Home Voeding & GewichtsverliesReceptenMam Kookt Een Verjaardagsfeestje vol Indonesische recepten

Een Verjaardagsfeestje vol Indonesische recepten

door Tamara

Zaterdag is het zover, het feestje van onze kleine boef. En er is nog zoveel te doen. Ik dacht dat ik alles wel alleen kon doen, maar bij nader inzien heb ik me daar toch een beetje in vergist. Dus besloot ik deze keer maar eens te delegeren. De een doet dit en de ander dat. Ik heb de stille hoop dat mijn schoonmoeder, met haar Indische roots, ook een beetje wil helpen met de voorbereiding. Dat zou voor mij al de helft schelen.

Onze zoon Michael wil ontzettend graag Nasi, pannenkoeken (jawel!), kip saté, Indische kippenpootjes, gebakken banaantjes en tempé als avondeten. Als moeder ben ik daar uiteraard mee akkoord gegaan enige tijd geleden, maar wist toen nog niet dat ik nu een stuk minder vitaal zou zijn.

Echter heb ik me nu dus een beetje verkeken op de hoeveelheid werk. Er moet nog zoveel gebeuren! Nu dus druk op zoek naar recepten voor alle gerechten en ondertussen zijn verjaardagstaart aan het voorbereiden.

Dit gerecht is het onder andere geworden, ik zal later posten of het allemaal gelukt is!

Nasi Goreng

Ingrediënten:

  • 300 gram basmatirijst
  • 200 gram kipfilet, in blokjes
  • 150 gram garnalen
  • 2 eieren
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 wortels, in dunne plakjes
  • 100 gram doperwten
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Bosuitjes, in ringetjes
  • Kroepoek

Bereidingswijze:

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  2. Verhit de olie in een grote wok en bak de kipfilet rondom bruin. Voeg de ui, knoflook, paprika en wortels toe en bak tot de groenten zacht zijn.
  3. Voeg de garnalen toe en bak kort mee. Kluts de eieren en roerbak ze apart in de wok. Voeg de rijst toe en roer goed door.
  4. Voeg de sojasaus, ketjap manis, sambal, komijnpoeder en korianderpoeder toe. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Garneer met bosuitjes en serveer met kroepoek.

Kip Saté

Ingrediënten:

  • 500 gram kipfilet, in blokjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels olie
  • Satéstokjes

Satésaus:

  • 200 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze:

  1. Meng de ketjap manis, sojasaus, knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder, bruine suiker en olie in een kom. Voeg de kipblokjes toe en marineer minimaal 2 uur in de koelkast.
  2. Rijg de kip aan de satéstokjes en grill ze op een barbecue of in een grillpan tot ze gaar zijn.
  3. Voor de satésaus: verwarm de kokosmelk in een pan. Voeg de pindakaas, ketjap manis, sojasaus, sambal en citroensap toe en roer goed door tot een gladde saus.
  4. Serveer de kip saté met de satésaus.

Indische Kippenpootjes

Ingrediënten:

  • 8 kippenpootjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 3 cm, geraspt
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze:

  1. Meng de ketjap manis, sojasaus, knoflook, gember, sambal, honing en olie in een kom. Voeg de kippenpootjes toe en marineer minimaal 2 uur in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de kippenpootjes in een ovenschaal en bak ze in 30-35 minuten goudbruin en gaar, af en toe keren en bedruipen met de marinade.

Tempé Goreng

Ingrediënten:

  • 400 gram tempé, in dunne plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Olie om te frituren

Bereidingswijze:

  1. Meng de knoflook, korianderpoeder, ketjap manis, sojasaus en sambal in een kom. Voeg de tempéplakjes toe en marineer minimaal 1 uur.
  2. Verhit de olie in een wok of frituurpan. Bak de tempé in porties goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Sajoer Boontjes

Ingrediënten:

  • 400 gram sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember van 2 cm, geraspt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel kurkuma
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, gember en rode peper tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de sperziebonen toe en roerbak 5 minuten.
  3. Voeg de kokosmelk, ketjap manis, sojasaus en kurkuma toe. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Laat de bonen zachtjes koken tot ze gaar zijn en de saus iets is ingedikt.

Indische Gebakken Bananen

Ingrediënten:

  • 4 rijpe bananen
  • 100 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 ml kokosmelk
  • Olie om te frituren
  • Poedersuiker of honing (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Pel de bananen en snijd ze in de lengte doormidden.
  2. Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Voeg de kokosmelk toe en roer tot een glad beslag.
  3. Verhit de olie in een wok of frituurpan. Doop de bananen in het beslag en frituur ze in porties goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Bestrooi met poedersuiker

Afsluiting

Met deze heerlijke gerechten hoop ik dat het verjaardagsfeestje van Michael een groot succes wordt. Ik ben benieuwd hoe alles zal smaken en of de gasten net zo enthousiast zullen zijn als ik.

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten