Hoe combineer ik school, werk en gezin?

De uitdaging en tips!

Door Tamara

Veel moeders staan net als ik voor de uitdaging om hun drukke leven te balanceren tussen werk, school en het runnen van een gezin met kinderen. Het kan soms overweldigend zijn om alle ballen in de lucht te houden, maar ik heb gemerkt dat ik met de juiste planning al een heel eind kom.  Onlangs ben ik begonnen met een opleiding, dit naast mijn 40 uur durende werkweek. In dit artikel bespreek ik met jullie hoe ik dit combineer en deel ik enkele praktische tips en strategieën om het enigszins effectief te combineren.

Prioriteiten stellen

Een van de belangrijkste dingen bij het combineren van school, werk en gezin is het stellen van prioriteiten. Dat klinkt wellicht makkelijk, maar het kan best een uitdaging te zijn. Het is met zo een vol bestaan heel belangrijk om te bepalen wat echt belangrijk voor je (en je gezin) is op elk moment. Dit betekent soms dat je bepaalde activiteiten of verplichtingen moet laten vallen om ruimte te maken voor andere taken die meer belangrijker zijn.

Maak een lijst van al je taken en verantwoordelijkheden, zowel op school als op het werk, evenals in je gezinsleven. Kijk naar welke taken echt noodzakelijk zijn en welke kunnen worden gedelegeerd of uitgesteld. Op deze manier kun je jouw tijd beter indelen en voorkom je dat je overbelast raakt.

Flexibele werktijden of thuis werken

Een flexibele werkschema kan een enorme hulp zijn bij het combineren van school, werk en gezin.  Echter is dat natuurlijk niet altijd een optie. Naast flexibel werken, is er soms ook een mogelijkheid om eventueel deels thuis te werken. Ik doe het laatste en merk dat dit veel meer rust geeft dan dat ik door weer en wind ook naar het hoofdkantoor tussendoor moet. Voor school is dit natuurlijk geen optie, en ook mijn werk op de BSO plus kan natuurlijk alleen op locatie. Echter voelt het deels thuis werken al echt voor mij als een verlichting van de werkdruk.  Moderne technologieën zoals telewerken en videoconferenties zijn ook dingen die het voor mij ook gemakkelijker maken om op afstand te werken. 

Goede planning

Een goede planning is cruciaal bij het combineren van school, werk en gezin. Op onze koelkast hangt een enorm magnetische kalender, daarop staat een gedetailleerd schema met de aller belangrijkste deadlines, vergaderingen, schoolactiviteiten en familieverplichtingen. Iedereen in het gezin is op de hoogte van dit schema, zodat iedereen ook weet waar ze aan toe zijn.

Ik maak daarnaast gebruik van mijn digitale agenda die je helpt herinneren aan belangrijke gebeurtenissen en taken. 

Hulp vragen

Eén persoon kan niet alles doen(al zou ik dit soms heel graag willen). Het is essentieel om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Of het nu gaat om hulp bij huishoudelijke taken of met de kinderen, het is belangrijk om een ondersteunend netwerk van familie, vrienden en buren te hebben waarop je kunt rekenen.  Voor mij helpt dit enorm in het combineren van werk en gezin, hoewel ik elke avond bij mijn kinderen aanschuif bij het avondeten en op veel momenten er gewoon zelf voor ze ben. Is het soms toch wel fijn als een vriendin of familielid even te hulp kan schieten. 

Balans vinden

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk, school en gezin. Dit betekent dat je tijd moet vrijmaken voor ontspanning en zelfzorg.  Dat laatste schiet er bij mij vaak nogal bij in, ik wil namelijk zo graag dat het voor iedereen om mij heen goed gaat. En loop dan nog wel eens tegen een muur op als ik uiteindelijk het even allemaal niet meer red. Logisch wel, want niemand kan alles alleen oplossen en rust nemen door leuke dingen te doen (alleen of met je gezin) of soms gewoon even helemaal niets is enorm belangrijk om alles in balans te houden. 

Conclusie

Het combineren van school, werk en gezin is zeker een uitdaging. Het vereist goede planning, een goede structuur thuis en vooral veel flexibiliteit van iedereen samen. Ik wil ook niet zeggen dat ik met mijn combinatie de beste manier van heb gevonden, want ook ik ben vaak nog zoekende hoe ik dingen niet vergeet, en het beste combineer. Uiteindelijk ben ik denk ik heel blij als ik mijn diploma erbij heb, en weer even een ding van mijn lijstje in de week kan afstrepen. 

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten