Pompoentaart

Door Tamara

Ik ben zo’n grote fan van pompoen, het liefste eet ik het zeker een keer in de week. Maar ook taart maken van pompoen is echt een aanrader, het lijkt misschien niet het allerlekkerste wat je zou kunnen maken. Maar ik en zowel onze kinderen en familie smullen enorm als ik deze taart maak.
Benodigdheden

Bakvorm a 20cm
Bakpapier
deegroller
Kookpan
Staafmixer
Bakbonen of rijst

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 275 gram bloem 
  • 50 gram poedersuiker,
  • 140 gram koude roomboter 
  • 2 eierdooiers 
  • 4 eetlepels melk
  • Boter om je vorm mee in te vetten
  • Snufje zout

Voor de vulling

  • 500 gram pompoen
  • 1 eetlepel  speculaaskruiden
  • 60 gram donkere basterdsuiker
  • 125 gram witte suiker
  • 450 ml melk
  • 2 grote eieren
  • 2 theelepels vanille essence
  • 1 eigeel

Voor je begint, verwarm de oven op 180 graden.

Bereiding

1. Voor de bodem maak je een cirkel van de 275 gram bloem, maak in het midden van de cirkel een gat en voeg hier alle ingrediënten toe voor de bodem. Kneed dit tot een soepel deeg en laat het voor 40 minuten rusten in de koelkast. Na deze 40 min mag je het deeg eruit halen, en smeer je je bakvorm in met boter. Plaats op de onderkant een rondje bakpapier en bestuif je werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot je een mooie plak hebt en verdeel dit over je bakvorm. Er mag best ook wel een iets dikkere rand rond deze taart zitten. Druk met je duim het deeg goed aan, totdat je hele bakvorm bekleed is met de bodem. Prik aan de onderkant gaatjes met een vork en zet de bodem terug in de koelkast.
2.  Maak de pompoen schoon en snijdt de hoeveelheid die je nodig hebt in blokjes, pak nu een kookpan en voeg hierin de pompoen, speculaaskruiden, melk, suiker en vanille toe. Breng dit geheel aan de kook door middel van half hoog vuur en roeren. (Het is klaar als de pompoenblokjes lekker zacht zijn geworden.)  Pureer het mengsel met de staafmixer en laat rustig koud worden.
3.  Hier komt de truc om de bodem lekker krokant te krijgen, haal deze uit de koelkast en plaats een bakpapiertje op de bodem, voeg nu op het bakpapiertje rijst of bakbonen toe en laat de bodem 40 minuten bakken op 180 graden. Als je bodem klaar is mag je hem laten afkoelen en draai je de temperatuur van de oven terug op 160 graden.
4. Voeg nu de eieren toe aan het pompoenmengsel en giet het bovenop de bodem, dit geheel gaat nog eens 50 min in de oven en mag vervolgens koud worden op een rooster. Plaats de taart na afkoelen een nachtje in de koelkast, de volgende dag zal de taart pas echt op smaak zijn en is hij heerlijk om te eten.

Tip: In dit recept kun je ook gecondenseerde melk gebruiken, hou wel de juiste hoeveelheden aan qua vloeistof maar verminder de hoeveelheid suiker.

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten