Ingrediënten (voor 4 personen)
-
1 kg kruimige aardappels
-
300 g wortels (in kleine stukjes gesneden)
-
1 prei (in halve ringen)
-
1 ui (in dunne sliertjes)
-
150 g spekjes
-
1 bouillonblokje
- 10 ml ketjap A
-
klontje roomboter
-
scheutje melk
-
zout en peper naar smaak
-
1 rookworst (eventueel vegetarisch)
- 12 Rundergehaktballetjes
Bereidingswijze
-
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg na 10 minuten de stukjes wortel toe aan dezelfde pan, zodat ze samen gaar koken.
-
Bak de spekjes in een droge koekenpan , niet te lang er mag nog een bite in zitten
-
In het vet van de spekjes (of een beetje olie), fruit je de ui tot ze mooi glazig en lichtbruin zijn. Voeg op het einde de prei toe en bak nog 3–4 minuten mee. Voeg dan bouillonblokje toe en bak kort mee zodat de smaak vrijkomt.
-
Bak de gehaktballetjes in een klontje boter, en voeg 3 lepels water toe als ze gaar zijn, samen met de ketjap. Laat dit kort inkoken.
-
Giet de aardappels en wortels af en stamp ze grof met een klontje roomboter en een scheutje melk. Breng op smaak met peper en zout.
-
Roer de ui, prei, spekjes door de stamppot. Proef even of er nog wat extra zout of peper bij mag.
-
Serveer met de gehaktballetjes en de ketjapjus.
Geloof mij als ik zeg, dat de ketjapjus echt het verschil maakt, zo onwijs lekker!
Mocht je nog een lekker alternatief hebben voor deze stamppot? Laat het mij vooral eventjes weten.

