Herfst, ik hou er zo van! Niet alleen van het weer maar ook van het eten wat we nu in deze maanden weer beginnen te maken. Bij ons betekend dat ook dat Pompoensoep weer op het menu staat, ik maak het jaarlijks samen met mijn befaamde pompoentaart. Dit keer deel ik met jullie het recept voor de soep, binnenkort zal ik ook het recept voor de taart delen.
Benodigdheden
Staafmixer
Grote soeppan met dikke bodem
Voorbereiding
- Schil de pompoen met een dunschiller tot de schil volledig verwijderd is.
- Snijd de pompoen doormidden en verwijder de pitten met een lepel.
- Snijd de pompoen vervolgens in blokjes.
- Snipper de uien en hak de knoflook fijn.
- Snijd de winterpeen in plakjes.
- Gebruik voor dit recept een soeppan met een dikke bodem, zodat de soep gelijkmatig verwarmt en niet aanbrandt.
Bereiding van de soep
- Zet de soeppan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Fruit de uien en knoflook kort aan tot ze glazig zijn, maar niet bruin.
- Voeg de pompoenblokjes en wortelplakjes toe en bak het geheel ongeveer 5 minuten, terwijl je regelmatig roert.
- Schenk het water in de pan en voeg de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat de soep vervolgens 30 minuten zachtjes koken, of totdat de pompoen en wortel gaar en zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde en romige massa. Breng op smaak met zout, peper en een snufje kaneel.
- Serveer de soep in kommen en voeg eventueel per bord een lepel crème fraîche toe voor extra romigheid.
Tips:
- Voor een pittige smaak kun je aan het begin, bij het fruiten van de uien, een halve rode peper (zonder zaadjes) fijngehakt toevoegen.
- Garneer de soep met verse kruiden zoals peterselie, koriander, of een paar pompoenpitten voor een extra knapperige bite.
- Voeg voor een extra smaakdimensie een stukje verse gember toe tijdens het fruiten van de uien en knoflook.
Eet smakelijk!