Het zit er bijna op!

Door Tamara

Nog een paar dagen en we kunnen officieel 2023 afsluiten. Ik weet niet zo goed wat ik van deze tijd van het jaar moet vinden; in eerste instantie ben ik altijd enorm blij met de kerstboom en de gezelligheid in huis, waarna vervolgens de stress van de kerstdagen komt en ik tussendoor nog van alles moet doen. Ik kijk aan de ene kant weer uit naar een jaar vol met nieuwe avonturen, maar ook weet ik dat er dingen komen waar ik enorm tegenop zie. Toch wil ik de hoogtepunten van dit jaar even met jullie delen…


De kids

Ik ben net als elke andere ouder natuurlijk waanzinnig trots op mijn twee kuikens. Ondanks hun tegenslagen, hebben ze zoveel kracht in zichzelf. De een scoort inmiddels op Havo/VWO niveau de hoogste cijfers, heeft de baard in de keel en omringt zich steeds meer met vriendschappen. Zowaar zijn eerste échte vriendinnetje heeft hij dit jaar gekregen! Ons dametje is geen klein meisje meer, ze wordt echt een vrouw met alles wat daarbij komt kijken. Maakt mega grote stappen met haar dyslexie en baant zich door alle uitdagingen die met school maar ook sociale contacten te maken hebben. Volgens haar juf is ze heel lief en zorgzaam in de klas, en zo kennen we haar ook. Ze is de liefste, mooiste en ook op haar zijn we oneindig trots.

Werk

Werk is dit jaar uitdagender dan ooit tevoren. Ik werk inmiddels heel wat uren meer, combineer ik de ene baan met de andere en probeer ondertussen ons huishouden een beetje op orde te houden. Ik kan je vertellen dat dat soms echt een uitdaging is, maar ik heb zoveel geleerd, persoonlijke groei doorgemaakt, en leer pedagogisch nog steeds bij.

Rijbewijs

Binnen een half jaar heb ik hem gehaald, iets wat ik echt in geen honderd jaar had gedacht. In het begin vond ik het enorm eng, maar maakte fouten. Maar ik leerde snel, haalde mijn theorie in een keer en vervolgens ook mijn tussentijdse toets. Het examen was het laatste wat nog moest, en hoewel ik enorm zenuwachtig was, is dat ook in een keer gelukt!

School

En dan denk je, rijbewijs, werken, twee banen tegelijk, is dat niet genoeg? Zeker, dat is het. Normaal gesproken zou ik niemand aanraden om nog meer te ondernemen. Echter, ik heb nog dromen die ik wil verwezenlijken nu het nog kan, dus besloot ik om 1 dag in de week de leerbanken in te gaan. En met elk examen dat ik behaal, groeit ook mijn kennis en zelfvertrouwen. En daar doe ik het natuurlijk voor, plus voor alle deuren die openen als je eenmaal je diploma hebt.

Mentale ontwikkeling

Nu rest er alleen nog een stukje mentale ontwikkeling, en ik denk dat ik al veel stappen heb mogen maken dit afgelopen jaar. Mijn zelfvertrouwen heeft een boost gehad, en ik heb ook stappen durven nemen die ik eerder altijd uitstelde. Maar daarmee zijn we er nog niet, dus volgend jaar gaat voor mij een jaar zijn waarin ik ga voor mentale groei, verwerking en zelfontplooiing. Ik weet nog niet hoever ik hiermee ga komen, maar weet wel dat het bovenaan het lijstje staat.

Waarom deze stap?

De huisarts zei laatst dat ik altijd zo goed ben in het zorgen en ‘redden’ voor iedereen en alles. Dat het bewaren van vrede mijn levensmissie is, maar wie zorgt er voor jou? Wie maakt zich zorgen om hoe het met jou gaat? En wie helpt jou om het dragelijker te maken of om mentaal sterker te worden, zodat het verleden geen pertinente rol speelt in je dagelijkse leven? Ik moet sowieso stoppen met het redden van anderen, een mens kan namelijk prima aangeven als het gered wil worden. En ik kan dan altijd nog mijn reddingstalenten inschakelen.

Dat heb ik inmiddels geleerd, net als het leren geven van ruimte, maar ook zeker het nemen ervan. En dat er soms niks meer is om te vergeven, maar dat het juist prima is zoals het is. Omdat het goed is voor jou. Dat laatste zeg ik wel, maar iets doen omdat het goed is voor mij, blijft een uitdaging hoor, ook al gaat het nu al wel een poosje goed. Volgend jaar hoop ik de oude boeken in mijn kast een goed plekje te geven, waardoor ze kunnen blijven staan maar de bladzijden niet altijd meer zoveel invloed hebben op mijn dagelijkse leven.

2024

Wat 2024 allemaal gaat brengen, ik heb werkelijk geen idee. Ik heb besloten om het per dag te ervaren, en soms misschien zelfs per week. Er zullen vast wel hoogtepunten zijn, maar waarschijnlijk ook moeilijke momenten. Maar ook die diepe dalen overwinnen we, daar ben ik van overtuigd. Elke ervaring, goed of slecht, draagt bij aan onze groei en levenswijsheid. Ik sta open voor alle nieuwe avonturen, lessen en kansen die 2024 met zich mee zal brengen!”

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten