Ik kan mij herinneren dat mijn vader vroeger voor ons Bolognese Ragout maakte met alleen maar gehakt, Italiaanse kruiden uit een potje, gepureerde tomaten en knoflook. Daarbij voegde hij een eetlepel suiker toe, want dat gaf zo’n lekkere authentieke smaak, zei hij altijd. Inmiddels heb ik al heel wat bologneseprobeersels achter de rug en moet ik eerlijk zeggen dat niet alle variaties grote successen waren. Maar net als met vele andere dingen in het leven, geldt ook voor koken: oefening baart kunst. Ik denk daarom dat ik nu mag spreken van een meesterlijk lekker recept, afkomstig uit een gewone huis-en-tuin-keuken.
Ingrediënten
- 300 gram spekreepjes
- 4 stelen bleekselderij, gesneden in kleine stukjes
- 1 grote eetlepel tomatenpuree
- 5 wortels, gesneden in kleine stukjes
- 1 gesnipperde ui
- 500 gram rundergehakt
- 100 ml rode wijn
- Peper
- Zout
- 2 groentenbouillonblokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 25 ml melk
- 150 ml warm water
- 300 gram passata (gezeefde tomaten)
- 500 gram pasta naar keuze (mijn voorkeur gaat uit naar La Molisana pasta)
- Je kunt, als je dat wenst, een eetlepel balsamicosiroop toevoegen om de zuurgraad van de tomaat wat meer in balans te brengen.
- Geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
Bereiding
- Bak de spekreepjes tot ze goudbruin zijn (niet doorbakken) en zet ze apart.
- Bak in een andere pan de wortels, ui en bleekselderij en voeg hier het gehakt aan toe. Als het gehakt gaar is, voeg je een grote lepel tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
- Voeg nu de passata, knoflook en gebakken spekreepjes toe aan het gehaktmengsel.
- Voeg de groentenbouillonblokjes, rode wijn en naar smaak zout en peper toe. Meng goed door.
- Als laatste voeg je de melk toe. Roer het geheel goed door en laat het op laag vuur drie uur lang pruttelen (ik gebruik hiervoor een slowcooker).
Serveren
Bereid de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de pasta op een bord met de saus en een heerlijke salade. Eventueel kun je er geraspte Parmezaanse kaas overheen strooien.
Geniet van deze heerlijke Bolognese Ragout!