Ons talent voor allergie

Door Robbert

Onze vakantie in Disneyland was echt heerlijk! Naast het grote feest in het park had iedereen zijn batterijtje na een week al helemaal opgeladen. We zaten we vol energie! We sprongen ’s morgens ons bed uit en terwijl ik met de auto snel een vers ontbijt regelde, maakte de rest schoon en zette de ontbijttafel klaar. Zo heeft ons gezin lang niet gedraaid en dat was genieten. Thuis speelt het probleem dat we moe en ziek wakker worden. Niemand vooruit te branden en dat terwijl we thuis toch een stuk meer uurtjes slaap krijgen. Waren we nou zo toe aan vakantie of is er iets anders aan de hand?! Dat antwoord kregen we snel toen we weer thuis kwamen.

Nog een uur nadat terug waren van onze heerlijke vakantie begonnen de problemen. Rode ogen, volle neus, benauwde longen en gehoest. Dit kon geen toeval meer zijn! Ik roep het al jaren: “het huis maakt mij ziek!” Maar nu ook Luna en Michael met dezelfde problemen kampen kunnen we de problemen niet langer te negeren.

De Dermatophagoides pteronyssinus

Dermatophagoides pteronyssinus, je kent hem vast wel! Dit beestje staat beter bekend als de huisstofmijt. Zowel Michael, Luna als ik hebben een enorm talent ontwikkeld om ons te beschermen tegen de uitwerpselen van de kleine schepsel. Bij de huisarts schieten de cijfers telkens vol in het rood en bij elk bezoek krijg ik weer te horen hoe enorm hoog ik scoor. Erg leuk dat ik het zo goed doe, maar ik had deze cijfers liever op school gehaald. We hebben vele middelen geprobeerd om mijn talent in te perken, maar niks lijkt mijn uitzonderlijke begaafdheid in de weg te staan. Pillen maken mij alleen maar zieker, schoonmaakmiddeltjes werken vaak maar kort en het anti-allergiebed waar we na vijf jaar nog steeds aan afbetalen heeft niks verholpen. Ook Michael en Luna hebben mijn gave geërfd. Even rollenbollen door bed of spelen met knuffels en de rollen toiletpapier en tissues voor het gesnotter zijn niet aan te slepen.

Niet te luchten

Nu vragen we ons al een tijd af of huisstofmijt het enige probleem is in ons huishouden. Regelmatig heeft de hond een bezoekje aan oma gebracht om te zien of dat hielp en ook hebben de vogels mij een aantal weken in het kantoor vergezeld om te zien of ik dan ook last had, maar ook deze pogingen kwamen op niets uit. Toen Acer met het aanbod kwam om hun  luchtanalyse-apparaat uit te proberen sloegen we die kans natuurlijk niet af! Nee dit is geen reclamepraatje, ik wil jullie serieus de resultaten delen die deze slimme meter ons liet zien. De Acer Air Monitor een apparaat dat de luchtkwaliteit in huis meet. Het hulpmiddel heeft meerdere sensoren waarmee de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, TVOC en PM2,5-10 gemeten kan worden. Dat klinkt ingewikkeld, maar via de duidelijke uitleg valt het best mee. Je bij elke meting een verhaal over de resultaten en ze geven zelfs advies over hoe je de luchtkwaliteit kunt verbeteren.

De Air Monitor heeft een interne batterij en is gemakkelijk op te laden via de meegeleverd usb-adapter. Toen ik hem na enkele minuten had ingeschakeld via de app op mijn smartphone schrok ik me een ongeluk. Mijn eerste gedachte was dat de Air monitor kapot was. Het apparaat bleef rood knipperen en de cijfers in mijn app vlogen van ongezond voor gevoelige groep tot zelfs ongezond. Vooral CO2eq scoorde hoog, maar ook TVOC was enorm slecht. Volgens de app staat TVOC voor Vluchtige organische stoffen, maar de rest blijft voor ons ook hocuspocus. Wel gaf de app aan dat het hebben van een hoge concentratie geïrriteerde ogen, hoofdpijn en slaperigheid kan veroorzaken, Bingo! De oplossing: meer ventileren en verschillende planten plaatsen.

We hebben de Air Monitor op verschillende plekken in huis geplaatst en overal verschenen andere cijfers. De woonkamer was een enorme hoge concentratie CO2eq en TVOC, maar boven in de slaapkamer werd meer een hoge concentratie PM2,5 en PM10 gemeten (kleine en grote deeltjes die vooral de longen aantasten). Hier werd ventileren juist niet geadviseerd, iets dat in een oude jaren ’30 woning best moeilijk te realiseren is. We hebben juist dag en nacht de ramen tegen elkaar open, dekens hangen na het slapen direct uit het raam en alle roosters staan standaard open in verband met de huisstofmijt.

Naast deze tip kreeg ik het advies een airco te plaatsen, vaak te stofzuigen en nog meer planten of bloemen zoals Afrikaanse Viooltjes te plaatsen. Gezien Luna dol op plantjes is, moet dat geen probleem zijn en we zijn dan ook meteen begonnen met de adviezen op te volgen door naar het tuincentrum te gaan.

Verder zoeken

Na de adviezen zijn de metingen volgens de Acer Air Monitor daadwerkelijk iets omlaag gegaan van een rode verlichting naar oranje/groen. Het huis voelt ook wat frisser, maar helaas zijn mijn klachten niet minder. Zodra ik buiten even op adem ben gekomen en het huis binnenstap kan ik direct door naar het toilet om mijn neus flink leeg te snuiten. Inmiddels kan deze allergie-expert een boek volschrijven over alle middeltjes die je kunt proberen, maar ik ben nu echt ten einde raad. Het is tijd voor fase 2 van het onderzoek; een bezoekje aan de allergoloog.  Helaas is er maar een in heel Holland te vinden en zijn de wachttijden lang! Maar hopelijk kan zij mij van mijn talent afhelpen. Wordt vervolgt…

[Dit artikel bevat opgestuurde producten.]

Robbert
Laatste berichten van Robbert (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten