De feestdagen komen er aan en ik denk nu al ”Kak! Al dat lekkers weer in de winkel!”. Het afslaan van lekkers is namelijk niet een van mijn meest sterke eigenschappen. En helaas ben ik net als vast vele van jullie dol op kruidnoten, en dan graag de Truffelvariant, of gewoon met witte chocolade. Zo lekker! Nu wil ik niet zeggen dat het niet mag hoor, zo een zak verorberen in een avondje, ik heb het een maand geleden (ja, toen lagen ze er al!) ook één keer gedaan. Wel meteen afgeleerd toen ik enorme maagpijn ervan kreeg. Ik en suiker zijn namelijk niet écht de beste maatjes meer, en ook al eet ik het dan eigenwijs toch, heb ik later toch best een beetje spijt.
Goed Alternatief
Hoogste tijd dus om te zoeken naar een lekker alternatief, en met lekker alternatief bedoel ik een écht lekker alternatief, want ik ben nogal kieskeurig als het om koolhydraatarme baksels gaat. Ik heb mijzelf in het verleden zo vaak laten verleiden door prachtige plaatjes van gerechten, en vervolgens het recept gemaakt met de eind conclusie dat het totaal niet te eten was. Dat soort recepten deel ik dus niet, al is alles natuurlijk een kwestie van smaak. Nu ga ik je niet beloven dat deze kruidnoten exact hetzelfde smaken, maar ze zijn zeker een heel goed en lekker koolhydraatarm alternatief!
Koolhydraatarme Kruidnoten Recept
Benodigdheden
100g gesmolten roomboter
240g steviala amandelmeel
2 eiwit
2 lepels ongezoete amandelmelk
5 eetl greengypsyspices speculaas kruiden
100 gram steviala Ery bronze
Snufje zout
De ingrediënten zijn te vinden in de webshop www.afvallenmetbregje.nl
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180c (airfryer kan ook, 150 graden is dan warm genoeg). Smelt de boter in de magnetron of een pannetje. Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
Maak kleine balletjes van het deeg van ongeveer 1 cm om de vorm van kruidnootjes te creëren (recept is genoeg voor 100 kruidnootjes).
Bak de kruidnootjes af in 10 tot 12 minuten en laat afkoelen tot ze knapperig zijn.
Extra lekker met chocolade
Laten we eerlijk zijn, alles smaakt lekkerder met chocolade, zo is het ook voor kruidnootjes. Om dit te realiseren
Smelt je bijvoorbeeld Xucker Witte Chocolade Druppels of Balance Smeltchocolade Melk/puur au bain-marie en dompel je hier de nootjes in. Laat de chocolade uitharden op een bakplaat. Na een half uurtje zijn ze zeker klaar om lekker op te snoepen!
Tip!
Heb je chocolade over? Strooi er een paar van je favoriete noten in. Verdeel dit over een bakplaat en bespreken met een beetje zeezout of chilivlokken. Lekker als tussendoortje!
Tip!
Dit recept gebruik ik ook als bodem voor cheesecake of voor andere taarten. Je kunt hem ook prima gebruiken als hartige taart bodem, vervang dan de kruiden voor knoflook, uienpoeder, zout en peper.
Per kruidnootje (zonder chocolade) zit je ongeveer op 0,20 gram koolhydraten.