Red Velvet Cake, ik geloof dat na Cheesecake dit een van de grootste taart trends is van dit moment. Je kunt inmiddels het ook niet alleen maar in taartvorm meer kopen, maar ook de pannenkoeken, koekjes en andere lekkernijen hebben een red velvet variant gekregen. Waar komt deze trend vandaan? En moet een Red Velvet taart echt Red zijn, voor dezelfde smaaksensatie?
Waar komt de taart vandaan?
De meningen waar de taart nou echt ontstaan is, is nog vrij onduidelijk. Wat we wel weten is dat de taart vermoedelijk zijn oorsprong kent uit Amerika. In 1920, en dat is al best eventjes terug serveerde het Waldorf Astoria Hotel in New York de taart al in hun restaurant. We zullen vrees ik de daadwerkelijke oorsprong nooit weten, maar dat maakt eigenlijk voor de smaak natuurlijk niet zoveel uit.
Karakteristieke textuur
Wat deze cake zo speciaal maakt is de textuur, anders dan andere cakes heeft deze cake zijn Velvet textuur te danken aan een wat ongebruikelijke combinatie ingrediënten. Zo meng je Karnemelk, azijn en bakingsoda door het beslag. De reactie die daardoor ontstaat in het beslag, geeft de heerlijk volle smaak in je mond tijdens het eten. Daar heeft ook de taart zijn Velvet titel weten te bemachtigen.
Rood? Of toch een ander kleurtje
Voor de smaak maakt het helemaal niets uit welke kleur je de taart geeft, groen, paars, blauw? De smaak zal er niet anders om zijn. Bij gebrek aan rode kleurstof, heb ik daarom gisteren ook blauw gebruikt, dit in combinatie met de kleur van Cacao zorgde voor een diep groene kleur, welke wat mij betreft naast de standaard rode kleur een blijvertje is.
Ingredients
- 375 gram bloem
- 350 gram suiker
- 300 ml karnemelk
- 150 ml zonnebloemolie
- 50 gram gesmolten roomboter
- 3 eieren
- 1 zakje vanille suiker
- 1 zakje bakingSoda (dr. Oetker)
- 1 eetlepel azijn
- Donker blauw kleurstof
- 20 gram Cacao
Instructions
Verwarm de oven voor op 175 graden
Meng de suiker, Vanillesuiker, boter en olie in een kom, klop dit 5 minuten en voeg 1 voor 1 de eieren toe.
Voeg nu de karnemelk, kleurstof, azijn en baking soda toe en meng dit opnieuw goed.
Spatel de cacao erdoor
Zorg er hierbij voor dat de kleur is donkerder is dan je wilt, de kleur valt vaak lichter uit door het bak proces.
Als laatste zeef je de bloem en zet je de mixer op de hoogste stand voor 3 minuten.
Het beslag is klaar, en kan nu op boven en onder warmte worden afgebakken in 50 minuten.
Frosting
Een Green Velvet Cake kan natuurlijk niet zonder Frosting, en zo maak je hem.
Je hebt nodig
200 gram poedersuiker
200 gram boter
1 theelepel vanille extract
500 gram roomkaas (ik zou sowieso 1 pakje monchou doen of Philadelphia voor extra lekkere smaak, het tweede kan een ander merk zijn)
Mix de boter, tot het goed zacht en romig is. Voeg vervolgens de vanille extract en roomkaas toe ne meng het tot er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Spatel daarna de poedersuiker erdoor, en mix pas zodra het een beetje samengevoegd is. (Anders ontstaan er enorme suikerwolken haha) Mix vervolgens op half hoge stand gedurende 2 minuten.
Cake afmaken
Laat de cake goed afkoelen op een rek voor je er iets mee doet.
Zodra de cake is afgekoeld, snijd de bovenkant eraf (de bolling), en zorg dat hij vlak is, bewaar dit stukje als garnering.
Je kunt vervolgens de cake verdelen in 1 of meerdere lagen, ik doe dit met een groot broodmes, maar dit kan ook met een cakezaag.
Verdeel nu de Frosting over de lagen en smeer de taart met een spatel af.
Maak van de overgebleven cake, kruimels en verkruimel deze over de rand.
Zet de taart voor minimaal 2 uur in de koelkast, en smullen maar!
1 Reactie
Deze ga ik zeker proberen. Ziet er heerlijk uit.
Comments are closed.