Koolhydraatarme Moussaka

Door Tamara

Mousakka, ik moet eerlijk bekennen dat ik het nog niet eerder zelf had gemaakt. Ik wist wel hoe het hoort te smaken, want bij elk Grieks of Turks restaurant kom je wel een variatie van dit gerecht tegen. Iedere keer dat ik het ergens kreeg voorgeschoteld was het anders, in de Griekse keuken zit er vaak aardappel tussen, waar in de Turkse keuken het voornamelijk uit aubergine bestaat en saus. Ik heb in dit geval het gerecht mijn eigen twist gegeven en ik moet zeggen dat is aardig gelukt!

Koolhydraatarm koken is voor mij soms wel een uitdaging, vooral omdat ik voor het hele gezin kook en het daarom ook wel iets moet zijn wat we allemaal lusten. Nu heb ik daar niet altijd garantie op als ik iets maak, maar je weet wel een beetje wat ze ongeveer allemaal lusten. In dit geval zijn mijn kids dol op lasagne en leek het mij dus leuk om daar een variatie samen met de moussaka van te maken.

Benodigdheden
(recept is genoeg voor 4 a 5)

6 Dreamfields lasagne bladen (Webshop Afvallen met Bregje)
2 aubergines
500 gram rundergehakt
2 blikjes tomaten blokjes AH (laag in KH)
Ricotta
Olie
20ml Sojamelk ongezoet
100 gram oude kaas
1 pakje Betina feta kaas
1 eetlepel Italiaanse kruiden
3 teentjes knoflook
3 tl zoetstof
2 sjalotjes
Zout en peper naar smaak
Oven
staafmixer

Bereiding

Zet de oven op 180 graden

Zet een grote pan met water met een snuf zout op en wacht tot het kookt. Zodra het kookt voeg je 6 koolhydraatarme lasagne bladen toe en laat je deze 11 minuten koken.

Snijdt ondertussen de aubergine in dunne plakken en doe ze in een schaal besprenkel de plakken aubergine met olie en strooi er een snuf zout en peper op. Leg ze vervolgens naast elkaar op een vel bakpapier op een bakplaat en doe ze voor 15 minuten in de oven.

Snijdt de sjalotjes en doe deze in de pan samen met het gehakt. Doe hier een halve eetlepel Italiaanse kruiden bij, 1 teen knoflook en wat zout en peper. Zodra de gehakt gaar is doe je deze in een hogere pan en voeg je de tomatenblokjes toe. Als laatste voeg je nu de rest van de Italiaanse kruiden toe, 1 geperste teen knoflook en de zoetstof. Laat dit geheel rustig even pruttelen.

Omdat de gehakt nog vrij grof is voor de Moussaka, heb ik kort de staafmixer er even doorheen gehaald. Zo krijg je een beetje fijne gehakt saus, welke perfect past bij dit gerecht. Het vuur kun je nu uitzetten en de saus laten staan.

Vet een ovenschaal in en doe hier als eerste een lepel saus in, vervolgens een deel van de plakken aubergine (niet stapelen) en daarna fetakaas 2 plakjes verdeeld over deze laag.

Hierna nog een laag saus en twee lasagne bladen, daarop weer saus en vervolgens weer de aubergine met fetakaas. Ga zo laag voor laag door, tot alles op is en je eindigt met saus.

Als laatste gaan we het ricotta mengsel maken, doe in een schaal 250 gram ricotta, voeg hier een geperste teen knoflook, zout, peper, oude kaas, en 20ml sojamelk aan toe. Klop het geheel lobbig en spreid het uit over de bovenste laag van onze lasagne.

Plaats de lasagne in de oven voor 35 minuten, prik voor de zekerheid even een paar keer voor je het eruit haalt om te checken of hij goed gaar is.

Tip!

Serveer de Lasagne met een rucola salade met, komkommer, tomaat, pijnboompitten, en dressing.

Tamara
Laatste berichten van Tamara (alles zien)

You may also like

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten