Kingdom Hearts Integrum Masterpiece for Cloud

Kingdom Hearts spelen op je Nintendo Switch vanuit de wolken wij hebben het getest!

Door Robbert

Toen Kingdom Hearts voor het eerst verscheen op de PlayStation 2 hebben we vele avonden gespendeerd aan dit magische avontuur. Vele bekende Disneykarakters verschijnen in deze prachtige fantasiewereld gecreëerd door Tetsuya Nomura (ook bekend om de Final Fantasy games). In dit avontuur waarin je het kwaad moet verslaan, reis je door vele Disneywerelden gebaseerd op bekende Disneyfilms . Het was een geweldige ervaring die we lang gekoesterd hebben en nu kunnen we op de Nintendo Switch het iconische verhaal spelen.

Many Kingdom Hearts games

Een flinke collectie aan games

De Kingdom Hearts Integrum Masterpiece is verdeeld in drie verschillende pakketten: Kingdom Hearts – HD 1.5+2.5 ReMIX – Cloud Version met een losse verkoopprijs van € 39,99, Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Cloud-versie met een prijskaartje van € 49,99 en Kingdom Hearts 3 + Re Mind (DLC) Cloud-versie voor maar liefst € 59,99. Een flinke lap tekst voor een paar games. Ze zitten allemaal samen in het Kingdom Hearts Integrum Masterpiece for Cloud-pakket. Dit pakket kost 99,99 en geeft je dus 50 euro korting. In totaal zijn het zes volledige games, met één korte prequel-ervaring en drie games die als tussenfilmpjes worden aangeboden. Wij kregen voor de test de Kingdom Hearts Integrum Masterpiece for Cloud, maar we zullen alle drie de losse versies bespreken zodat je een idee krijgt van wat er in elk pakket zit en waar je het beste mee kunt starten.

Kingdom Hearts – HD 1.5+2.5 ReMIX – Cloud Version

Met al die lange titels, halve getallen en remixen is het moeilijk om een chronologische volgorde te vinden in de toch al lastig te volgen Kingdom Hearts-serie. Met Kingdom Hearts – HD 1.5+2.5 ReMIX begin je aan het begin van de serie. Bijna twintig jaar geleden verscheen het de eerste deel op de PlayStation 2. Dat deel kun je hier vinden onder de naam Kingdom Hearts Final MX. Drie jaar later verscheen de opvolger Kingdom Hearts II Final Remix, welke ook op deze collectie staat.

Kingdom Hearts collection

Veel meer dan de twee hoofdgames

Naast de eerste twee games krijg je bij de Kingdom Hearts – HD 1.5+2.5 ReMIX – Cloud Version ook nog: Chain of Memories, 358/2 Days, Birth by Sleep en Re: coded. Daarvan zijn Chain of Memories en Birth by Sleep speelbare games en worden 358/2 Days en Re: coded aangeboden via cut scenes. Deze korte scenes geven je de benodigde informatie over de serie.

Het begin voor het begin

Wie de game trouwens op een logischere volgorde het spel wil spelen kan van deze collectie het beste starten met Birth by Sleep. Deze prequel verscheen oorspronkelijk op de PlayStation Portable (PSP) en laat je zien hoe alles is begonnen. Voor wie het verhaal altijd wat vaag is gebleven is dit ook zeker een aanrader. Daarbij komen veel gebeurtenissen en karakters ook weer terug in Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue en Kingdom Hearts 3.

Kingdom Hearts Final MX

Het eerste deel verscheen op de PlayStation 2 in 2003. In dit avontuur krijg je de rol van Sora. Hij woont samen met zijn vrienden Kairi en Riku op Destiny Island. Samen met je vrienden bouw je een vlot om van het eiland af te komen. De nacht voor jullie vertrek wordt het eiland aangevallen door de ‘Harteloze’. Riku en Kairi verdwijnen en net voordat de Harteloze de eilanden consumeren verkrijgt Sora op mysterieuze wijze het Sleutelzwaard, een wapen dat de ‘Harteloze’ kan verslaan. Ondertussen zijn Goofy en Donald in opdracht van Koning Mickey opzoek naar het Sleutelzwaard om ook hun wereld te beschermen tegen de naderende duisternis. Uiteindelijk kom je terecht in een dorp waar ook Goofy en Donald zijn. Samen met deze Disneyhelden ga je het gevecht met de Harteloze aan. Tijdens dit avontuur bezoek je vele Disneywerelden en kom je vele karakters tegen zoals Alice uit Alice in Wonderland, Hercules, Tarzan, Winnie de Poeh en Aladdin.

Problemen met de verbinding kort na de release

Ik heb erg genoten van het eerste deel, maar merk wel dat de gameplay anno 2022 niet echt meer van deze tijd is. Dit komt ook door de combinatie van de clouddienst die toen ik het speelde nog niet heel vlot reageerde. Van een game die ruim 19 jaar oud is kun je natuurlijk niet heel veel verwachten, maar van een moderne clouddienst had ik wel verwacht dat de verbinding niet zomaar weg is en je progressie niet zomaar verloren kan gaan. Gelukkig zijn er in de tussentijd verschillende updates geweest die onze ervaring al stukken verbeterd hebben. Zo kon ik net na de release van de game amper van liaan naar liaan springen, na de update ging dit gelukkig een stuk gemakkelijker.

Kingdom Hearts II Final Remix

Je merkt direct dat Kingdom Hearts II Final Remix wat moderner is dan zijn voorganger. De gameplay is een stuk verbetert, dit in combinatie met de updates van clouddienst maakt het spelen van Kingdom Hearts II Final MX een algeheel prettigere speelervaring.

Het Kingdom Hearts-avontuur wordt vanaf dit deel wel wat lastiger om te volgen. Ik weet ook niet zo goed hoe ik het kan uitleggen zonder flinke spoilers te geven. Wat ik wel kan zeggen is dat wie echt alle ins en outs wil weten beter na het eerste deel beter kan starten met Chain of Memories gevolgd door 358/2 Days. Hierin wordt meer uitleg gegeven over de Harteloze en de ‘Nobodies’ en wat er is gebeurd met Sora.

Je start dit avontuur namelijk met Roxas. Hij wil samen met zijn vrienden: Hayner, Pence en Olette, nog een leuk einde van hun vakantie maken. Er gebeuren alleen vervelende dingen in hun stad. Zo worden spullen gestolen en wordt jouw vriendengroep beschuldigd. Als je met je vrienden achter de dief aangaat kom je erachter dat het een mysterieus wezen is. Om het wezen te verslaan krijg je een sleutelzwaard. Ik zat vrij snel in het verhaal dat motiveert om lekker door te spelen.

Heb je alle games gespeeld sluit je het geheel af met Re: Coded en kun je door naar de volgende verzameling.

Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Cloud-versie

Na de bomvolle verzameling games uit Kingdom Hearts – HD 1.5+2.5 ReMIX lijkt de HD 2.8 Final Chapter Pologue misschien wat mager. Niks is minder waar. Het gaat om twee toppers van games, waarvan Kingdom Hearts 0.2 Birth By Sleep een vrij nieuwe game is die speciaal voor deze verzameling is gemaakt. Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD een flink opgepoetste versie van de Nintendo 3DS game is en Kingdom Hearts χ Back Cover is een film van een klein uurtje.

Kingdom Hearts χ Back Cover

Oorspronkelijk is Kingdom Hearts χ een smartphone en browsergame. In de spelreeks zou het om het achtste deel gaan, maar op de tijdlijn van Kingdom Hearts is Back Cover de eerste in de rij. Op de Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Cloud-versie krijg je deze aangeboden als een verzameling filmpjes.  Samen duren ze ongeveer een uur.

Kingdom Hearts 0.2 Birth By Sleep

Kingdom Hearts 0.2 Birth By Sleep is een uniek deel in de Kingdom Hearts-serie. In dit deel speel je met Aqua als de hoofdrolspeler (een karakter die je in Kingdom Hearts Birth by Sleep hebt leren kennen). Samen met Aqua reis je door het Rijk der Duisternis. Dit deel dient als een epiloog voor Kingdom Hearts Birth by Sleep en als een proloog voor Kingdom Hearts III. Het een spel dat zeer goed werkt op de Switch en ook duidelijk laat zien waarom Square Enix voor een cloud versie gekozen heeft. Grafisch stijgt deze game namelijk ver boven de capaciteit van de Switch uit. Na de updates heb ik weinig te klagen over de respons en heb ik eigenlijk geen last verspringend beeld gehad.

Wel blijft het enorm frustrerend dat wanneer de verbinding even wegvalt, je hele voortgang verloren is. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook wanneer je de Switch uit de dock haalt om in handheldmode door te spelen. Een enorme blunder van Square als je het mij vraagt. Waarom wordt direct de hele verbinding verbroken? Als ik het vergelijk met clouddiensten die Microsoft en Google aanbieden kan ik zelfs van het ene naar het andere apparaat wisselen zonder dat mijn game direct afgesloten wordt. Hopelijk wordt hier nog aan gewerkt door de ontwikkelaars.

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD is het deel dat zich afspeelt voor Kingdom Hearts III. Het is een remaster van de oorspronkelijke Nintendo 3DS-versie en ziet er werkelijk top uit. Kort samengevat ga je in dit deel samen met Sora en Riku door zeven werelden die geplaagd worden door Dromeneters. Dit zijn wezens die zijn geboren uit de duisternis en op zoek zijn naar Sleutelgaten van slapende werelden. De gameplay is vergelijkbaar met Kingdom Hearts Birth by Sleep dankzij het daar geïntroduceerde gebruik van actieve commando’s. Na het spelen van Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD ben je helemaal klaar om te beginnen met Kingdom Hearts 3.

Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD draait nu redelijk via de clouddienst

 

Kingdom Hearts 3 + Re Mind (DLC) Cloud-versie

Met Kingdom Hearts 3 + Re Mind (DLC) Cloud-versie komen we voor nu aan het einde van deze vrij ingewikkelde, maar toch iconische serie. Het is direct duidelijk dat Kingdom Hearts 3 in elk opzicht een stuk moderner is dan de eerste twee hoofddelen van het spel. De gevechten zijn een stuk dynamischer en de besturing een heel stuk vloeiender. Het Command Menu uit Kingdom Hearts en Kingdom Hearts II keert in dit deel terug. Het geeft het gevoel dat het een vervolg is op Kingdom Hearts I en II. Grafisch ziet alles er erg mooi uit. Ik denk dat je het kunt vergelijken met een PlayStation 4 Pro. Samen met het hoofdverhaal krijg je ook de Re:Mind DLC dat het verhaal nog verder uitbreidt.

Het verhaal van Kingdom Hearts 3 is veel spelers een beetje verwarrend ervaren. Wie alle voorgaande delen uit de Kingdom Hearts Integrum Masterpiece-verzameling heeft gespeeld zal er minder moeite mee hebben. Kingdom Hearts III speelt zich af na Kingdom Hearts Dream Drop Distance. Je speelt met een oudere Sora die moet voorkomen dat Xehanort een tweede Sleutelzwaardoorlog ontketent. Je kunt dit voorkomen door de zeven bewakers van het licht te zoeken.

Voor- en nadelen van Cloud games

Gamen vanuit de cloud is een ontwikkeling waar menig gamer zich het liefste de rug naar toe keert. Op de Nintendo Switch zien we steeds meer games die aangeboden worden via een clouddienst. Het vergelijkbaar met het streamen van een film via Netflix. Het grote voordeel van een cloud game is dat de ontwikkelaar niet meer beperkt wordt door de hardware waarop het spel aangeboden wordt. Voor de speler is het prettig dat een cloud game heel erg weinig opslagruimte van je apparaat in beslag neemt.

Kingdom Hearts is een magische Disneycoaster

Het nadeel van een spel in de cloud is dat je een snelle en stabiele internetverbinding nodig hebt. Bij andere clouddiensten die ik gebruikt heb is dat op zich geen issue. Als de verbinding even wegvalt wordt een spel doorgaans automatisch gepauzeerd en kun je rustig weer verder als het zich snel stabiliseert.

In het geval van Kingdom Hearts lag dat iets complexer. Viel tijdens het spelen van Kingdom Hearts kort de verbinding even weg, dan viel het spel direct helemaal uit. Dat betekende ook dat alle voortgang sinds het laatste opslagpunt verloren ging. Dit is wat mij betreft een onbegrijpelijke keuze van de ontwikkelaar. Je Switch uit de dock halen en je voortgang verliezen is absoluut iets wat Nintendo zou afkeuren. Ik hoop de Square Enix deze tekortkoming ook snel repareert zodat we kunnen ‘Switchen’ van de dock-mode naar een wifi-verbinding.

Conclusie

Met deze complete verzameling kun je eindelijk goed het complete verhaal van Kingdom Hearts volgen. Het is erg fijn dat het nu ook op de Switch kan, al laat de clouddienst het soms wel afweten. In de periode dat ik de game aan het testen was zijn we flink wat updates uitgebracht en is vooral de stabiliteit van de verbinding veel beter geworden. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mijn ervaring begon met flink wat frustraties. Ik heb geregeld geroepen dat ik het spel één ster zou geven. Dat het nu toch vier sterren krijgt is vooral aan de updates te danken en het feit dat dit wel een heel bijzonder mooie verzameling is van een iconische spelserie. Het is, ondanks de ‘cloudfrustraties’, genieten toch wel genieten.

Ik heb vele tientallen speelplezier gehad met Kingdom Hearts op de Nintendo Switch. Wie opzoek is naar een leuk Disneyspel voor zijn kinderen moet ik wel even waarschuwen. Hoewel er Disneyfiguren in Kingdom Hearts aanwezig zijn is het echt een spel voor volwassenen. Wij hebben Michael en Luna wel laten spelen en in eerste instantie vonden ze het erg interessant, maar na een korte speelsessie ging de aandacht al snel naar andere games. Het is dus echt een spel voor de fans van uitgebreide RPG’s zoals Final Fantasy of Bravely Default.

Kingdom Hearts en Final Fantasy komen samen

De Integrum Masterpiece editie geeft een flinke korting en wil je echt alles uit de serie halen is dit wel de versie die je wil hebben. Toch raad ik aan om eerst de demo uit te proberen. Dit advies geef ik vooral om te testen of je een stabiele internetverbinding hebt. De prestaties van het spel kunnen per huishouden namelijk erg verschillen. Ik zal over aantal paar maanden nog een update schrijven over de prestaties. Hopelijk werkt de dienst dan optimaal. Je kunt ook altijd een e-mail sturen naar robbert (apenstaartje) rotami.com met je vraag of een reactie onder het artikel achterlaten.

 

 

 

Robbert
4

Samenvatting

Adviesprijs € 99,99,-
Getest platform Nintendo Switch
Uitgever Nintendo
Leeftijd  7 jaar
Release datum: 10 februari 2022
Aantal Spelers: 1 speler
Talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans
Downloadgrootte: 62 MB per deel (187 MB voor de gehele Integrum Masterpiece)
Gesponserde game: Ja, digitaal
Website https://www.nintendo.nl

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten