Home Guilty Pleasure Recepten Recept herfststoofpot met rode kool en aardappelpuree

Recept herfststoofpot met rode kool en aardappelpuree

Comfort food voor regenachtige dagen

door Tamara

Herfst, of winter, het maakt mij echt niets uit, beide seizoenen schreeuwen bij mij om appeltaart, stoofpotjes en stampotten. Ik kan er ook echt geen genoeg van krijgen, en schaam mij dan ook niet als ik zeg dat dit soort gerechten wekelijks in ons menu voorbij komen. Het leuke is aan deze gerechten dat je eindeloos kan variëren, zo ook met stoofpot. Hierbij een van mijn meest simpele recepten, zo klaar, maar wel erg lekker!

Ingrediënten voor de herfststoofpot:

  • 500 g rundvlees (in blokjes gesneden)
  • 3 wortels (in stukken gesneden)
  • 2 stengels selderij (in plakjes)
  • 2 uien (in halve ringen)
  • 2 plakjes ontbijtkoek (verkruimeld)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 laurierblad
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 el azijn
  • 2 el mosterd
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Voor de verse rode kool met appeltjes:

  • 1 kleine rode kool (fijn gesneden)
  • 2 appels (geschild en in stukjes)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el suiker
  • 2 el azijn
  • 1 el boter

Voor de aardappelpuree:

  • 1 kg aardappelen (geschild en in stukken)
  • 50 g boter
  • 100 ml melk
  • Eventueel twee handjes geraspte oude kaas
  • Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Stoofpot maken:
    • Verhit olijfolie in een stoofpan en bak het rundvlees aan tot het bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
    • Voeg de uien toe aan de pan met een grote klont boter, bak deze tot ze gekarameliseerd zijn.
    • Voeg de wortels, selderij en knoflook toe aan de pan en bak deze 5 minuten mee tot ze zacht zijn.
    • Voeg het vlees terug in de pan, samen met de bouillon, azijn, mosterd, laurierblad en ontbijtkoek.
    • Breng aan de kook (of gebruik een slowcooker), zet het vuur laag en laat 2-3 uur zachtjes stoven (langer is nog lekkerder) tot het vlees gaar is. Breng op smaak met peper en zout.

2.  Bereiding Rode kool  met appeltjes

  1. Rode kool snijden: Snijd de rode kool in fijne reepjes.
  2. Appels voorbereiden: Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  3. Kook de kool: Doe de rode kool in een pan met een beetje water. Voeg het kaneelstokje, suiker, en azijn toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten zachtjes stoven.
  4. Appels toevoegen: Voeg de stukjes appel toe en kook nog 10-15 minuten, tot alles zacht is.
  5. Boter toevoegen: Roer er op het einde een klontje boter door voor extra smaak.

3.  Bereiding Aardappelpuree met oude kaas

  1. Aardappelen koken: Kook de aardappelen in gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten).
  2. Aardappelen stampen: Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
  3. Boter en melk toevoegen: Voeg de boter en warme melk toe. Meng samen met de kaas goed tot je een romige puree hebt.
  4. Breng op smaak: Voeg peper en zout naar smaak toe en roer nog een keer goed door.

Beide bijgerechten passen perfect bij je herfststoofpot, en zijn de moeite waard om te maken!

 

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten