Heb jij nou niet zo’n spel waarvan je altijd al wil weten wat het wat voor jou is? Ik heb dat met Taiko no Tatsujin. Dit is een typisch Japanse drum/ritmespel gemaakt door Namco. Bij drum games draait het erom dat de speler op het juiste ritme weet mee te drummen. Sommige Japanners zijn hier bizar goed in! Ik vind het dan ook prachtig om om video’s te zien hoe de pro’s er in de arcadehallen compleet op los gaan. Onlangs kondigde Namco aan dat de RPG-versie van de game voor het eerst naar Europa komt en ik kon het niet laten om aan de slag te gaan met het spel.
Rhythmic Adventure
Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure Pack koppelt het klassieke arcade-ritmegame aan twee RPG-verhalen. Dat doen ze best goed! Maar voordat ik over de story begin, wil ik ook even vertellen dat het ook mogelijk is om alleen te drummen. Het spel biedt namelijk twee speelmodi. De eerste is de ‘Taiko mode’, wat in feite de arcade-modus is. In deze modi kun je mee drummen met meer dan 130 nummers! Daar kunnen ze bij Let’s Sing en Just dance serieus nog wat van leren! Ook zitten er geen gekke abonnementen in het spel en krijg je zo de oneindige lijst met muziek (voornamelijk bekend uit Japanse anime).
In de Taiko mode kun je kiezen uit vier verschillende niveau’s: Easy (makkelijk), Normal, Hard en Extreme. Alle niveaus worden nog eens extra aangeduid met sterren. Zo kun je zien hoe ‘easy’ de makkelijkste liedjes zijn. Want binnen deze niveaus kan ook nog wat verschil zitten. Voor wie extreem niet genoeg extreem is er nog de optie om tot tien sterren door de drukken! Ik weet van de video’s hoe dat eruit ziet, dus ik hou het nog even bij easy. Dat is waarschijnlijk voor ons Europeanen al extreem genoeg. Onlangs de enorme keuze ging de Arcade modus vervelen. Dit vooral omdat ik niet erg bekend ben met de muziek, want leuk is het zeker!
Story mode
De tweede optie die je kunt kiezen is ‘Story’. In Rhythmic Adventure heb je de keuze uit verschillende niveaus: Easy, normal en Hard. Ik uiteraard ook hier met easy. Ik heb lang lopen praktiseren over hoe ik dit moest gaan uitleggen. Don en Katsu zijn twee levende drums die op een festival rondwandelen. Daar worden ze ineens aangesproken door een roze konijn. Hij opzoek naar een vermiste vriend. Als dat al niet gek genoeg is, is zijn vriend een zakhorloge met de naam Ticky. De stijl doet me erg denken aan de tekenfilms die ik veel keek in de jaren ’90. De sfeer is voor mij dus erg nostalgisch en leuk. Als je mee gaat met het konijn kom je er al snel achter dat een groep kwaadaardige tijd reizende slechteriken toegang heeft gekregen tot de kracht van Ticky. Don en Katsu gaan daarom met het konijn mee om hen een halt toe te roepen.
Tijdens het avontuur ga door verschillende tijdperken waar je nieuwe vrienden ontmoet die je team komen versterken. Je kunt uiteindelijk kiezen tussen een grote groep vrienden. Het geeft een beetje een Pokémongevoel. Het avontuur is vrij simpel opgezet, maar toch leuk om door te spelen. Het belangrijkste element is verkennen en rondlopen. Net als bij de vroegere Pokémonspellen zie je de vijanden niet en word je ineens in een gevecht getrokken. Vechten doe je door te drummen! Hoewel in een gebied vaak dezelfde liedjes terugkomen vond ik dat niet zo erg. Ik werd telkens beter en de liedjes zijn voor mij nog onbekend. Ik leerde zo steeds beter op de Japanse beats mee te doen. Om een gevecht te winnen dien je ook tactisch de juiste teamgenoten te gebruiken.
Taiko no Tatsujin Rhythmic Adventure 2
Taiko no Tatsujin Rhythmic Adventure 2 heeft veel weg van het andere deel. Hier raakt het duo opnieuw verwikkeld in een avontuur. Maar dit keer omdat ze in een museum tegen een soort steen vallen. Daarmee lopen ze Tia en haar aap Pop Kaka tegen het lijf. Ze vertelt het duo dat de wereld opnieuw in gevaar is. Verschillende schatten die de wereld beschermen worden gestolen. Het tweede deel kent vele verbeteringen. Zo kun je wel vijanden op het veld zien verschijnen en zo nodig van ze wegrennen. Dit zorgt er niet voor dat het spel heel gemakkelijk wordt, in tegendeel zelfs. Je moet bepaalde personages gebruiken om toegang te krijgen tot andere gebieden. Grafisch is er ook een hoop verbeterd in het tweede deel. Alles ziet er een stuk verfijnder uit en er mooiere en meer filmscènes.
Besturing
Hoewel ik het spel grotendeels heb gespeeld door op de knoppen te drukken kun je verschillende besturingsopties kiezen. De taiko-drum heb ik helaas niet in bezit dus ook niet kunnen testen. Het is wel de beste manier om te spelen, al is het helaas niet mogelijk om deze in de story te gebruiken. Alle andere opties kunnen wel overal gebruikt worden. Zo heb je de keuze om de knoppen van de Joy-con te gebruiken, kan het touchscreen worden gebruikt en kun je zelfs de motion controls gebruiken. Helaas zijn de motion controls niet heel erg betrouwbaar en leveren deze slechte resultaten op. Misschien dat dit nog opgelost wordt met een update, maar ik heb zelf snel gekozen voor de knopoptie.
Stempels en outfits
Om nog iets meer uitdaging in het spel te krijgen kun je naast de arcade-actie en het verhaal ook stempels en kostuums verdienen. De stempels zijn vergelijkbaar met trofeeën. Zo kun je een stempel verdienen als je verschillende opdrachten uitvoert zoals een drum roll afronden met meet dan 100. De outfits verdien je tijdens het spelen van de story. Er is een enorme variatie in kleuren en gekke outfits. Zo kun je Don konijnenoren geven en zo’n beetje elke kleurencombinatie kiezen die je kan bedenken. Ook zitten er gekke pakjes die je het duo kan aantrekken. Denk aan een schooluniform en konijnenoren. Vooral voor het jongere publiek zijn dit leuke toevoegingen die er de humor wel van zien.
Beat saber fun!
Toen ik het spelletje wat meer onder de knie kreeg, kon ik de lol er wel van inzien. Lekker op de knoppen tikken en op het ritme en zelfs een beetje mee swingen. Het doet me zelfs soms denken aan spellen als Beat Saber die ik echt kapot heb gespeeld op mijn VR headsets.
Conclusie
Het RPG-element daagde me uit door te spelen en dat maakte de game uiteindelijk een stuk leuker dan ik in eerste instantie vond van de Taiko spelmode. Ik ben blij dat ik voor het eerst kennis met deze serie heb gemaakt via Rhythmic Adventure. Ik denk als ik een normale arcadeversie had gespeeld het een stuk minder aantrekkelijk was geweest. De drum gaan we zeker nog een keer aanschaffen. Het is gewoon lekker om af en toe niet suf op de bank te hangen, maar lekker actief te swingen. Of het spel voor iedereen is weggelegd weet ik niet. Maar mocht je ooit getwijfeld hebben om Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun te kopen, dan is mijn advies om met Taiko no Tatsujin: Rhythmic Adventure pack te beginnen.
- De Xbox: Het leukste cadeau voor kerst 2024 - 20 november 2024
- Leo de Brandweerkat - 18 november 2024
- Super Mario Party Jamboree - 4 november 2024
Samenvatting
Adviesprijs € 49,99,-
Platform Nintendo Switch
Uitgever BANDAI NAMCO Entertainment
Leeftijd 12 jaar
Release datum: 3 december 2020
Aantal Spelers: 1 speler
Talen: Engels, Japans
Downloadgrootte: 2,6 GB
Gesponserde game: Ja, digitaal
Website https://www.nintendo.com
1 Reactie
Wat gaaf! Ik zou graag willen weten hoe het met een trommel werkt. Is dit dan draadloos? Vooral omdat we de switch bijna niet op de televisie gebruiken.
Comments are closed.