Home Games & Gadgets Sonic Origins – Review

Sonic Origins – Review

Langs al mijn jeugdherinneringen aan Sonic

by Robbert

De eerste Sonic game is uitgebracht op 23 juni 1991. In tegenstelling tot het onverslaanbare hockeyteam dat we nu hebben werden we op die dag in de finale verslagen door Duitsland. Het was een regenachtige dag met een gemiddelde temperatuur van 15,2 graden. Ik kwam als negenjarig jongetje na een ochtendje door de buurt fietsen wat natgeregend de woonkamer binnenlopen. Op de kleine tafel stond een grote doos van een Sega Mega Drive met een blauwe egel op de voorkant. Een vriendje, Roy ten Have, zat op de rand van de tafel richting de tv met een controller in zijn handen. Hij was zo vrij geweest alles al aan te sluiten en zat nog net niet met zijn gezicht tegen de dikke beeldbuis. Ik bleef in het midden van de woonkamer staan en keek geshockt naar mijn moeder. “Dat is toch de goede?”, zei ze even geschrokken als ik.

Vol ongeloof keek ik weer naar de doos. Een Sega Mega Drive?! Sonic?! Ik wreef een keer flink in mijn ogen. Het was geen droom. Ruim 31 jaar later weet ik nog precies hoe ik daar stond. Ik trok mijn jas uit en ging naast Roy op de rand van de tafel zitten. Hij reikte me de controller aan, zodat ik Sonic kon spelen. Wat een spel! Ik heb jaren plezier gehad van mijn Sega Mega Drive en de vele Sonic games die volgde: Sonic 1, Sonic 2, Sonic 3 & Knuckles, Sonic CD. Bij elk van deze games weer een mooie herinnering. Nu komen al die mooie herinneringen gebundeld in één game: Sonic Origins. Helaas niet meer op een Sega, zij zijn al heel lang gestopt met spelcomputers maken, maar voor de pc, Nintendo Switch, PlayStation en Xbox. Ik kreeg van Sega een downloadcode voor de pc, zodat ik de bundel uitgebreid op mijn Steam Deck kon testen en mijn ervaringen met jullie kan delen.

Sonic Origins

Sonic Origins bevat remasters van de eerste vier platformgames in de Sonic -serie die oorspronkelijk zijn uitgebracht voor de Sega Genesis en de Sega Mega CD: Sonic the Hedgehog (1991), Sonic the Hedgehog 2 (1992), Sonic CD (1993) en Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles (1994). De spellen zijn speelbaar in hun oorspronkelijke formaat en in een niet eerder speelbaar breedbeeldformaat. De twee versies van elk spel worden onderverdeeld in een klassieke modus, waarbij het originele formaat gepresenteerd wordt in 4:3, en een jubileummodus die ondersteuning biedt voor breedbeeldschermen en het spel iets gemakkelijker maakt door de levens te verwijderen en Sonic de mogelijkheid geeft om de befaamde drop Dash-aanval te gebruiken uit Sonic Mania. Ook voegt Origins extraspelmodi en missies toe, waarmee je inhoud van een in-game museum kunt ontgrendelen.

Sonic the Hedgehog

Sonic the Hedgehog is nooit ontworpen voor spin- of drop Dash, maar in de vernieuwde jubileumversie van de game is het wel mogelijk. Helaas werkt het in de praktijk niet heel erg prettig en eindigt het vaak slecht met je af als je een van deze probeert. De game is wel enorm sterk als je het op de originele wijze speelt. Wat ik persoonlijk ook erg prettig vind is dat je voortgang wordt opgeslagen. Vroeger zat je verplicht uren en soms dagen achter de televisie om het einde te kunnen bereiken, met deze versie kun je een pauze nemen wanneer je maar wil en verder gaan vanaf het laatste checkpoint. Sonic the Hedgehog voelt als het origineel en speelt als het origineel.

Sonic 1 Generations

Sonic the Hedgehog 2

Aan Sonic the Hedgehog 2 heb ik ook zeer mooie herinneringen. Ik was in die tijd lid van de Video Games Club een soort videotheek speciaal voor videogames. Het was gevestigd aan de Wichard van Pontlaan in Arnhem Presikhaaf. Geregeld ging ik er op mijn fiets naartoe om een nieuwe game op te pikken. Ik was natuurlijk ook de eerste die Sonic the Hedgehog 2 wist te bemachtigen. Helaas wel voor korte duur, want na het weekend moest het spelletje weer retour. De Sega was inmiddels verhuist van de woonkamer naar een vrij grote televisie die onder mijn hoogslaper stond. Daarachter lagen wat dekens op de grond met de Sega vol glorie voor de televisie geparkeerd.

Sonic 2 Generations

Ik heb het hele weekend non-stop doorgespeeld, zonder te slapen, en er zelfs een tot nu eenmalige epileptische aanval aan overgehouden. Sonic the Hedgehog 2 was revolutionair in elk opzicht. Zo kon je het spel samen spelen waarbij een tweede speler de rol van Sonic’s nieuwe maatje Tails overnam. Tails kon vliegen en ging nooit dood. Moeilijke eindbazen kon Tails gemakkelijk verslaan en dat maakte het samenspel echt fantastisch.

Na een non-stop gameweekend moest het spel weer terug, maar ik stond voor een dichte deur. Samen met een andere oudere jongen stond ik beteuterd naar de dichte deur te kijken. “Heb jij Sonic 2 nog van ze?!”, zei de oudere jongen. Ik knikte en wilde eigenlijk het spel door de brievenbus gooien. Onderaan de brievenbus lag een hele berg games. Wat NES games, een opengebarsten Sega CD game waarvan de cd verderop de stapel losgesprongen op de grond lag. “Gewoon houden man! Niet in de brievenbus doen. Ze zijn failliet, die zou ik gewoon weer meenemen.” Ik keek hem met grote ogen aan. “Ik zal je heus niet verraden hoor! Ga lekker spelen thuis.” Met een dubbel gevoel sprong terug op mijn fiets. Natuurlijk was ik blij met het spelletje, maar ik was ook verdrietig. Zou de Video Games Club dan nooit meer opengaan? Ik ben nog een paar keer teruggegaan met het spelletje, maar de deur bleef dicht. Het pand was op een gegeven moment leeg en de mooie groene letters werden van de ramen gehaald. Er was niets anders dan het spelletje en de mooie herinneringen aan de Video Games Club in Arnhem over.

Sonic 2 2 Generations

Nu ik Sonic the Hedgehog 2 weer kan spelen, brengt het al deze herinneringen weer naar boven. Het spel speelt op mijn Steam Deck minstens zo goed als het origineel ooit op mijn Sega Mega Drive. De kleuren spatten van het scherm en stiekem vind ik het jammer dat ik hem niet op het OLED-scherm van mijn Nintendo Switch kan spelen. Die zal helemaal een kleurexplosie weergeven.

Sonic Generations

Sonic the Hedgehog CD

Net voor de release van Sonic the Hedgehog 2 lanceerde Sega een uitbreiding voor een Sega Mega Drive. Het was een grote vierkante unit die onder de Sega werd aangesloten: de Sega Mega CD. Spelletjes werden niet meer op een cartridge aangeboden, maar op een disc. Hoewel ik nooit een Sega Mega CD heb kunnen aanschaffen in mijn jeugd, heb ik er wel enorm veel op gespeeld. De eerste ervaring was het spelletje Wonder Dog, maar na het verdwijnen van de Video Games Club vond ik een nieuwe plek waar ik mijn passie voor games kon delen: de Bart Smit op winkelcentrum Presikhaaf. Daar speelde ik ook voor het eerst Sonic the Hedgehog CD.

De Bart Smit op Presikhaaf bestond uit twee verdiepingen. Boven was de gamesafdeling uit het zicht van al het andere kinderspeelgoed. Boven werkte om en om twee mannen: Tony en Theo. Gamen was nog niet zo populair als het nu is en ik denk dat ze het leuk vonden dat ik hun passie voor videogames deelde. Boven hoorde je in die tijd de hele dag de tune van Sonic CD in de achtergrond spelen. Het was de introductiefilm van het spel (wat ik minstens duizend keer bekeken hebben). Ik deed voor Tony en Theo klusjes. Van wat spelletjes op volgorde in de schappen plaatsen tot spelletjes naar de kluis brengen terwijl zij de kas aan het tellen waren. In ruil voor klusjes mocht ik na sluitingstijd een uurtje achter de Sega Mega CD gaan zitten. Ze plaatsten dan zo’n krukje waarop je eigenlijk moest staan voor de televisie zodat ik erop kon zitten.

Ik heb heel wat uurtjes versleten daarboven bij de Bart Smit. Het was fantastisch! In die tijd waren we echt heel erg arm. Zo arm dat we soms niet eens genoeg geld voor eten hadden. Voedselbanken bestonden nog niet en armoe was volgens anderen niet mogelijk in zo’n rijk land. Als kleine jongen hoorde ik mijn ouders vaak hard schreeuwen over GAK en andere problemen. Thuis was het niet veilig, maar boven bij de Bart Smit kon ik even vergeten wat er thuis allemaal speelde. Ik was bezig met mijn nieuwe vrienden Tony en Theo en vergat alles tijdens het spelen van Sonic’s nieuwste avontuur.

Ik had natuurlijk maar een uurtje, dus het avontuur heb ik nooit tot een einde kunnen brengen. Natuurlijk heb ik inmiddels ook thuis een Sega Mega CD en staat ook het originele spel te pronken in mijn gamescollectie, maar zo op de Steam Deck in breedbeeld speelt toch iets lekkerder weg. Ik heb het spel nooit uitgespeeld en weet eigenlijk wel zeker dat het met Sonic Origins wel gaat lukken. Sonic Mania heb ik zeker al vier keer uitgespeeld en Sonic CD speelt net zo lekker en voelt toch authentiek aan. De mooie herinneringen blijven terugkomen.

Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles

Hoewel het in de verzameling wordt aangeboden als één game zijn Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles eigenlijk twee losse games die samen weer een derde game vormen. Sonic 3 werd in februari 1994 uitgebracht en Sonic & Knuckles kwam oktober 1994 op de markt.

Naast mijn interesse voor games had ik inmiddels ook interesse voor een kaartspel: Magic The Gathering. Ik was er al een tijd mee bezig en er erg gedreven in. Toch ontging ook de release van Sonic 3 mij niet. In de stad was een winkel die ook tweedehands spelletjes opkocht en op die manier kon je weer een nieuw spel kopen. Een flinke stapel was er wel nodig om Sonic 3 te bemachtigen.

Ik las door mijn nieuwe passie wat minder de gamesbladen door en was dan ook overweldigd door de enorme sprong die het spel gemaakt had. De levels zoveel groter, grafisch zoveel mooier en alles leek nog soepeler en sneller te spelen dan de vorige games. De Sega was inmiddels weer terugverhuist naar de woonkamer (dan kon tot grote ergernis van mij mijn zusje er ook op spelen). Dit keer was het gelukkig mijn beurt en samen met Roy hebben we heel wat uurtjes versleten achter de televisie. Roy kwam in die tijd vaak bij ons thuis. Ik weet nog goed dat ik heel erg boos was, want na een lange dag school kwam ik thuis en daar zat hij met mijn moeder op de bank de aftiteling te kijken van Sonic the Hedgehog 3! Hij had hem zonder mij uitgespeeld.

Sonic & Knuckles kwam er niet op de release. Hoewel ik nog wel weet dat ik geregeld naar de game winkel in de stad fietste. We horen nu vaak mensen klagen dat games te duur zijn. In die tijd betaalde je 189 keiharde guldens voor Sonic & Knuckles. Het was dan ook een uniek spel. De cartridge was groter dan normaal en had een klepje op de bovenkant. Deze kon je openklappen en dan kon je er een andere game indrukken. De bedoeling was dat Sonic the Hedgehog 3 erin gedrukt werd, maar je kon er ook andere games in doen die andere levels vrijspeelde. Ik was echter zo verknocht aan Magic the Gathering dat ik niet kon sparen voor nieuwe kaarten en dit nieuwe spel. Ook zaten er in de hoek van de winkel geregeld jongens op een nieuwe Sega te spelen. Helemaal geïmporteerd uit Japan stond daar een Sega Saturn. Er was vaak een Japanse jongen in de winkel die alles denk ik vertaalde. Ik heb nooit de kans gekregen om erop te spelen. Maar waarom zo’n duur spel kopen als er straks een nieuwe spelcomputer komt?

Uiteindelijk kwam natuurlijk ook Sonic & Knuckles er (de Sega Saturn was veel te duur). Ik denk dat dit een van de laatste spellen is geweest die ik samen met Roy helemaal uitspeelde. Hij had inmiddels gespaard voor een eigen Sega en hij ging verhuizen naar de andere kant van de stad. Ik ben nog geregeld naar hem gefietst, maar bij ons kwam hij eigenlijk nooit meer. Uiteindelijk verloren we het contact en begon voor ons beide een nieuw leven. Ik ging naar de middelbare school en hij ging van de havo naar de hogeschool. Zo eindigde ook mijn Sonic-avontuur het zou nog zeker zes jaar duren voordat ik de Sega Dreamcast kocht en laten we eerlijk zijn die 3D-avonturen van Sonic zijn nooit zo geweldig geworden als de oersterke platformavonturen.

Sonic Origins brengt ook teleurstelling

Sonic 3 & Knuckles in Origins is wel iets anders dan ik gewend ben. In de jagen ’90 was Michael Jackson heer en meester als het om muziek maken ging. Ook Sega had dat door en zij lieten de soundtrack van de game door deze legende maken. Het resultaat is misschien wel een van de beste soundtracks die ooit in een game heeft gezeten. Helaas was Michael het daar niet mee eens en hij wou ook niks met de game te maken hebben. Nooit heeft zijn naam in de aftiteling gestaan. Het was dan ook lang gissen of de soundtrack echt door Michael Jackson was geschreven. Daarvoor moesten we tot de release van Sonic Origins wachten. In dit spel zit namelijk ineens een hele andere soundtrack. Misschien wel een van de slechtste die ik ooit in een videogame gehoord heb. Het is eentonig en gigantisch vervelend om te horen. Zo vervelend dat ik het spel er geregeld door gestaakt heb.

Ik ben gelukkig niet de enige die dat vindt. De maker van het oorspronkelijke spel vindt het zo erg dat hij zelfs gezegd heeft dat Sega de game kapot heeft gemaakt. Een ander die ook betrokken was bij de ontwikkeling sprak er schande van dat de muziek van Michael Jackson verwijderd was. Als bewijs plaatste hij foto’s op Twitter van het landgoed van Michael Jackson waar ze per helikopter landden. Het grote positieve punt dat we uit deze ontwikkeling kunnen halen is dat we nu zeker weten dat de King of Pop daadwerkelijk de originele soundtrack ontworpen heeft. Het vervelende is dat Sega al deze tracks vervangen heeft voor zulke slechte tracks dat ik de game echt niet kan spelen. Michael en Luna merken er natuurlijk niets van. Zij vinden het supertof dat er een nieuwe Sonic game verschenen is. De films maken de blauwe populairder dan ooit en het feit dat papa de spellen speelde toen hij net zou oud was maakt het dubbel zo leuk. Met Fortnite delen we niet echt een passie, maar met oude games als Sonic wel. De verhalen over vroeger delen… ik ben oud aan het worden en hoewel ik graag weer even 16 zou willen zijn, zou ik de herinneringen aan de blauwe held voor geen goud willen wissen.

Conclusie

Sonic Origins was voor mij een geweldige ‘trip down memory lane’ met de beste herinneringen uit mijn jeugd. Sonic Origins speelt fantastisch soepel op onze Steam Deck en met een paar klikken konden we hem delen met de kinderen die het op hun eigen computer konden spelen. Iedereen in huis is fan van de blauwe egel en met Sonic Origins haal de beste vier Sonic games in huis. Naast de spellen krijg je ook fantastische filmpjes helemaal in de stijl van de jaren ’90. Hoewel ik de game aan de prijzige kant vind raad ik wel aan om hem op je verlanglijstje te zetten. Is Sonic Origins een in de aanbieding, laat zeggen voor 30 euro, dan zou ik hem zeker aanschaffen. Ik heb op de Steam Deck eigenlijk geen last van bugs gehad en de vier spellen gemakkelijk kunnen spelen. Het enige dat mij echt heel erg dwars zit is de soundtrack van Sonic 3! Hoe en waarom heeft Sega dat gedaan? Ik hoop dat soundmakers tot inkeer komen en ons gamers geven wat willen horen.

 

 

 

 

 

 

 

Robbert
Laatste berichten van Robbert (alles zien)
4

Oordeel

Adviesprijs € 49,99,-
Getest platform Valve Steam Deck
Uitgever Sega
Leeftijd  3 jaar
Release datum: 23 juni 2022
Aantal Spelers: 1 speler (2 met tails in Sonic 2)
Talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch, Japans, Chinees, Koreaans
Downloadgrootte: 3,7 GB
Gesponserde game: Ja
Website https://www.sega.com

related articles

3 comments

Jan 30 juli 2022 - 01:35

Hoi Robbert, leuk om het verhaal te lezen. Het brengt ook bij mij veel nostalgie. Ik ben van 1989 en heb niet bewust de release meegekregen, maar kreeg de sega als kado van mijn broer toen hij een PlayStation kocht. Mooie tijden.

Alida 2 augustus 2022 - 22:01

Hij is nu ook in de aanbieding op de eShop. Ik twijfel heel erg om hem voor mijn mannetjes te halen.

Donald 3 augustus 2022 - 09:22

Op de pc werkt deze misschien goed, maar op mijn Switch heb ik last van frame drops en haperingen in het geluid. Ik ben helemaal niet blij met deze aankoop.

Comments are closed.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten