90 niet met Flippo´s en My Little Pony´s bezig was of buiten de boel onveilig maakte met een Supersoaker, zat met zijn snufferd lekker achter de beeldbuis gekluisterd voor een nieuwe aflevering van Telekids of een potje Super Mario.
Het was een fantastische tijd waar niemand zich nog druk maakte over connected toys, mediaopvoeding en beeldschermtijd. Een tijd waar je ongestoord gillend op je fiets door de buurt kon crossen zonder een stempel te krijgen, maar je ´gewoon´ even energie kwijt moest. In deze informatietijd waarin iedereen dag en nacht beschikbaar moet zijn, we elke minuut in onze smartphone zitten en we allemaal op onze tenen lopen omdat het leven geruisloos hetzelfde moet als onze mediahelden, snakken we soms terug naar dat onbezorgde moment uit onze jeugd waar we nog met konden gillen en met joysticks mochten gooien. Dat is denk ook wat de opnieuw gelanceerde spelcomputer van Nintendo zo populair maakt. We hunkeren naar nostalgie, naar rust, eenvoud en naar even lekker niet hoeven nadenken bij wat we doen maar even dat onbezorgde kind zijn.
Natuurlijk willen we ook graag onze kinderen laten zien welke spelletjes we in onze tijd speelden. Spelletjes waarbij geen eindeloze updates of laadtijden bestonden. Waar geen online abonnementen nodig waren om samen te kunnen spelen. Spelletjes waarbij je niet hoeft te betalen om te winnen en waarbij het einde gehaald kan worden zonder extra uitbreidingen te hoeven kopen. Een tijd waarin we met één druk op de powerknop het spel is gestart, nog voor we onze stoel bereikt hadden. Spellen waarbij geen wachtwoord nodig is of gevraagd wordt om de creditcard gegevens van je vader.
Natuurlijk was niet alles beter, want ik heb nog steeds een trauma door het telkens weer struikelen over de draden van de controllers en soms vraag ik mij af of mijn tere kinderbein geen schade heeft opgelopen door het geplakt zitten achter stralingsbuis uit die tijd: “kijk mam, mijn haren volgen de televisie.” Het was inderdaad niet allemaal beter, maar het was wel leuker!
Voor nog geen honderd euro haal je dat gevoel in huis met de Nintendo Classic Mini spelcomputers. Ten minste, als je er een kan vinden. De spelcomputers zijn intens populair en zodra een winkel een paar exemplaren beschikbaar heeft zijn ze binnen de kortste keren ook weer weg. De digipapa´s en digimama´s zitten op eindeloze wachtlijsten te wachten op het verlossende telefoontje dat hun Classic Mini binnen is gekomen. Digimama heeft de bijna onmogelijk te vinden kleine variant op de NES kunnen bemachtigen en door het super lieve team bij Nintendo Nederland, is de mini variant op de SNES beschikbaar gesteld.
Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System
De Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System, zoals hij officieel heet, is een miniatuurversie van de revolutionaire NES. De NES werd oorspronkelijk in Europa is uitgebracht in 1986 en was tot ver in de jaren ´90 erg populair. Spelletjes als Duck Hunt, Super Mario Bros en Donkey Kong hebben het game landschap voorgoed veranderd.
De kleine NES ziet er precies uit als zijn grote broer, met als groot verschil dat deze in je hand past. Aan de achterkant zit een HDMI-aansluiting zodat je hem op een moderne televisie kunt aansluiten. Naast de HDMI-aansluiting vind je een micro usb-aansluiting waarmee je hem van stroom kunt voorzien. Gek genoeg heeft Nintendo ervoor gekozen geen adapter mee te leveren, die moet los aanschaffen of je kunt ervoor kiezen om de oplader van je smartphone te gebruiken. Helaas gaf die van ons wat problemen.
Aan de voorzijde van de NES mini vind je de een power en een reset-knop. Helaas kan het klepje niet open om er een spelletje in te steken. Op deze NES zitten dertig spelletjes vooraf geprogrammeerd en kun je geen losse spelletje aanschaffen. Naast de knoppen vind je twee poorten die ook op de Wii controllers zitten. Daarop kun je de NES controllers aansluiten. Bij de NES mini krijg je een controller geleverd een tweede kan los worden aangeschaft.
De controller van de NES mini is identiek aan die van de originele NES. Wat wel opvalt is de enorm korte kabel die aan de controller zit (zo’n 50 centimeter). Hoewel we ons in de jaren ’90 niet druk maakte over de afstand tussen het beeldscherm en onze ogen, willen anno 2018 niet met onze snufferd geplakt op het enorme LED-scherm zitten. Gelukkig kun je wel verlengkavels kopen, vergeet die dus niet mee te nemen om te voorkomen dat je allerlei capriolen moet uithalen om te kunnen spelen.
Zoals gezegd beschikt de NES over dertig ingebouwde spelletjes. Al deze spelletjes kun je opstarten via een kinderlijk eenvoudig menu opstarten. Het menu heeft een vrolijk deuntje waarin de spellen horizontaal naast elkaar staan. Ook biedt de mini de mogelijk uit verschillende weergaven te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld horizontale strepen simuleren, zodat het lijkt alsof je op een oude televisie aan het spelen bent.
Een groot voordeel ten opzichte van de originele NES, is dat je de voortgang van spelletjes kan opslaan. Door op reset te drukken kom je terug in het menu waar je de huidige status van het spel kunt vastzetten. Op die manier kun je exact verder waar je de vorige keer gebleven was. Mooi momentje om je kinderen te vertellen dat er geen bewaarfunctie was in jouw tijd en dat je de NES de hele nacht aan moest laten staan. Met als gevolg dat je zo’n twintig keer je bed uit moest om te controleren of hij niet was vastgelopen of dat je pa of ma niet stiekem de stekker uit het contact had gehaald.
Onder de spellen die je kunt vinden op de NES staan onder andere de succesvolle titels: Super Mario Bros 1, 2 en 3, Metroid, Kirby’s Adventure, The Legend of Zelda en Donkey Kong. Wil je een compleet overzicht van alle titels neem dan een kijkje op de webpagina van Nintendo.
Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System
Net als de NES ziet de Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System, haalt diep adem, er identiek uit als zijn oorspronkelijke grote broer de Super Nintendo Entertainment System. De minivariant heeft wel een aantal verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger de mini NES. Zo krijg je bij de SNES mini niet een, maar twee controllers en is de kabel van die controllers ook direct een stukje langer. Wat ons betreft is de kabel, met slechts een meter, nog steeds te kort waardoor een verlengkabel nog steeds nodig is. Nog steeds ontbreekt de adapter, vreemd genoeg ontbreekt deze bij de Amerikanen niet, maar wij moeten hem los bij de spelcomputer aanschaffen. Op deze kleine puntjes is de SNES mini verder geweldig.
De doos, de spelcomputer en de controllers brengen je even helemaal terug naar dat ouderwetse blije gevoel dat je als kind ook had. Als een pas geboren puppy met schattigheidsfactoor honderd past de SNES in de palm van je hand. Hij ziet er precies zo uit als vroeger met aan de bovenkant de aan en uit knop en de reset knop. Helaas functioneert de eject knop niet en kunnen er geen cartridges in, maar dat geeft niet. Met de twintig hits uit de 90s vermaak jij je voorlopig prima. Aan de voorkant vind je klepje met een encryptie van de oude controllers. Daarachter zit de daadwerkelijke poort die net als bij de NES mini hetzelfde is als die op de Wii Mote.
De SNES beschikt over een iets ander menu met een ander deuntje, maar minstens net zo leuk en met dezelfde functies. Hoewel sommige spelletjes op een SNES over een bewaarfunctie beschikte is het toch prettig dat je op elk gewenst moment een spel kunt opslaan en niet eerst opzoek hoeft naar een bewaarpunt in het spel.
Tussen de spellen vind je alle populaire titels als: Super Mario World, Super Mario Kart, The Legend of Zelda a Link to the past en Donkey Kong Country. Ook staan er twee titels op die we niet eerder hebben gespeeld op een SNES in Europa. Het spel krijgt weinig aandacht van de andere media, misschien omdat hij al eerder op de Wii verscheen, maar het is toch voor het eerst dat je Super Mario RPG Legend of the Seven Stars echt kunt spelen zoals hij oorspronkelijk is bedoeld. De de grondlegger van de Mario Paper en Mario & Luigi RPG-series is echt een aanwinst en biedt vele uren speelplezier waarmee nostalgie gecombineerd wordt met een nieuwe uitdagende game. Naast een Europese primeur, krijg je ook een wereldprimeur bij je SNES. Star Fox 2 is een spel dat nooit eerder het publiek heeft bereikt. Het vervolg op Starwing was in de jaren 90 zo goed als klaar toen Nintendo de ontwikkeling stopte. Niemand had verwacht dat het spel ooit nog zou verschijnen, maar gezien het succes van de mini serie heeft Nintendo de titel als verrassing van de plank gehaald en afgemaakt. De hele wereld kan Star Fox 2 dus voor het eerst spelen!
SNES mini vs NES mini
Helaas is de NES op dit moment nog erg moeilijk te vinden. Nintendo heeft wel aangegeven gestart te zijn met de productie van nieuwe NES Mini´s en het zal dan ook niet heel lang meer duren voordat we kunnen kiezen tussen beide systemen. We weten niet of de tweede serie van de NES mini zal beschikken over een extra controller en langere kabel, maar voor nu is dat het grootste verschil met de SNES mini. Wij hebben evenveel plezier van beide spelcomputers en een keuze valt dan ook niet te maken tussen de twee. Het zijn de spelletjes waarmee je zelf het meeste hebt, speelde je vroeger vaker op de NES zal je sneller affiniteit met de NES hebben, maar wie meer op de Super NES speelde zal sneller deze uit de winkelschap pakken.
Conclusie
Bij Digimama hebben de SNES Mini en NES Mini een prominente plaats naast de Nintendo Switch gekregen. We beleven allemaal veel plezier van de oude spelletjes. En stiekem zitten we al met smart te wachten op de aankondiging van de volgende Nintendo Classic Mini! Wordt het een Nintendo Classic Mini: Game Boy of toch een Nintendo Classic Mini: Nintendo 64?
[Dit artikel bevat opgestuurde producten.]
- KidiZoom Smartwatch MAX en de KidiZoom Fun - 9 juli 2024
- Super Monkey Ball Banana Rumble- Review - 27 juni 2024
- Nintendo Direct kondigt nieuwe games en een nieuwe Switch aan! - 19 juni 2024