Home Guilty Pleasure ReceptenZelf croissantjes maken – recept voor luchtige croissants

Zelf croissantjes maken – recept voor luchtige croissants

door Tamara

Croissantjes, ze zijn misschien niet het meest gezonde ontbijt, maar o, wat zijn ze lekker. Vooral de kinderen zijn er dol op. Vaak koop ik zelf die bekende blikjes uit de supermarkt waar je in een handomdraai zes croissantjes uitrolt. Maar nu ik vakantie heb, wilde ik het eens helemaal zelf doen. En geloof me: zelf croissantjes maken is niet alleen leuk om te doen, het geeft ook een resultaat dat zo veel lekkerder smaakt dan kant-en-klaar. Het kost even tijd en geduld, maar het is absoluut de moeite waard.


Ingrediënten (voor ca. 12 croissants)

  • 500 g bloem

  • 280 ml water

  • 25 g gedroogde gist

  • 25 g suiker

  • ½ theelepel zout

  • 250 g boter


Bereidingswijze

  1. Voorbereiden van het deeg
    Doe de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het water, voeg de gist en suiker toe. Strooi het zout over de bloem (niet in het watermengsel) en laat dit 5 minuten staan.

  2. Het deeg maken
    Meng het geheel met 200 g van de boter tot een soepel deeg. Vorm er een plak van en dek af met plasticfolie. Zet 60 minuten in de koelkast.

  3. Uitrollen en invetten
    Bestrooi het werkblad met een beetje bloem. Rol het deeg uit tot een plak van 1,5 cm dik. Bestrijk met de resterende boter.

  4. De eerste vouw
    Vouw het deeg in drieën, rol opnieuw uit tot 1,5 cm dik en leg nogmaals 45 minuten afgedekt in de koelkast.

  5. Vormen van de croissants
    Rol het deeg voor de laatste keer uit tot 1,5 cm dik. Snijd driehoekige punten (zoals pizzapunten) en rol ze op van de brede naar de smalle kant.

  6. Rijzen
    Leg de croissantjes op een bakplaat met bakpapier en dek af met een theedoek. Laat 1,5 uur rijzen.

  7. Bakken
    Bak de croissantjes in 30 minuten op 200°C tot ze goudbruin en knapperig zijn.


Variatietips voor zelf croissantjes maken

  • Zoet: Vul de croissants met Nutella, jam of amandelspijs voor het oprollen.

  • Hartig: Vul met kaas en ham, of geitenkaas en honing.

  • Ontbijt deluxe: Serveer met gerookte zalm en roomkaas.

  • Kinderfavoriet: Rol kleine stukjes chocolade mee in het deeg voor mini-pain-au-chocolats.

  • Kruidige twist: Voeg kaneel en suiker toe voor een herfstige smaak.

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten