De lekkerste budget recepten voor Sinterklaasavond

Door Tamara

Sinterklaas is nog maar net in het land, en het plannen voor dit speciale feest is in volle gang bij iedereen in mijn omgeving. Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor dat deze beste man ook maar een voet aan wal had gezet al bezig was met het hele feest. Niet omdat ik het nou zo fantastisch op dit moment vind om er mee bezig te zijn, maar omdat ik voor mijzelf merk erg veel houvast te hebben aan weten van hoe en wat en stiekem al dingen kan meenemen in de reclame (scheelt toch zullen we maar zeggen!).

Smakelijk avondje is gekomen

Omdat deze periode van het jaar al duur genoeg is, heb ik een paar eenvoudige en vooral lekkere recepten voor jullie. Met een beetje creativiteit voor het presenteren, weet ik zeker dat het een super smakelijk feestje zal worden. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van de recepten, vraag ze gerust onder deze post.

Amerigo Worteltjes stamp

Ik denk dat deze variatie van stamppot met worteltjes en appel menig Sinterklaas paard blij zou maken, en daarbij is het een heerlijke eenvoudige maaltijd voor Sinterklaasavond!

Benodigdheden

700 gram geraspte winterpeen
350 gram geraspte pastinaak
750 gram gekookte aardappelen
3 lekkere appeltjes
2 grote ui gesnipperd
2 etl kerriepoeder

Bereiding

Kook de aardappelen tot ze prik gaar zijn, doe vervolgens ook de pastinaak en wortel in een pan met een snufje zout. Laat dit 15 min koken, en giet alles af. Snijdt de appel in kleine stukjes en ook de uitjes. Doe een beetje bakboter in de pan, en voeg de uitjes plus de lepels kerrie toe Laat dit geheel bakken tot de uitjes glazig zijn, voeg nu 75ml water toe en laat het even pruttelen.

Stamp nu de aardappels, groenten en uienjus met een grote snuf zout en peper goed door elkaar en voeg als laatste de appeltjes toe. Dit geheel is super lekker met de rookworst Sint letter.

Pepernoten appeltaart

Appeltaart, ik ben er echt dol op! Variaties met vruchten, noten en spijs komen hier regelmatig voorbij. Echter dit keer maken we hem met een sinterklaastintje genaamd… Pepernoten!

Benodigdheden

Bakblik 24cm
100 gram pepernoten
200 gram roomboter (10gram extra voor het invetten)
225 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 zakje vanillesuiker
1,5 goudrenetten, geschild en gesneden in partjes
75 gram kristalsuiker
1 eetlepel speculaas kruiden
10 gram paneermeel.

Bereiding

Doe de boter, witte basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, de helft van het ei en het zakje vanillesuiker in een schaal en meng dit tot je een compact deeg krijgt. Laat dit even rusten in de koelkast. Doe vervolgens de partjes appel in een schaal en voeg hier de pepernoten aan toe en een eetlepel speculaas kruiden, als laatste mag je de kristalsuiker toevoegen aan het geheel en alles goed mengen.
Pak nu je bakblik en smeer deze in met roomboter, goed insmeren hoor anders blijft de taart strakjes plakken. Zet de oven alvast op 170 graden en begin met het bekleden van de onderkant van de bodem, vervolgens de zijkanten, strooi nu het paneermeel op de bodem. Als laatste mag je de vulling in je bakvorm verdelen. Je kunt er nu voor kiezen of je kruimels aan de bovenkant doet, of netjes strookjes en dit als een raster op je appeltaart maakt. Het smaakt niet anders bij beide variaties. Smeer het geheel af met het overgebleven ei mengsel en plaats de taart in het midden van de oven. Na 60 minuten is je taart klaar om uit de oven te halen. Lekker met een bolletje vanille ijs of een toef slagroom!

Rookworst Sint letter

Simpeler dan dit recept kan ik het niet maken, ideaal om te serveren bij de bovenstaande Amerigo stamppot en ook super lekker voor kindjes om van te snoepen.

Benodigdheden

1 pak bladerdeeg
2 rookworsten
1 ei
eventueel wat sesamzaadjes

Bereiding

Snijdt de rookworsten door de midden en vorm hier een S mee, her een der een stukje snijden en invoegen.. maar je zult zien.. je hebt de letter in een mum van tijd! Nu is het alleen nog maar een kwestie van 4 plakken bladerdeeg naast elkaar leggen op een bakplaat met bakpapier. Daarop ga je de S in worst leggen. Vouw vervolgens het bladerdeeg er goed omheen en versier met de overgebleven plakjes bladerdeeg. Sterretjes, maantjes, worteltjes, of pieten mutsen.. je kan er van alles op maken. Smeer als laatste af met een beetje geklutst ei en besprenkel met sesamzaadjes. Bak 15 a 20 min in de oven op 200 graden ( Af en toe even spieken of hij goudbruin is!)

Hapjes tafel

Als laatste deel ik met jullie mijn favoriete manier van tafelen, met Sinterklaas is het eigenlijk al super druk. En mocht je nou net als ik liever niet uren in de keuken staan dan zijn hapjes echt super! Je kiest gewoon je meest favoriete soorten vlees, beleg, broodjes, groentes en dips en plaatst dit op een groot dienblad op tafel. Iedereen kan hier zelf zijn eigen bordje vullen met lekkers, en veel dingen kun je dus al van te voren maken. Mijn meest favoriete schalen zijn van voedingsdeskundige Janneke van Valkenburg, super leuk, gezond en vooral gezellig uitziende hapjes deelt zij op haar Instagram account. Ik ben fan!

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Janneke van Valkenburg (@janneke_van_valkenburg) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Janneke van Valkenburg (@janneke_van_valkenburg) op

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Janneke van Valkenburg (@janneke_van_valkenburg) op

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten