Ik heb een enorme passie voor koken, letterlijk uren kan ik mij vermaken met het maken van de lekkerste gerechten of het bakken van heerlijke taarten. Ik hou er zo van! De aankomende tijd wil ik jullie met jullie onze weekmenu’s (5 dagen), geheel uitgeschreven delen. Om zo inspiratie te geven wat je met kinderen kunt eten, maar ook van jullie weer inspiratie op te doen. Laat het dus vooral niet om te vermelden wat jullie deze week gaan maken!
Maandag 22 augustus – Zomerzuurkool met blokjes ham en ananas.
Benodigdheden
2 pakken wijnzuurkool
2 kg aardappelen
2 pakjes ham blokjes
1 verse ananas
50 gram Roomboter
zout
peper
Staafmixer of stamper
Bereiding
Kook de aardappelen tot ze zacht zijn
Kook tegelijkertijd 1 pak zuurkool in een laagje water
Als beide klaar zijn stamp je de zuurkool rauw en gekookt door de aardappelen heen samen met de boter (mocht je het fijner willen kun je het eventueel ook doen met een staafmixer).
Bak nu in een koekenpan de ham blokjes lichtbruin en doe deze samen met een snuf zout en peper bij de zuurkool en schep het geheel om.
Schil nu de ananas en haal het hart eruit, snijd het nu in blokjes. Je kunt de ananas ook even bakken zodat hij nog zoeter word, maar je kunt hem ook gewoon zo serveren.
Ik serveer de ananas zelf altijd los erbij zodat je zelf kunt kiezen hoeveel blokjes je over je zuurkool wilt.
Tip: serveren met een slagers rookworst
Foto: pluijmseetbarewereld.nl
Dinsdag 23 augustus – Pasta salade met pesto en mozzarella
Benodigdheden
1 pak Pasta Fusili
1 potje zongedroogde tomaten
1 pakje cherry tomaten
1 potje groene pesto
1 zakje pijnboompitjes
mozzarella bolletjes (kleine)
Bereiding
Eenvoudiger dan dit recept kan het bijna niet worden, kook de pasta tot deze gaar is en laat het afkoelen in een vergiet onder de koude kraan.
Laat het vervolgens goed uitlekken en doe het in een schaal.
Voeg hierbij de uitgelekte zongedroogde tomaten toe en de cherry tomaten in tweeën gesneden.
Doe de pijnboompitjes nu kort even roosteren in een koekenpan en voeg deze ook toe.
Nu kun je 3 lepels groene pesto aan het geheel toevoegen en als laatste de mozzarella bolletjes, schep het geheel goed om en voeg eventueel een beetje zout en peper toe.
Tip: Lekker met een stokbroodje met kruidenboter of kaas-ui brood.
Woensdag 24 augustus – Broodjes kip
Benodigdheden
8 Biologische broodjes, donker of licht wat je zelf lekker vind.
1 KG kipfilet
Italiaanse kruiden
Zout en peper
Scheutje olijfolie
Bakje taugé
Rode paprika in reepjes
Voor de saus :
500 gram mayonaise
250 gram Crème Fraiche
20 gram cajunkruiden (niet cajun kipkruiden, dit smaakt heel anders)
40 gram Zaanse mosterd
100 gram witte ui fijngesnipperd
100 gram zoet zure augurken fijn gesneden in mini blokjes.
Bereiding
Kruid de kipfilet met zout, peper en Italiaanse kruiden en voeg hierbij een beetje olijfolie toe. Laat dit 15 min afgedekt staan in de koelkast.
Gril de kip gaar in een grillpan of bijvoorbeeld de oven (niet te lang anders heb je enorm droge kip) Laat dit op een bord met aluminiumfolie rustig afkoelen.
Voor de saus, als alles gesneden is schep je eigenlijk alleen alle ingrediënten door elkaar heen tot het een smeuïg geheel word.
Je kunt eventueel de saus nog even 20 min in de koelkast doen zodat hij lekker koud is.
Was nu de taugé en snijd de paprika in reepjes. Snij het broodje open en doe hierop een handje taugé en een paar reepjes paprika leg vervolgens de kip erop en maak af met een flinke schep van onze smeuïge saus. Dek het broodje af met de andere helft van het broodje en leg op een bord, maak zo ook nog de andere 7 broodjes en we kunnen aan tafel! Heerlijk voor een warme zomerse dag!
donderdag 25 augustus – Sperziebonen salade met krieltjes en kippenpootjes
Benodigdheden
500 gram sperziebonen
1 rode ui
2 zoete tomaten
150 gram feta
potje zwarte olijven
1 citroen
Dille
Koriander
Bieslook
Kippenpoten
Krieltjes 2 zakjes
Olijfolie
Bereiding
Voor de sperziebonen salade maak je de sperziebonen eerst schoon en blancheer je ze in een hete pan met water. Niet te lang, ze mogen best nog een bite hebben.
Zet ondertussen de oven aan, en zet hierin de schaal met gemarineerde kippenpootjes (lekker met alleen kipkruiden, of Italiaanse kruiden) (bakken volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking)
voor de salade
Snijd de sperziebonen in tweeën en rode ui in ringen doe deze samen in een schaal.
snijd de tomaat heel fijn en voeg deze ook toe, nu kunnen de olijven ook fijn gesneden worden en worden toegevoegd.
Voor de dressing heb je het sap van 1 halve citroen nodig, een scheutje olijfolie, zout, peper en 1 lepel fijngesneden koriander, dille en bieslook. (proef de dressing of deze goed op smaak is.)
De dressing kan nu over de salade samen met de Feta die je er helemaal over heen kruimelt, laat de salade in de koelkast staan tot je gaat eten.
Bak de krieltjes als laatste met een scheutje olie en wat zout en peper in de pan tot ze goudbruin zijn.
Serveer de salade met de krieltjes en gebraden kippenpootjes uit de oven.
Vrijdag 26 augustus – Zoete aardappelsoep
Benodigdheden
1 grote zoete aardappel
2 rode uien
1 rode paprika
2 winterpenen
3 tenen knoflook
Snufje kaneel
3 groente bouillon blokjes
Zout en peper
Olie
1 liter water
Staafmixer of blender
Bereiding
Snijd alle groentes in partjes en blokjes, pers de knoflook en doe dit alles in een soeppan met een beetje olie, bak dit gedurende 5 minuten op hoog vuur.
Voeg vervolgens de bouillonblokjes en water toe en laat dit geheel zo’n 15 a 20 minuten pruttelen tot alle groentes gaar zijn.
Pureer de soep wanneer alle groentes gaar zijn met een staafmixer of blender.
Voeg als laatste een snufje kaneel toe en naar smaak zout en peper.
Tip: Lekker met versgebakken brood en een goede olijfolie met zout om in te dippen, humus smaakt hier ook lekker bij met brood.