Home Saxenda Hoe kom ik in aanmerking voor Saxenda?

Hoe kom ik in aanmerking voor Saxenda?

Afvalmedicijn met regels

by Tamara

Het liefste in een ideale wereld zou je willen dat iedereen met een te hoog BMI toegang heeft tot dezelfde medicatie. Echter door de prijzen van medicijnen tegenwoordig zijn er vaak regels voor je ze mag gebruiken. Dat is echt niet alleen met Saxenda het geval, maar maakt het wel een stuk lastiger als je het heel erg graag zou willen proberen. Ik heb de huidige voorwaarden even voor je op een rijtje gezet, zodat je voorbereid bent voor je naar de huisarts stapt.

Huisartsen

Laat ik eerst even kort iets zeggen over de huisartsen in Nederland, hoewel sommigen goed geïnformeerd zijn over het bestaan van Saxenda. Hoor ik toch om mij heen en lees ik vooral op forums dat niet dat voor alle huisartsen zo is.  Veel hebben geen idee wat het is, daarnaast staan ze er daarom dan ook niet zo snel achter, en hebben ook veel geen tijd om je erbij te begeleiden, waardoor ze ook niet geneigd zijn om het voor te schrijven. Mocht je echter aan de criteria voldoen, stop dan zeker niet daar en vraag een doorverwijzing aan naar een internist. Hij of zij kan dan met jou samen gaan kijken naar het beste traject voor jou.

Voorwaarden voor Saxenda

Zoals ik hierboven al vertelde zijn er voorwaarden voor je Saxenda mag starten. Dit was eerst iets soepeler dan nu, sinds 1 juli zijn de voorwaarden veranderd en moet je aan meer voldoen dan eerst.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding

Moet je een BMI van 35 en hoger hebben met daarnaast een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose.

Of

Een BMI van 40 of hoger

Daarnaast moet je al een leefstijlinterventie programma gevolg hebben voor 1 jaar zonder goed resultaat.

Ook mag je (nog) niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. (Deze zin vind ik persoonlijk een beetje vaag, want iedereen met een te hoog BMI komt in aanmerking voor deze operatie mits je gezondheid het natuurlijk toelaat.) Je huisarts kan deze vraag beoordelen op basis van zijn kennis over jou, en de wetenschap van de dingen die je al hebt gedaan of geprobeerd. (ik ben bijvoorbeeld wel dat traject al in geweest, maar door omstandigheden geen operatie gehad)

Voorwaarde is ook… Als je na 3 maanden gebruik niet ten minste 5 procent bent afgevallen dan moet je met Saxenda stoppen, en zul je geen vergoeding meer ontvangen

Er gelden ook een aantal uitsluitingen, zoals eetstoornis en bepaalde vormen van Diabetes.

Hoe vraag je het aan?

Ga naar je huisarts, vertel hem of haar dat je graag wilt kijken of je in aanmerking kunt komen voor Saxenda. In eerste instantie zal hij of zij je door moeten verwijzen naar het GLI traject, zodat jij na een jaar vervolgens na geen succes, kunt beginnen met Saxenda. Persoonlijk vind ik dit gedeelte jammer, ik snap dat er veel aanvragen kwamen voor het medicijn en daardoor de regels zijn aangepast. Maar ik denk dat de GLI op zichzelf niet voldoende gaat zijn als je echt een eetprobleem hebt en daar al jaren aan werkt.

Goedkeuring

Bij mij is het zo dat ik inderdaad in aanmerking kwam ( Ik viel nog onder de regels die per 1 april van toepassing waren, dit hield in dat ik nog niet 1 heel jaar hoefde mee te doen aan de GLI) omdat ik aan de criteria voldeed, mocht ik in April al beginnen met de medicatie. Nu is het dus zo dat als je na het jaar GLI de goedkeuring kunt aanvragen bij je huisarts, en vervolgens kunt beginnen.

 

 

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

related articles

1 comment

Lisanne 2 augustus 2022 - 20:19

Het is heel moeilijk om mijn huisarts te overtuigen. Ik ben ook lid van een groep op Facebook en vind het heel onwerkelijk dat een paar slanke dennen het goedje gewoon wel krijgen en ik niet. Ik heb een BMI van 42 en heb eigenlijk alles geprobeerd. Omdat ik in het verleden al een paar operaties heb gehad is een maag verkleining geen optie. Ik kan er niet over uit dat ik niet mag. Wel fijn om je advies en blogs te lezen. Ga er alsjeblieft mee door.

Comments are closed.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten