Home Saxenda Mijn Saxenda dagboek deel 2

Mijn Saxenda dagboek deel 2

Hoe kom je in aanmerking voor een artsenverklaring?

door Tamara

Ik denk dat het de meest gestelde vraag is die ik de afgelopen week heb gehad… ”Kom ik wel in aanmerking?”. Ik ben natuurlijk geen arts, en ik kan dat niet beoordelen. Het enige wat ik wel kan doen, is wat ik heb begrepen van de richtlijnen van de overheid, en wat mijn ervaring is met mijn eigen arts met jullie delen.

Voorwaarden voor vergoeding

Saxenda is een duur medicijn, om die reden heeft de overheid voorwaarden opgesteld voor het gebruik van Saxenda bij overgewicht. Natuurlijk is het discutabel, want op de lange termijn zijn de kosten wellicht wel hoger als je overgewicht houdt, dan dat de overheid nu de medicijnen voor iedereen zou vergoeden. Helaas, is er op dit moment nog geen nieuws of er versoepeling van de voorwaarden zal komen, en blijven ze zoals hieronder beschreven.

Om in aanmerking te komen voor vergoeding

Moet je een BMI van 35 en hoger hebben met daarnaast een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose.

Of

Een BMI van 40 of hoger

Daarnaast moet je een leefstijlinterventie programma volgen, om een betere leefstijl te krijgen, om zo ook zonder medicijnen het uiteindelijk vol te kunnen houden.

Ook mag je (nog) niet in aanmerking komen voor een maagverkleining. (Deze zin vind ik persoonlijk een beetje vaag, want iedereen met een te hoog BMI komt in aanmerking voor deze operatie mits je gezondheid het natuurlijk toelaat.) Je huisarts kan deze vraag beoordelen op basis van zijn kennis over jou, en de wetenschap van de dingen die je al hebt gedaan of geprobeerd. (ik ben bijvoorbeeld wel dat traject al in geweest, maar door omstandigheden geen operatie gehad)

Voorwaarde is ook… Als je na 3 maanden gebruik niet ten minste 5 procent bent afgevallen dan moet je met Saxenda stoppen, en zul je geen vergoeding meer ontvangen

Er gelden ook een aantal uitsluitingen, zoals eetstoornis en bepaalde vormen van Diabetes.

Hoe vraag je het aan?

Ga naar je huisarts, vertel hem of haar dat je graag wilt kijken of je in aanmerking kunt komen voor Saxenda.
Nog niet veel huisartsen zijn goed geïnformeerd heb ik gemerkt ( mijn eigen arts gelukkig wel). Probeer jezelf goed in te lezen voor je gaat. Je arts kan een formulier downloaden op ZNformulieren.nl en deze samen met jou invullen, deze artsenverklaring lever je dan in samen met het recept bij je apotheek, en deze beoordeeld vervolgens of de medicatie vergoed kan worden.

Goedkeuring

Bij mij is het zo dat ik inderdaad in aanmerking kwam, omdat ik aan de criteria voldeed, daarom mocht ik donderdag de medicatie ophalen en meteen beginnen. Spannend wel, hoewel ik dacht dat ik prikken totaal niet eng zou vinden, en de bijwerkingen wel prima vond. Is het op het moment zelf best spannend.

Bijwerkingen

Op dit moment ervaar ik als bijwerkingen voornamelijk misselijkheid, obstipatie, vermoeidheid en hoofdpijn. Dit zal waarschijnlijk over een paar weken veranderen als je gewend bent aan het medicijn. Voor de obstipatie ga ik morgen even de huisarts bellen, aangezien dit al echt sinds donderdag is, en we inmiddels al bij de zondag zijn aangekomen.

Positief effect

Ik heb eigenlijk bijna geen eetlust, en als ik al eet zit ik echt ontzettend snel vol. Ik eet kleine porties om de twee uur, kauw mijn eten goed, eet aan tafel en probeer voedzaam te eten. Inmiddels ben ik al 3,3 KG afgevallen.

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten