Home Games & Gadgets Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp

een nostalgische en vertrouwde strategiegame

by Robbert

Een tijd geleden werd de verschijningsdatum van Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp uitgesteld vanwege de aanval van Rusland op Oekraïne. Ik begrijp volledig waarom Nintendo die beslissing heeft genomen. Zelfs nu de oorlog nog voortduurt, zat ik in het begin met een kleine tweestrijd: enerzijds heb ik een fantastisch uitgewerkte remake van een spel waarvan ik jaren geleden enorm veel plezier heb beleefd, anderzijds voelde het strategisch uitspelen van mijn rivaal niet zo prettig als ik zou willen.

 Nostalgie versus empathie

Je denkt misschien: wat heeft de oorlog in hemelsnaam met dit computerspelletje te maken? Nou, Advance Wars draait om het strategisch plaatsen en bewegen van je oorlogstroepen en als doel je rivaal uitschakelen. Iets dat natuurlijk in veel spellen tot op zekere hoogte zo is, maar ik had voorheen niet erg stilgestaan bij wat ik nou eigenlijk aan het doen was en dat gaf in het begin een bittere bijsmaak.

Toch heeft het me niet tegengehouden om Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp te spelen. Naast dat ik een soort plicht voelde om de game te spelen (immers door Nintendo aan ons gestuurd), heb ik ook veel leuke herinneringen aan het origineel. Regelmatig dacht ik terug aan de momenten dat ik in de trein op mijn Game Boy Advance speelde. Het waren mooie tijden waarin ik bij Hoog Catharijne nog even de trein uit kon stappen om snel nieuwe batterijen voor mijn Game Boy te kopen. Ik zal bij de rest van deze review daarom vasthouden aan dat fijne gevoel en vertellen waarom ik Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp zo’n fantastische remake vind.

Twee voor de prijs van één

De reboot bestaat uit de twee Game Boy Advance-klassiekers: Advance Wars, en Advance Wars 2: Black Hole Rising. Voor wie niet bekend is met de spellen, Advance Wars is een turn-based strategiespel dat oorspronkelijk is uitgebracht voor de Game Boy Advance.

In Advance Wars bestuur je een leger. Samen met Andy, een beginnende commandant, krijg je de beschikking over infanterie, tanks, vliegtuigen en andere gevechtseenheden die je op een kaart kunt besturen. Het is daarbij de bedoeling om de gevechten tegen vijandelijke legers te winnen. Het is belangrijk om de juiste strategie en tactiek te kiezen, waarbij je je eenheden op de juiste manier moet plaatsen en acties moet plannen om de overwinning te behalen. Denk hierbij aan het blokkeren van een brug met een tank, zodat jouw leger een gebouw kan veroveren voordat de vijand met hun tanks de zwakkere infanterie kan aanvallen. Advance Wars heeft een verhaallijn in de singleplayer-campagne met verschillende missies en er is een multiplayer-modus waarin je tegen andere spelers kunt spelen.

GBA vs Switch

De makers van Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp hebben vastgehouden is aan het origineel en dat waardeer ik. Uit pure interesse heb ik het originele spel er ook weer bij gepakt om te vergelijken. En wat denk je, de spellen zijn qua gameplay bijna identiek. Het nadeel daarvan is dat Advance Wars op momenten ook net zo moeilijk kan zijn als het origineel.

Ik heb het origineel op de GBA gepakt (we hadden hem tot mijn verbazing zelfs nog in doos liggen). Het spel is op de grafische updates en toevoegingen na identiek gebleven.

Als je, net als ik, niet snel de witte vlag opsteekt zodra je aan de verliezende hand zit kan een gevecht kan flink wat tijd kosten en resulteren in een eindeloze strijd. Ik blijf daarom soms dagen in een gevecht steken. Je kunt er ook voor kiezen om een witte vlag op te stekken en het potje opnieuw proberen.

Op de gameplay na is er veel verbeterd. Zo heft het spel een flinke oppoetsbeurt gekregen. Ik vind vooral de animaties erg mooi in de nieuwe getekende stijl. Wat ook opvalt is hoe vloeiend het spel loopt op de Switch. Een ander pluspunt is dat Advance Wars met Nederlandstalige schermteksten gespeeld kan worden.

Nog een fantastische toevoeging is de mogelijkheid om zelf kaarten te maken. Deze kaarten kun je vervolgens gebruiken voor een online of lokaal duel. Ik heb helaas niet het lokaal duel Kunnen uittesten omdat we slechts één exemplar van de game tot onze beschikking hebben en ik Niemand online kon vinden. Nog een nieuwe toevoegingen is Hachi’s winkel.  In deze winkel vind je extra’s voor het spel waaronder andere kaarten en je kunt er soundtracks kopen. Deze koop je met een sort munten die je kunt verdienen met het spelen van missies in de Campagne-modus. Om de verzamelde objecten en soundtrack te luisteren ga je naar de Galerie. In de Galerie kun je ook de Proloog filmpjes terugzien en je badge bekijken.

Zoals ik al eerder noemde, is de moeilijkheidsgraad van Advance Wars hetzelfde is gebleven. Het originele spel voor de Game Boy Advance was pittig en gevechten kunnen van tijd tot tijd echt onmogelijk aanvoelen. Aan die moeilijkheidsgraad is niets veranderd. Het is natuurlijk altijd een lastige keuze om bij een remake aan het origineel te sleutelen. Persoonlijk vind ik dat ze het originele concept goed hebben behouden door er niet aan te sleutelen.

Conclusie

Na een paar uur spelen was ik niet meer bezig met mijn onderbuikgevoel en kon ik echt genieten van het spel zelf. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is een fantastische remake en verdient een hoge score. Het spel blijft voor mij als oude fan nog steeds leuk om te spelen en ook nieuwkomers zullen ongetwijfeld genieten. Mijn zoon Michael, die inmiddels alweer 13 jaar is, heft ook veel plezier beleefd aan de Re-Boot. Helaas konden we niet tegen elkaar spelen. Om via draadloze communicatie te spelen heb je meerdere exemplaren van het spel nodig. Wat mij betreft had Nintendo daar iets minder commercieel in mogen zijn. Het origineel kon je namelijk via een linkkabel verbinden en daarvoor had je maar één exemplar nodig. Het is nog steeds mogelijk om een locale multiplayer game vanaf de bank te spelen, waarbij iedereen een eigen controller heeheftat misschien nog wel leuker is. Dat hebben we nog niet uitgeprobeerd. Ik ben bang dat ik geen kans maak tegen Michael meesterbrein.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp is een geweldig spel geworden, maar ik denk wel dat het een verstandige keuze was van Nintendo om even te wachten met de release. Opzoek naar nog een fantastische remake? Dan is de review van The Legend of Zelda: Link’s Awakening misschien ook interessant om te lezen.

 

Robbert
Laatste berichten van Robbert (alles zien)
4

Samenvatting

Adviesprijs € 59,99,-
Getest platform Nintendo Switch
Uitgever Nintendo
Leeftijd  7 jaar
Release datum: 21-04-2023
Aantal Spelers: Eén spelsysteem (1-4), Lokaal draadloos (2-4), Online (1-2)
Talen: Engels, Spaans, Frans, Duits, Italiaans, Nederlands
Downloadgrootte: 6,8 GB
Gesponserde game: Ja
Website: Nintendo 

related articles

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten