Feestdagen Perikelen

Door Tamara

Ik heb een beetje een haat-liefdeverhouding met de feestdagen vrees ik. Ik houd namelijk enorm van de knusse, koude dagen met kaarsjes, een kerstboom en de gezelligheid die het met zich meebrengt. Maar daarnaast beleef ik weinig plezier aan alle drukte, het overmatige eten en de verplichtingen die er vaak bij horen. Hoe ik er dit jaar tegenover sta, lees je in deze blog…

Sinterklaas

Het kantelpunt voor Sinterklaas was denk ik vorig jaar al. Luna is inmiddels 11 en hoewel ze nog graag in Sinterklaas wil geloven, weten we inmiddels dat ze het grote geheim kent. De drang om Sinterklaas te vieren is daardoor wel iets minder groot. Toch vind ik het nog steeds een leuk feest, vooral vanwege de spelletjes en mogelijkheden eromheen. De invulling verandert natuurlijk als je kinderen ouder worden, en dat is helemaal oké. Stiekem mis ik het niet om al weken op zoek te zijn naar (schoen)cadeautjes en de stress van surprises maken. Hoewel het vaak ook gezellig was. Het is dus niet perse het Sinterklaasfeest zelf, het is meer alle drukte eromheen.

Kerstmis

Het liefst zet ik mijn boom nu al neer, maar ik realiseer me dat dit misschien een beetje te vroeg is. Zoals ik al zei, waardeer ik de kerstboom echt, evenals de films en de knusheid die deze periode met zich meebrengt. Toch merk ik dat ik niet meer zo’n behoefte heb om veel te plannen, te veel te eten of de drukte in winkels te trotseren. Het lijkt alsof voedsel en cadeaus in deze periode populairder zijn dan ooit, waardoor de stad bijna elk weekend onbegaanbaar is.

Is het alleen de feestdagen?

Terwijl ik dit schrijf, twijfel ik of mijn verlangen naar rust alleen aan de feestdagen ligt of ook in mezelf zit. Ik vermoed het laatste. Met 41 uur werken, één dag school per week en mijn gezin draaiende houden, voelen alle verplichtingen soms zwaarder dan ze eigenlijk zijn. Daarnaast worstel ik soms met mijn eigen onverwerkte trauma’s die worden getriggerd door sommige situaties, wat het gevoel van druk ook nog wel eens kan beïnvloeden.

Oud en nieuw

Laten we afsluiten met de laatste feestdag van het jaar: Oud en Nieuw. Al jaren vieren we dit met vrienden, zij het in verschillende samenstellingen. Dit jaar gaan we bowlen en uit eten in plaats van thuis spelletjes te doen of groots uit te pakken. Geen behoefte aan het georganiseerde vuurwerk in de massa mensen. We houden het simpel, sluiten thuis af en gaan dan op naar een nieuw jaar. Daar kijk overigens wel naar uit, naar het nieuwe jaar! Maar naja, dat duurt nog even! 😇

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten