Je kent ze vast, de aardbeienslof die je kunt vinden bij de plaatselijke bakker. Heerlijk gebak, maar over het algemeen vrij prijzig. Aangezien ik deze week jarig was moest ik het gewoon een keer uitproberen om het zelf te maken. En ik kan jullie vertellen, het is gelukt! De taart was heerlijk en zeker een aanrader om te maken.
Benodigdheden Taart bodem
Rond bakblik 24 cm
180 gram boter
280 gram bloem
2 tl bakpoeder
150 gram witte basterdsuiker
Half geklutst ei
snuf zout
theelepel citroen rasp van dr. Oetker of het rasp van een halve citroen
Bakspray
Bakpapier
Vulling bodem
200 gram amandel spijs
Half geklutst ei
25 gram roomboter
Benodigdheden Banketbakkersroom
50 gram Custard poeder
500ml Melk
80 gram suiker
Binnenkant van 1 vanillestokje
1 ei
200ml slagroom geklopt
Topping
500 gram aardbeien in plakjes gesneden
Bereiding bodem deel 1
Smelt de boter, voeg vervolgens de suiker, zout, citroenrasp en het ei toe en meng het geheel met een garde of keukenmachine.
Voeg nu de bloem toe een 2 theelepels bakpoeder en kneed het geheel tot een soepel deeg. Laar dit minimaal een uur rusten in huishoudfolie in de koelkast.
Bereiding banketbakkersroom
Verwarm 400ml melk in een pannetje met 80 gram suiker en de binnenkant van een vanillestokje.
Meng ondertussen 100 ml melk met 50 gram custard poeder en het ei en klop dit rustig tot je een geheel hebt.
Voeg nu met een soeplepel een beetje van de verwarmde melk toe aan het mengsel en blijf kloppen, blijf dit doen tot de gehele inhoud van beiden vermengd is en plaatst het terug op middelhoog vuur. Blijf goed met je garde roeren tot je een lobbig geheel hebt (niet te dik, maar ook niet vloeibaar) haal de pan vervolgens direct van het vuur en doe het mengsel in een afgesloten bak in de koelkast om af te koelen.
Zodra het geheel helemaal gekoeld is kun je de 200 geklopte slagroom met de custard in een keukenmachine of met een garde door elkaar kloppen. (mocht je het geheel wat zoeter willen, voeg dan bij het maken van de slagroom 50 gram suiker toe) Dit moet een gladde room worden. (ook hiervoor geldt niet te dun!)
Bereiding bodem deel 2
Verwarm de oven op 180 graden en haal de bodem uit de koelkast en kneed het deeg even goed door tot het wat soepeler is. Knip nu een rond uit een vel bakpapier (de maat van je bakvorm) en leg hierop je deeg. Rol het op dit formaat uit. zodra je een cirkel hebt van ongeveer 9mm dikte snijdt je het overige deel deeg rondom weg. Maak hier een bal van en begin op je blad te rollen zodat er een grote slang ontstaat. Deze plaats je rond de rand van de taart (dit zal de taart rand worden). Plaats nu de ring om je springvorm en spuit deze goed in met bakspray. Je kunt nu de rand goed aanduwen (deze moet je niet verghogen, dit blijft een dikke rand)
Pak nu je spijs en kneed dit samen met de roomboter en het halve ei tot een soepele massa, deze massa smeer je uit over de gehele bodem (niet de rand) met de achterkant van een lepel.
Plaats de taart nu in de oven voor circa 30 minuten.
Taart vullen en decoreren
Zodra de taartbodem gebakken is, moet deze zeker een uurtje koelen. Leg de bodem op een groot bord of taartplateau en doe hier een ruime hoeveelheid banketbakkersroom op. Verdeel nu de aardbeien die in plakjes zijn gesneden over de gehele bovenkant. Ik ben met de buitenrand begonnen en ben zo steeds meer naar het midden gaan werken. Zodra de hele bovenkant is bedekt met aardbeien is de taart klaar!
Tip!
Eventueel kun je nog wat poedersuiker over de aardbeien strooien
Slagroom in de vorm van toefjes op de taart is ook erg lekker
Vervang de aardbeien eens voor gesuikerde aalbessen of kersen.