Home Recente berichtenVega tortilla’s met kikkererwten en zoete aardappel – snel, gezond en vol smaak

Vega tortilla’s met kikkererwten en zoete aardappel – snel, gezond en vol smaak

door Tamara

Soms heb je van die gerechten die gewoon altijd werken: snel klaar, makkelijk aan te passen naar smaak en iedereen aan tafel blij. Deze vega tortilla’s met zoete aardappel en kikkererwten zijn er precies zo één. Ze hebben een mooie balans tussen hartig, fris en een klein beetje zoet, en zitten ook nog eens bomvol kleur en smaak. Perfect voor een drukke doordeweekse avond waarop je toch iets lekkers en voedzaams wilt neerzetten eventueel ook te combineren met gehakt of kip mocht je toch een voorkeur hebben voor vlees.


De herkomst van de tortilla

De tortilla komt uit Mexico en is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de lokale eetcultuur. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van maïsmeel en waren ze een basisproduct bij vrijwel elke maaltijd. In Mexico worden tortilla’s vaak belegd of gevuld, en opgerold of dubbelgevouwen gegeten. Tegenwoordig zie je wereldwijd veel varianten, ook van tarwebloem, en zijn ze de basis voor gerechten zoals wraps, burrito’s en natuurlijk voor deze vega versie.


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 8 kleine tortillawraps

  • 2 middelgrote zoete aardappels, geschild en in blokjes

  • 1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en uitgelekt

  • 2 el olijfolie

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl knoflookpoeder

  • Zout en peper naar smaak

  • 100 g rode kool, fijn gesneden

  • 1 avocado, in plakjes

  • 1 limoen, in partjes

  • Verse koriander, grof gehakt

  • Optioneel: yoghurt of plantaardige variant als topping


Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen – Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  2. Groenten roosteren – Meng zoete aardappel en kikkererwten met olie, kruiden, zout en peper. Verspreid over de bakplaat en rooster 20-25 minuten tot de aardappel zacht en goudbruin is.

  3. Tortilla’s opwarmen – Verwarm de tortilla’s kort in een droge koekenpan of in folie in de oven.

  4. Tortilla’s vullen – Beleg de tortilla’s met rode kool, de geroosterde aardappel en kikkererwten, avocado en koriander.

  5. Serveren – Knijp er wat limoensap over en voeg eventueel een lepel yoghurt toe.


Variatietips

  • Pittig: Voeg chilipoeder of jalapeño toe.

  • Extra bite: Maïs, vega gehakt of zwarte bonen erbij.

  • Frisse dressing: Tahin met citroensap en water.

  • Kindvriendelijk: Mild kruiden en toppings los serveren.

Dit is zo’n gerecht dat ik vaak met weinig moeite op tafel zet, en nét even anders maakt dan een standaard wrap. De geroosterde zoete aardappel en kikkererwten zorgen voor een stevige, warme vulling en met de frisse limoen en avocado heb je toch dat lichte, zomerse gevoel. Ideaal voor als je gezond wilt eten, maar geen zin hebt in gedoe en lang in de keuken staan.

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten