Voor Jezelf Kiezen: Wanneer Genoeg Genoeg Is

Door Tamara

Iedereen verdient het om gelukkig te zijn en zich goed te voelen, hoor ik zo vaak anderen zeggen. Soms vergeten we echter om voor onszelf te kiezen en onze eigen welzijn op de eerste plaats te zetten. In deze blogpost wil ik met jullie praten over mijn grenzen, en over hoe je voor jezelf kunt kiezen, wanneer het genoeg is, en waarom zelfzorg en grenzen stellen belangrijk zijn.

De rek is eruit

Ik had al een tijdlang het gevoel dat er iets met mij aan de hand was, misschien zelfs al maanden. Ik voelde me verdrietig zonder precies te weten waarom. Er rustte een enorme druk op mijn schouders, en ik voelde me gevangen in bepaalde situaties. Ik merkte dat ik me ergerde aan de schijnvertoning van anderen en mezelf daaraan spiegelde. Ik zei ‘ja’ tegen dingen die ik eigenlijk helemaal niet wilde doen, en ik had het gevoel dat wat ik ook deed, het nooit genoeg zou zijn.

Aan de ene kant frustreerde dit me enorm, maar het maakte me ook diep verdrietig en zelfs lichamelijk onwel. Ik bevond me in een vicieuze cirkel waarin ik niet voor de eerste keer verzeild was geraakt, maar waaruit ik niet meer goed wist hoe ik kon ontsnappen. Om hier weer uit te komen, heb ik hulp gehad en gelukkig gaat het nu daardoor een stuk beter. Mijn traject verder is sinds kort pas uitgestippeld, en ik heb belangrijke beslissingen genomen, voor mijn eigen gemoedsrust, zonder constant rekening te houden met iedereen en alles. Maar hoe weet je eigenlijk wanneer genoeg écht genoeg is?

1. Wanneer Genoeg Genoeg Is

Het is belangrijk om te weten wanneer genoeg genoeg is. Soms zetten we te veel druk op onszelf of laten we anderen over onze grenzen heen gaan. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om voor jezelf te kiezen:

 • Je voelt je constant gestrest en uitgeput.
 • Je bent altijd bezig met het helpen van anderen, maar vergeet jezelf.
 • Je zegt “ja” tegen dingen terwijl je eigenlijk “nee” wilt zeggen.
 • Je voelt je niet gelukkig, maar weet niet waarom.
 • Als je het gevoel hebt dat er geen verbetering mogelijk is en dat de situatie uitzichtloos is.

2. Zelfzorg is Belangrijk

Zelfzorg betekent goed voor jezelf zorgen, zowel fysiek als emotioneel. Hier zijn enkele manieren waarop je voor jezelf kunt zorgen:

 • Neem tijd voor jezelf. Het is oké om even te rusten en te ontspannen.
 • Eet gezond voedsel en drink voldoende water.
 • Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor fysieke en mentale gezondheid.
 • Beweeg regelmatig. Ga wandelen, fietsen of doe oefeningen die je leuk vindt.
 • Praat met vrienden of een professional als je je verdrietig of gestrest voelt.
 • Onderneem leuke uitstapjes
 • Neem de tijd voor dingen waar je van houdt en waar je energie van krijgt, of dat nu lezen, schilderen, koken, of iets anders is.
 • Schrijven in een dagboek kan helpen om je emoties te uiten en te verwerken.

3. Grenzen Stellen

Grenzen stellen is belangrijk om je welzijn te beschermen. Het betekent dat je “nee” kunt zeggen als iets niet goed voor je is. Hier zijn enkele tips voor het stellen van grenzen:

 • Weet wat je grenzen zijn. Denk na over wat je comfortabel vindt en wat niet.
 • Wees duidelijk en eerlijk. Zeg vriendelijk maar vastberaden “nee” als dat nodig is.
 • Laat anderen weten wat je grenzen zijn, zodat ze begrijpen hoe ze je kunnen respecteren.
 • Je hoeft je niet altijd te verantwoorden, doe vooral wat jou gelukkig maakt.

4. kiezen voor jezelf

 • Vaak weten we zelf heel goed wat wel en niet goed voor onszelf is, probeer deze gewoontes of situaties te doorbreken.
 • Praat over je behoeften en gevoelens. Probeer op een open en respectvolle manier te communiceren, zodat anderen begrijpen waarom je dingen doet zoals je ze doet.
 • Leer assertief te zijn (en dit kan écht heel lastig zijn, als je net als ik het altijd goed wilt doen voor iedereen) en voor jezelf op te komen. Probeer je standpunten duidelijk en zelfverzekerd kunt uiten zonder anderen te kwetsen.

Conclusie

Voor jezelf kiezen is belangrijk voor je geluk en welzijn. Weten wanneer genoeg genoeg is en het durven “nee” te zeggen als iets niet goed voor je is. Ik vind deze stappen soms ook nog steeds een uitdaging(ik zorg namelijk maar al te graag voor anderen), maar leer steeds meer om mijn grenzen duidelijk neer te zetten, meer voor mijzelf te kiezen en daarnaast selectief te zijn met de mensen die ik dicht naast mij wil in mijn leven. Het is tenslotte jouw leven, niet het leven van een ander. Je zult zien na verloop van tijd, dat je jezelf steeds meer vrij en verlost gaat voelen.

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten