Home Saxenda Mijn Saxenda dagboek deel 1

Mijn Saxenda dagboek deel 1

Waar het overgewicht begon...

door Tamara

De aankomende maanden wil ik jullie graag meenemen in mijn leven met overgewicht, hoe ik daarmee omga, en wat ik er nu aan doe met het behulp van Saxenda. Wat is het? Hoe werkt het? En hoe gaat het verloop bij mij. Dat laatste is wat je vooral hier straks kunt lezen. Ik deel met jullie de ups en downs, het prikken en mijn struggles en hoop daarbij jullie beter inzicht te geven in hoe het afvallen kan gaan met medicatie en een leefstijl verandering traject. Laten we eerst beginnen bij het begin, hoe ben ik op dit gewicht gekomen? Los van dat ik eten gewoon heel lekker vind, zit er toch net iets meer achter mijn gewoontes.

Waar mijn overgewicht begon

Al vanaf ik zeer jong was heb ik overgewicht, veel overgewicht, en dat resulteerde er vanaf toen al voor dat mijn moeder mij op een dieet zette. Minder eten, regelmatig eten en bewegen. Dat lukte dan weer even, viel ik 5 tot 10 kg af en na verloop van tijd verviel ik dan weer terug in de oude gewoontes, ik niet alleen natuurlijk, want in ons gezin was vroeger gezellig inherent verbonden met lekker eten. Elk weekend iets lekkers bestellen, hapjes of snacks bij de film, Coca Cola en lekker snoepen, het hoorde er allemaal bij.

Trauma

Naast dat ik uit gezelligheid heb leren eten, is eten voor mij ook altijd een mechanisme geweest om nare dingen weg te stoppen, gevoel te onderdrukken. Ik heb een hoop helaas al mee moeten maken vanaf dat ik zeer jong was. Van misbruik tot huis kwijt zijn, ziek na de zwangerschappen, miskramen en Hashimoto’s. Door alles vroeg in mijn jeugd, was het niet anders dan al vroeg op eigen benen staan, en toen ik 18 was in het diepe te vallen en daardoor is het zorgeloos kind zijn mij al veel te vroeg ontnomen. Jaren therapie ben ik inmiddels verder, sterker dan ik ooit was, maar zeer zeker ook nog kwetsbaar…

Emotie eten

Ik merk dit vooral aan als er teveel gebeurd, ik kan een hoop managen, maar uiteindelijk als er aan alle kanten iets op mij af komt, dan resulteert dat in eten. Niet jezelf in een keer vol proppen, maar dagen lang baksels maken, om enerzijds voor mijzelf te bewijzen dat ik het allemaal kan, en daarnaast om het vervolgens op te mogen snoepen. Één stukje red velvet taart is dan niet genoeg op een dag, en zo verorber ik gedurende dag zo 3 punten taart, en dan misschien nog wel chips, her en der een snoepje en we moeten ook nog lekker avondeten, en wellicht is een hapje bij de film ook nog wel een goed idee. Je begrijpt nu vast dat ik mij aan het einde van de dag geen haar beter voel, en inmiddels iets van 3000 kcal heb weggegeten.

Soms lukte het wel

Ik wil niet zeggen dat het nooit is gelukt, want dat is zeker niet het geval. In de loop der jaren heb ik meerdere afvalpogingen gedaan, programma’s gevolgd, en ben ik een keer op eigen kracht zelfs 40 kilo afgevallen. Daarvan ben ik nu nog steeds 10 kilo kwijt, alleen door een depressie, medicatie er toch weer 30 aangekomen. Emoties hebben bij mij altijd een wissel effect gehad op mijn eetgedrag, en ik hoop nu door het levensstijl traject wat je verplicht 2 jaar bij het gebruik van Saxenda moet volgen, dat ik er op een andere manier mee om leer gaan.

Saxenda

Een operatie is voor vele misschien de oplossing, ook ik ben het traject ingegaan, alleen door mijn angsten is het gewoon niet haalbaar om het te doen. Ik kan het mentaal gewoon niet aan. En hoewel ik ook moeite heb met nieuwe medicijnen slikken en al helemaal prikken leek mij Saxenda beter geschikt om toch nog weer een poging te wagen… een probleem Saxenda was nog niet goed gekeurd in Nederland bij overgewicht, het was dus wachten tot 1 april (nee, dit is geen grapje!).

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten