Kinderen zijn dol op pannenkoeken. Bij ons thuis scoren ze altijd punten – of het nou naturel is met appelstroop of poedersuiker, of met stukjes banaan of appel. Maar laatst besloot ik eens iets anders te proberen. In de supermarkt had ik een emmer blauwe bessen meegenomen en ik dacht: waarom niet gewoon combineren? Zo ontstond dit recept voor luchtige Amerikaanse pannenkoeken met blauwe bessen. Perfect voor een zondagochtend ontbijt of een gezellige lunch.
Wat heb je nodig? (voor ca. 12 pannenkoekjes)
-
3 eieren (gesplitst: dooiers en eiwitten apart)
-
125 g zelfrijzend bakmeel
-
150 ml melk
-
2,5 el suiker
-
25 g boter (gesmolten, iets extra om te bakken)
-
165 g blauwe bessen
-
1–2 tl kaneel
-
snufje zout
Bereiding
-
Splits de eieren: doe de dooiers in een beslagkom en de eiwitten in een vetvrije kom.
-
Meng in de beslagkom de eidooiers, het bakmeel, suiker, melk, kaneel, een snufje zout en de gesmolten boter tot een glad beslag.
-
Klop de eiwitten in de andere kom stijf (met een mixer of keukenmachine – duurt 5 à 7 minuten).
-
Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag. Hierdoor worden de pannenkoekjes extra luchtig.
-
Voeg de blauwe bessen toe en roer nog even door. Tip: roer tussendoor nog een keer, want de bessen zakken vaak naar beneden in het beslag.
-
Verhit een klontje boter in een koekenpan. Schep kleine hoopjes beslag in de pan (ongeveer 8–10 cm doorsnee). Bak ze op middelhoog vuur tot er belletjes op de bovenkant verschijnen, draai ze dan voorzichtig om en bak nog 1–2 minuten tot goudbruin.
Serveren
De pannenkoekjes zijn heerlijk met een klontje boter en natuurlijk ahornsiroop. Onze kinderen vinden ze ook lekker met wat poedersuiker of een lepel Griekse yoghurt ernaast.
Variatietips
-
Extra fruit: voeg stukjes banaan of appel toe naast de blauwe bessen.
-
Choco twist: strooi wat chocoladestukjes in het beslag voor een traktatie.
-
Gezondere versie: gebruik volkorenmeel in plaats van witmeel en vervang de suiker door honing of maple syrup.
-
Feestelijk: serveer met slagroom en wat extra bessen bovenop.
Waarom kinderen deze pannenkoekjes geweldig vinden
Het zijn net kleine cakejes: zacht, luchtig en een beetje zoet. De blauwe bessen zorgen voor een frisse smaak . Perfect voor de kids, en eerlijk: ook wij eten ze graag.

