Home Persoonlijk Houd de moed erin!

Houd de moed erin!

door Tamara

Om dingen te veranderen, om echt dingen anders te gaan doen heb je als mens vaak nogal veel moed nodig. We zijn gewend dingen op een bepaalde manier te doen, dat is veilig. Buiten de cirkels stappen die we voor onszelf hebben gecreëerd is vaak een uitdaging, zo ook voor mij. Op dit moment veranderd voor mij best veel en ook dat vind ik super spannend. En soms heel even verlies ik zelfs even de moed om alle balletjes tegelijk omhoog te houden…

Sterk zijn

Eigenlijk willen we vaak het allerliefste altijd sterk zijn, of in ieder geval het gros van de tijd. Realistisch gezien is dit natuurlijk complete onzin, want onze kwetsbaarheid vormt en definieert ons juist weer als mens. Dat sterk moeten zijn heb ik heel lang volgehouden, tot 2 jaar geleden dat sterk zijn echt geen optie meer was. Nu een tijd later, zoveel geleerd, en zoveel stappen verder ben ik nog van mening dat sterk zijn ook geen slechte eigenschap is, ik denk ook dat dat een kwaliteit is als moeder. Ik ben er altijd onvoorwaardelijk, ook al vind ik het soms ook lastig. Ik steun, draag mee, help, vang de klappen voor ze op en probeer ze ook nog eens voor van alles te beschermen. Daarnaast zorg ik voor mijzelf, en geef ik mijn grenzen aan, heb ik leuke uitjes en doe ik dingen waar ik gelukkig van wordt. Ook daar is sterk zijn voor nodig, alleen zet ik het anders in. Want als ik voor mijzelf zorg, kan ik ook sterk zijn voor andere dingen. En zo houdt ik ook de moed erin om dingen weer door te pakken.

Moed verliezen

Natuurlijk verlies ik ook heus nog wel eens mijzelf in alles wat op ons pad komt. Je herkend het vast, het moment dat je je afvraagt of ergens ooit nog wel een einde aan zal komen. Of dat je het overzicht gewoon even niet meer hebt. Dat er teveel tegelijk op je pad komt, waardoor je het stukje zelfzorg even vergeet. Er zijn zoveel redenen waardoor je de moed om dingen te doen, dingen te veranderen, om goed voor jezelf te zorgen of voor de ander even kunt verliezen… En ook dat is helemaal oké .De moed erin houden dat alles maar goed komt, dat je het goed doet, of dat iets de juiste keuze is natuurlijk ook een hele uitdaging. En het vasthouden ervan ook, maar als je moed houdt in wat komen gaat.. en jezelf een beetje ruimte geeft dan zul je merken dat moed houden niet eens zo lastig hoeft te zijn.

Moed hervinden

De kunst om je moed te hervinden is om te proberen niet te lang stil te staan bij alles wat ”moet”. Soms kun je dat al draaien door zelf te relativeren. Even een momentje stil te staan, gewoon zonder iets te moeten en stil te staan waar je bent op dit moment, en wat er nog écht allemaal ”moet” en wat vooral ook mag. In mijn geval als ik het allemaal niet meer overzie, ga ik met mijn vriendinnen praten. Althans, één daarvan ziet altijd al op afstand wanneer ik de moed lijk te verliezen en spreekt mij op die momenten even streng toe. Soms heb ik dat ook gewoon even nodig, iemand die voor mij relativeert zonder dat ik het zelf hoef te doen. Er gaat namelijk vaak ook veel goed, en sommige dingen kun je ook gewoon loslaten zonder dat je het zwaar hoeft te laten wegen. Relativeren is het sleutelwoord voor mij om de moed erin te houden, om door te gaan en vooral te genieten van al het moois wat er op ons pad komt.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten