Durf ik te springen?

Door Tamara

Verandering, het onvermijdelijke, kiezen voor een andere weg… Angst om te veranderen, of te springen? Allemaal dingen waar ik op dit moment mee bezig ben. Soms om verder te komen is het belangrijk om de kracht te hebben om anders te willen, om het anders te doen. Niet omdat het voorheen niet werkte, maar omdat het nu niet meer voor jezelf werkt. Kiezen voor jezelf, en durven te springen… Ik vind het lastig, maar soms is er ook geen andere optie meer over.

Nooit meer hetzelfde

Alles is anders na een depressie, en dat meen ik ook echt. Degene die ik ooit was, is niet meer, degene die ik wou zijn is ook niet meer. Na zo een lange emotionele periode, waarin je geconfronteerd wordt met jezelf, met keuzes en de uitwerking van keuzes blijf je zelf over. Nu klinkt dat heel dramatisch erg, en deels is het natuurlijk ook een harde les, maar daarnaast heb ik ook zo ontzettend veel geleerd, vanuit mijzelf maar ook therapie en groepstherapie. Anderen om je heen die er altijd al zijn, zijn gewend ook om dingen op dezelfde manieren te doen en dat is logisch. Je hebt allemaal zo je eigen manieren en eigenschappen, maar als je bijvoorbeeld in groepstherapie komt leer je ook weer heel veel van hoe andere ”vreemde” mensen het doen, en kun je ook daar weer kracht uit halen. En ben je uiteindelijk na teleurstelling, bedrog, vertrouwen verliezen en opnieuw proberen te vinden, confrontatie, verlies en intense therapie, nooit meer dezelfde persoon als dat je ooit daarvoor was. Ander half jaar later… Beschadigd? Misschien. Onzeker? Dat zeker. Bewuster over eigen kunnen? Dat ook. Veel meer inzicht, dat ook echt enorm. Veranderd? Onvermijdelijk.

Onzekerheden

Zoals ik hierboven al aangaf is dat het bijna onvermijdelijk om dingen te veranderen, om zelf te gaan springen in het diepe en te hopen voor het beste. Dat hopen op het beste komt voor uit mijn onzekerheden dus de eerste stap is om dat aan te gaan pakken. Sterker te worden en voor mijzelf te durven gaan staan. Op naar een cursus of iets, om sterker te worden, dit ga ik de aankomende dagen goed uitzoeken, zodat ik een assertiviteitsprogramma krijg welke ook echt bij mij past of misschien juist niet past. Vaak wordt je het meeste uitgedaagd in situaties waarvan je nog niet weet hoe je het zult vinden, het grote onbekende.

Ik spring!

Dus wat ik ga doen, is gewoon naja gewoon.. Maar ik ga springen.. de moed pakken om het anders te doen op alle vlakken van mijn leven. Of het nu privé of werk is. Het oude is niet zaligmakend, het was ooit goed genoeg. Maar nu niet meer, nu is het tijd voor iets nieuws, nieuwe dingen, nieuwe kansen en uitdagingen. Ik spring, en hoop jullie nog heel lang mee te mogen nemen naar waar deze sprong mij zal brengen.

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten